Menzil'de mülk krizi
Menzil tarikatında 3 kardeş kendi arasında, mülkleri paylaşamıyor. Kardeşler birbirlerine karşı açıklama yaparken cemaat mensupları arasında da kavgaya varan gerilimler yaşanıyor.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, uzun süredir devlet içerisinde örgütlendiği bilinen Menzil Cemaati’nde sular durulmuyor. “Tarikat-siyaset-ticaret” üçgeninde faaliyetleri göze çapan Menzil Cemaat Lideri Abdulbaki Elhüseyni’nin ölümünün sonrasında kardeşler mal kavgasına tutuştu.
Cemaat mensuplarının “Gavs” olarak nitelendirdiği “Şeyh Abdulbaki Elhüseyni”nin 12 Temmuz’da ölmesinin ardından cemaatin başına üç oğlu geçti. Elhüseyni’nin oğulları Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Muhammed Mubarek, “eş şeyhlik” denilen bir sistem ile cemaati birlikte yöneteceklerini açıkladı. Milyarlarca liralık bir sermayeye de sahip olan cemaatin başına geçen kardeşler, kısa sürede kavgaya tutuştu.
En fazla müride sahip olduğu belirtilen Muhammed Saki, cemaatin mevcut dernek ve vakıflarıyla ilişiğini kesti. Muhammed Saki, Serhendi Vakfı ile Dehlevi Yayınları’nı ve Nezir Derneği’ni kurdu. Muhammed Mubarek ve Muhammed Fettah ise büyük oranda birlikte hareket etmeye başladı. Menzil Cemaati’nin mevcut dernek ve vakıfları da bu iki kardeşin yönetimine bırakıldı. Ancak, cemaatin birçok kentte bulunan külliye, dergâh ve Semerkand Vakfı’na bağlı gayrimenkulleri bölüşülemedi.
‘KİMİN MÜRİTİ FAZLAYSA DERGÂHLAR ONUNDUR’
Üç “şeyh” arasında en fazla müriti olan Muhammed Saki Elhüseyni’nin Serhendi Vakfı’ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Mescidler, dergâhlar, vakıflar, medreseler ve bunlara ait malların yönetimi mahallindeki sofi çoğunluğa aittir. Bu varlıkların yönetimi kimsenin inhisarında değildir” denildi.
Bu açıklamanın Muhammed Mubarek ve Muhammed Fettah Elhüseyni’ye karşı yapıldığı belirtiliyor. En fazla mürit Muhammed Saki Elhüseyni’ye ait olsa da cemaatin dergâhları ile külliyelerinin diğer kardeşlerin kontrolünde olduğu kaydediliyor. Bu yüzden de ülke genelinde cemaate ait binaların Muhammed Saki Elhüseyni’ye bağlı cemaat mensuplarına kullandırılmadığı bildiriliyor. Zaman zaman kavgaya varan gerilimlerin yaşandığı da edinilen bilgiler arasında.
‘ŞERİAT HÜKÜM VERDİ, MÜLKLERİ ALAMAZSINIZ’
Muhammed Mubarek ile Muhammed Fettah Elhüseyni taraftarları ise kendilerini hedef alan bu açıklamaya yanıt verdi. Yapılan açıklamada, “Biz istiyoruz ki Gavs’ımızın vakfı ve medreseleri eskisi gibi devam etsin, bölünmesin, parçalanmasın, bozulmasın. Kimseyi çıkarmıyoruz. Herkes vakıflara gelmekte serbesttir. Semerkand Vakfı’nın programları herkese açıktır. Onun haricinde program yapmak isteyenler de Semerkand Vakfı’nın yetkililerinden izniyle yapabilirler. Çünkü şeriat hüküm vermiştir. Gavs’ımızı henüz hayatta iken vakıf ve medreselerin tasarrufunu Muhammed Mübarek’e vermiştir. Semerkand Vakfı malları, mülkleri, medreseleri, eşyaları, paraları üzerinde yetkili kişiler dışında kimsenin tasarruf hakkı yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Menzil'in gövde gösterisine ADD'den 'laiklik' çıkışı:...
Geçtiğimiz günlerde Menzil Şeyhinin İzmir'e gerçekleştirdiği ziyarette büyük kalabalıklar...
15 Temmuz'u örnek gösterdi ve uyardı... CHP'den Menzil'in...
CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Menzil tarikatının binlerce kişiyi Karabağlar’da toplayıp...
Profesyonel Havuz Yapımı ve Tasarım Rehberi
Günümüz mimarisinde suyun estetikle buluştuğu alanlar yaşam kalitesini artıran en önemli...
Güncel Haberleri
TümüTürkiye'de İl Sayısı 100'e Çıkacak: İl Olma Potansiyeli...
MHP'nin "100 İl, 1000 İlçe Projesi" kapsamında Türkiye'deki idari yapının değiştirilmesi...
MHP'li Yıldız'dan 'anket şirketleri' çağrısı: Demokratik...
MHP'li Feti Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamuoyu araştırmalarına yönelik...
32 ilde FETÖ'ye darbe: 41 kişi tutuklandı!
İçişleri Bakanlığı, 32 ilde FETÖ'ye yönelik jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda...
11 ilde kanser ilacı operasyonu: 22 gözaltı!
Son kullanma tarihi geçmiş kanser ilaçlarının ambalajlarını değiştirerek yeniden piyasaya...
İzmir’in iki simge projesi için ekipler sahada
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa edeceği ana hizmet binası ile Karşıyaka Zübeyde...
Basmane Çukuru için dört kurumdan ortak tepki: Sus payı...
TMSF’nin 75 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkardığı Basmane Çukuru için dört kurumdan...
Bayraklı'da toprak kayması: 3 bina tahliye edildi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, bir inşaatın temel kazısı sırasında yaşanan toprak kaymasından...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore'ye Gidiyor
İletişim Başkanı Burhanettin Duran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kore Cumhuriyeti...
Karayolları Genel Müdürlüğü'den uyarı: Aydın-İzmir...
Aydın-İzmir otoyolunu kullanacak sürücüler için yeni uyarı geldi. Kızılcaköy Köprüsü’nün İzmir...
İzmir'de sağanak yağış beklentisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun birçok bölgesi için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış...
Sermaye Piyasası Kurulu'nda Kritik Atamalar! Yeni Başkan,...
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı, Başkan...
YENİ Partili Yavuzyılmaz uyardı: "AKP 2027 model tuzak...
YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, elektrikte yıllık tüketim sınırının 3 bin...