Maden ocağı faciasıyla ilgili yeni iddia
Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz yeni bir iddia ortaya attı. Yavuzyılmaz, maden ocağı şirketinin 2016'da bölge halkına 130'ar bin lira vererek "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" şeklinde taahhüt istediğini belirtti.
Erzincan'ın İliç ilçesinde siyanürle altın çıkarılan ve Anagold Madencilik tarafından işletilen madende heyelan meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçinin toprak altında kaldığı alanda çalışmalar halen devam ediyor. Öte yandan göçük altında kalan işçilerle ilgili henüz iyi bir haber alınamadı.
TAAHHÜT İSTEMİŞLER
TELE1 Ana Haber’e konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, maden ocağı şirketi tarafından 2016'da bölge halkına 130'ar bin lira vererek "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" şeklinde taahhüt istediğini iddia etti.
Yavuzyılmaz, "Bölgede açık maden ocağı işletmesinde büyük bir heyelan oldu. Valilik tarafından 9 işçinin toprak altında olduğu belirtildi ancak bölgeden gelen bilgilere göre bu sayı artabilir. Erzincan Milletvekilimiz Mustafa Sarıgül şu an bölgede. Biz de Gamze Taşçıer ile yine çevre konularında üst düzey görevlerde bulunan Baran Bozoğlu ile yoldayız" dedi.
Madenle ilgili çok sayıda uyarı yapıldığını hatırlatan Yavuzyılmaz, "Maalesef facia göz göre göre geliyorum dedi. Defalarca kez uyarıların yapıldığı, vekillerimizin bölgede inceleme yapıp denetimsizliği yerinde gördüğü bir maden ocağı. Bu maden ocağı işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 80’i madencilik Kanada menşeili bir şirkette, yüzde 20’si ise Lidya madenciliğe yani Çalık Grubu’na ait" ifadelerini kullandı.
"USULSÜZLÜKLERİN ÜZERİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞTI"
Daha önce yaşanan siyanür sızıntısına değinen Deniz Yavuzyılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
"Bu bölgede daha önce çevre felaketleri yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı 27 Haziran 2022 tarihinde burada bizim de baskımızla altın madenciliği faaliyetlerini durdurdu. Bu maden işletmesi 2010 yılından itibaren sürekli iki buçuk kat büyütüldü. Defalarca kez ÇED süreci yaşadı, şirkette kendine şöyle bir yol seçti ve bölgedeki köylülere bir maddi yardım yaparak dava açma ve itiraz haklarını ellerinden almaya çalıştı. Şirket 2016’da yılında hazırladığı bir protokolle buradaki vatandaşlarımıza 130’ar bin TL yardım adı altında para vererek tüm madencilik faaliyetleri için adli ve idari bir başvuruda bulunmayacaklarına dair taahhütname istedi. Yani maddi bir güçle asimetrik bir baskı oluşturarak tüm usulsüzlüklerin üzerini örtmeye çalıştı."
Canlı yayında dile getirdiği iddiaları sosyal medya hesabından belgeleriyle birlikte paylaşan Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:
“Erzincan İliç’te felaketin yaşandığı altın madenini işleten Anagold şirketinin, 2016 yılında; Bölge halkının şikayet, itiraz ve dava açma haklarını kullanmamaları için maddi vaadlerde bulunduğu bir protokol hazırladığını tespit ettik.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Dikili Belediyesi'nden zeytinliklere komşu taş ocağı...
Dikili Belediyesi’nin Madra Çayı’na 124 metre, Madra Baraj Gölü’ne 1,1 kilometre mesafede...
Köylülerin tepkisi engel olmuştu: Kenz Maden'den jandarma...
Kenz Maden'in dün Uşak'ın Gürlek Köyü'nde gerçekleştirmek istediği sondaj ve kazı çalışmaları,...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir Büyükşehir'den 20 milyonluk kavun alımı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş merkezli bir kooperatiften 20 milyon 300 bin TL’lik kavun...
'Uyuşturucu Davasında' Mahkemeden Sadettin Saran ve...
Mahkeme heyeti Ela Rümeysa Cebeci ile Sadettin Saran hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde...
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran CHP'den İstifa Etti
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa ederek...
Gazeteci Abdullah Polat AXA Sigorta'ya isyan etti:...
Gazeteci Abdullah Polat, ailesine ait aracın seyir halindeyken bir traktörün römorkunun çarpması...
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Necmi Varlık gözaltına alındı!
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi ve TMMOB İzmir İl...
Demokratların Ara Seçimlerdeki Zafer Gecesi ABD'de...
ABD'de Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminde düzenlenen ara seçimlerde ilk sonuçlar,...
İzmir'de taksiciler sokağa döküldü
Martı TAG uygulamasına karşı harekete geçen taksiciler, Alsancak ve Buca başta olmak üzere...
Bergama'dan il olma talebi: Partiler ittifak kurdu
Bergama'nın il olma talebi için belediye meclisinde AK Parti, MHP ve YENİ Parti'nin ortak...
ABD Seçim Sonuçlarına İran'dan İlk Yorum: Amerikalılar...
ABD ara seçimlerinde ilk sonuçların gelmesi ardından İran'dan da ilk değerlendirme geldi....
İsrail Uçağına Bomba Tehdidi, Acil İniş Yaptı
İsrail'den havalanan bir yolcu uçağı, siber ortamda gönderilen e-posta yoluyla yapılan bomba...
İzmir'de sağanak yağış etkili oldu
İzmir'de devam eden sağanak sebebiyle bazı sokak ve caddelerde su birikintileri oluştu.
İş İnsanı Ahmet Zorlu'nun Cenaze Programı Belli Oldu
Türkiye'nin önde gelen sanayi devlerinden Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet...