BIST 100 10.759,56 %3,64 Altın 6.222,90 ₺/gr %3,56 Bitcoin $77.357 %0,19 Dolar 49,96 ₺ %0,07 Euro 55,81 ₺ %0,26 Sterlin 67,01 ₺ %0,11 Gümüş 78,92 ₺/gr %5,74 Ethereum $2.244,49 %1,80 İsviçre Frangı 60,59 ₺ %0,02 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,17 Avustralya Doları 35,14 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09 Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Ramazanda kilo alımına dikkat!

Ramazanda kilo alımına dikkat!

Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanlarından Dyt

0Yorumlar
Ramazanda kilo alımına dikkat!
Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanlarından Dyt. Pınar Ongun, ramazan ayında oruç tutacaklara doğru ve dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazanın yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle oruç tutacak olanların yaklaşık 16 saat aç ve susuz kalacağını hatırlatan Özel Tınaztepe Hastanesi Diyetisyeni Pınar Ongun, uzun süre gıda tüketimi olmadığından vücut metabolizmasının yavaşladığını ve dikkat edilmediği takdirde kontrolsüz kilo alımına yol açabileceğini kaydetti. Ramazan ayında 'oruç tutarak kilo veririm' düşüncesinin de tamamen yanlış olduğunu hatırlatan Dyt. Ongun, "Halk arasında 'oruç tutarak kilo verebilirim' düşüncesi çok yaygın. Ancak tüm gün aç kalındığında hareketlerde yavaşlama ile birlikte vücut hızında düşüş gerçekleşir. Bu nedenle iftarda yemeğe aşırı yüklenmeler görülmektedir. İftarda ve sonrasında tek seferde aşırı yemek yemek kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından ani şekilde düşmesine sebep olur. Bir ay boyunca bu şekildeki beslenme ise kontrolsüz kilo alımına yol açar" dedi.

PİDE YERİNE TAM TAHILLI EKMEK

[caption id="attachment_2826" align="alignleft" width="195"]Ramazanda kilo alımına dikkat! Pınar Ongun[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İftarda hamur işi ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğinin de altını çizen Dyt. Ongun, baharatlı, tuzlu ve yağlı besinlerin çok fazla tüketilmemesini önererek, lifli yiyeceklere ağırlık verilmesini, uzun süre tokluk hissi sağlayan etli sebze yemekleri, yoğurt, salata, kuru baklagiller gibi vitamin, posa ve protein içeren gıdaların tercih edilmesini ve az yudumlarla bol su içilmesini söyledi. Dyt. Ongun, günlük alınması gereken karbonhidrat ihtiyacının ramazanın vazgeçilmezi olan pideden ise bulgur pilavı, tam buğday makarnası ve tam tahıllı ekmek gibi besin değeri ve posa içeriği yüksek gıdalardan alınmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

SAHURU ATLAMAYIN

Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsurun sahura kalkmak olduğunu ifade eden Dyt. Ongun, "Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahur yapılmalı. Protein, yağ ve vitaminden zengin bir kahvaltı, sahur sofrası için en uygun seçenektir. Sahurda hem sindirimi kolay hem de tok tutan besinler tercih edilmelidir. Bu nedenle sahurda tam tahıllı ekmek, yumurta, süt veya yoğurt, çiğ fındık ya da badem, şekersiz komposto veya şeker içeriği düşük meyveleri aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz."

EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN

Oruç sonrası ağır egzersizler yerine tempolu yürüyüşün vücudunuza fayda sağlayacağını da belirten Dyt. Ongun, şu önerilerde bulundu:

"İftardan sahura kadar en az 2 litre su için. Ancak orucu suyla açarken bir- iki bardaktan fazla su tüketmemeliyiz. Çorba içildikten sonra uzun süre aç kalan mideyi dinlendirmek için yemeğe 10- 15 dakika ara vermeliyiz. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmeli. Yemeklerde yağ kullanımını mümkün olduğunca kısıtlayın, kızartma yerine fırın, ızgara ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Besin çeşitliliği açısından zengin, porsiyon miktarı açısından fakir bir iftar yapmaya özen gösterin."

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Başkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...

11 saat önce

Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...

15 saat önce

Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem

AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...

15 saat önce

Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...

17 saat önce

İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!

Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...

17 saat önce

Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...

19 saat önce

Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor

Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için  6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...

19 saat önce

Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...

Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.  

20 saat önce

İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi

İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.  

21 saat önce

30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor

30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...

22 saat önce

Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!

Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...

1 gün önce

İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...

Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...

1 gün önce