Ödemişliler kovdu şirket soluğu Tire'de aldı
İzmir'in Ödemiş ilçesinden kovulan JES şirketi, soluğu komşu ilçe Tire'de aldı. Birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık alana 4 adet jeotermal kuyusu açmak isteyen şirket ÇED süreci başlattı.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde 2 yıl önce halkın protestoları sonucu jeotermal kuyu açmasına izin verilmeyen ABN Madencilik şirketi, aynı ruhsatla bu kez Ödemiş’in komşusu olan tarım cenneti Tire'ye el attı. Şirket, Tire’nin kırsal Sarılar Mahallesi'nde jeotermal kaynak aramak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu.
Jeotermal kuyuları açılması planlanan 143 dönümlük alan birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık bölgenin içinde yer alıyor. Jeotermal arama yapılacak alanın sadece 800 metre uzağında ise yerleşim yerleri bulunuyor.
YERİN 500 METRE ALTINA İNECEKLER
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, 2 ayrı poligonda 4 farklı sondaj faaliyeti yapmayı planlayan firma, yerin 500 metre kadar altına inecek.
Proje alanında ayrıca, bitkisel toprak depolama alanı, çamur havuzu ile 1,5 dönüm büyüklüğünde konaklama, dinlenme, idari ofis, yemekhane ve depo amaçlı konteynerler yer alacak.
BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ
Sondajın yapılacağı 143 dönümlük alan; incir, kestane, zeytin gibi yüksek kaliteli ürünlerin yetiştiği birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık bölgenin içinde yer alıyor. Alandaki, son derece verimli toprağın sıyrılarak depolanacağı ifade edildi.
TARİHİ DUYARLILIKLA BÖLGEYİ SEÇMİŞLER
Birinci sınıf tarım arazisi ve çam ormanlarıyla kaplı alana sondaj vuracak firmanın, ÇED raporuna yansıyan "tarihi eser duyarlılığı" ise dikkat çekti. Raporda, "Bölgenin genel olarak konumuna bakıldığında, bölgede sit alanları, özel çevre koruma (ÖÇK) alanları, yeraltı şehirleri, eski kiliseler gibi tarihi lokasyonlar olduğu düşünüldüğünde, sondaj lokasyonun yakın çevresinde bu alanlardan olmaması, hem ruhsat yeri belirlenmesinde hem de sondaj lokasyonu seçiminde etkilidir" denildi.
ÖDEMİŞLİLER İZİN VERMEMİŞTİ
19 Haziran 2017 tarihinde ruhsat alan şirket, 2 yıl önce Ödemiş'in kırsal Küre ve Çamlıca mahallelerine jeotermal kuyusu açmak için harekete geçmiş, ancak halkın tepkisiyle karşılaşmıştı. Yoğun protestoların ardından İzmir Valiliği, DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü'nden gelen olumsuz görüşler üzerine jeotermal kuyuları için başlatılan ÇED süreci sonlandırılmıştı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Altyapıdan asfalta Tire’nin çehresi değişiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Tire’deki altyapı ve üstyapı çalışmalarını kapsayan...
Tire Belediyesi'nden 'işten çıkarma' iddialarına yanıt!
Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, belediyedeki işten çıkarma kararıyla ilgili idari...
İzmir'in şirket bilançosu yayımlandı: Suriyeli şirketler...
TOBB'un Haziran 2026 verilerine göre, İzmir'de yeni şirket kuruluşları geçen yılın aynı ayına...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir Büyükşehir'den 20 milyonluk kavun alımı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş merkezli bir kooperatiften 20 milyon 300 bin TL’lik kavun...
'Uyuşturucu Davasında' Mahkemeden Sadettin Saran ve...
Mahkeme heyeti Ela Rümeysa Cebeci ile Sadettin Saran hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde...
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran CHP'den İstifa Etti
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa ederek...
Gazeteci Abdullah Polat AXA Sigorta'ya isyan etti:...
Gazeteci Abdullah Polat, ailesine ait aracın seyir halindeyken bir traktörün römorkunun çarpması...
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Necmi Varlık gözaltına alındı!
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi ve TMMOB İzmir İl...
Demokratların Ara Seçimlerdeki Zafer Gecesi ABD'de...
ABD'de Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminde düzenlenen ara seçimlerde ilk sonuçlar,...
İzmir'de taksiciler sokağa döküldü
Martı TAG uygulamasına karşı harekete geçen taksiciler, Alsancak ve Buca başta olmak üzere...
Bergama'dan il olma talebi: Partiler ittifak kurdu
Bergama'nın il olma talebi için belediye meclisinde AK Parti, MHP ve YENİ Parti'nin ortak...
ABD Seçim Sonuçlarına İran'dan İlk Yorum: Amerikalılar...
ABD ara seçimlerinde ilk sonuçların gelmesi ardından İran'dan da ilk değerlendirme geldi....
İsrail Uçağına Bomba Tehdidi, Acil İniş Yaptı
İsrail'den havalanan bir yolcu uçağı, siber ortamda gönderilen e-posta yoluyla yapılan bomba...
İzmir'de sağanak yağış etkili oldu
İzmir'de devam eden sağanak sebebiyle bazı sokak ve caddelerde su birikintileri oluştu.
İş İnsanı Ahmet Zorlu'nun Cenaze Programı Belli Oldu
Türkiye'nin önde gelen sanayi devlerinden Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet...