Ramazanda kilo alımına dikkat!
Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanlarından Dyt
Ramazanın yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle oruç tutacak olanların yaklaşık 16 saat aç ve susuz kalacağını hatırlatan Özel Tınaztepe Hastanesi Diyetisyeni Pınar Ongun, uzun süre gıda tüketimi olmadığından vücut metabolizmasının yavaşladığını ve dikkat edilmediği takdirde kontrolsüz kilo alımına yol açabileceğini kaydetti. Ramazan ayında 'oruç tutarak kilo veririm' düşüncesinin de tamamen yanlış olduğunu hatırlatan Dyt. Ongun, "Halk arasında 'oruç tutarak kilo verebilirim' düşüncesi çok yaygın. Ancak tüm gün aç kalındığında hareketlerde yavaşlama ile birlikte vücut hızında düşüş gerçekleşir. Bu nedenle iftarda yemeğe aşırı yüklenmeler görülmektedir. İftarda ve sonrasında tek seferde aşırı yemek yemek kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından ani şekilde düşmesine sebep olur. Bir ay boyunca bu şekildeki beslenme ise kontrolsüz kilo alımına yol açar" dedi.
PİDE YERİNE TAM TAHILLI EKMEK
[caption id="attachment_2826" align="alignleft" width="195"]
Pınar Ongun[/caption]İftarda hamur işi ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğinin de altını çizen Dyt. Ongun, baharatlı, tuzlu ve yağlı besinlerin çok fazla tüketilmemesini önererek, lifli yiyeceklere ağırlık verilmesini, uzun süre tokluk hissi sağlayan etli sebze yemekleri, yoğurt, salata, kuru baklagiller gibi vitamin, posa ve protein içeren gıdaların tercih edilmesini ve az yudumlarla bol su içilmesini söyledi. Dyt. Ongun, günlük alınması gereken karbonhidrat ihtiyacının ramazanın vazgeçilmezi olan pideden ise bulgur pilavı, tam buğday makarnası ve tam tahıllı ekmek gibi besin değeri ve posa içeriği yüksek gıdalardan alınmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladı.
SAHURU ATLAMAYIN
Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsurun sahura kalkmak olduğunu ifade eden Dyt. Ongun, "Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahur yapılmalı. Protein, yağ ve vitaminden zengin bir kahvaltı, sahur sofrası için en uygun seçenektir. Sahurda hem sindirimi kolay hem de tok tutan besinler tercih edilmelidir. Bu nedenle sahurda tam tahıllı ekmek, yumurta, süt veya yoğurt, çiğ fındık ya da badem, şekersiz komposto veya şeker içeriği düşük meyveleri aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz."
EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN
Oruç sonrası ağır egzersizler yerine tempolu yürüyüşün vücudunuza fayda sağlayacağını da belirten Dyt. Ongun, şu önerilerde bulundu:
"İftardan sahura kadar en az 2 litre su için. Ancak orucu suyla açarken bir- iki bardaktan fazla su tüketmemeliyiz. Çorba içildikten sonra uzun süre aç kalan mideyi dinlendirmek için yemeğe 10- 15 dakika ara vermeliyiz. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmeli. Yemeklerde yağ kullanımını mümkün olduğunca kısıtlayın, kızartma yerine fırın, ızgara ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Besin çeşitliliği açısından zengin, porsiyon miktarı açısından fakir bir iftar yapmaya özen gösterin."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Sınır kapısında operasyon: 287 kilo esrar ele geçirildi!
Edirne'de Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda gerçekleştirilen operasyonda, bir TIR'da 287 kilo 910 gram...
Konak’ın ‘İleri Yaş’ üyelerine ücretsiz sağlık taraması
Konak Belediyesi’nin, 60 yaş ve üstü Konaklıların daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için sosyal...
İzmir’de operasyon: 60 kilo uyuşturucu ele geçirildi!
İzmir’de narkotik ekiplerince düzenlenen iki ayrı operasyonda 39 kilo kokain ile 21 kilo 200 gram...
Güncel Haberleri
TümüErdoğan, Bakü'nün kurtuluşunu kutladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden...
Rasim Ozan Kütahyalı İfade Vermeye Gitmişti! Savcılıktan...
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında “bilgi...
Obama’dan Hükümetlere Yapay Zeka Çağrısı! 'Somut...
Eski ABD Başkanı Barack Obama, yapay zekanın güvenlik, istihdam ve çocuklar üzerindeki olası...
MMO İzmir'de işten çıkarma krizi: Tepki gösteren 4...
MMO İzmir Şubesi’nde ekonomik gerekçelerle başlayan işten çıkarma sürecinde 8 mühendisin...
Yargıtay’dan Ceza Davalarında Kartları Yeniden Dağıtacak...
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, göçmen kaçakçılığı davasında çok konuşulacak bir karara imza...
Rusya Büyükelçisi Vershinin, Nâzım Hikmet sergisini gezdi
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Sergey Vershinin , İzmir’deki “...
Buca’daki zeytinlik SGK tarafından satışa çıkarıldı
Buca Belediyesi’ne aitken belediyenin SGK’ye olan borçları kapsamında devredildiği ifade edilen...
Raci Şaşmaz'ın ifadesi ortaya çıktı: Dizinin gerçek...
Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun şüpheli ölümü üzerine başlatılan soruşturma sürerken...
İnciraltı planları komisyondan geçti: Gözler Ankara’da
İnciraltı ve Bahçelerarası’nda uzun süredir beklenen planlama sürecinde kritik bir gelişme...
Seferihisar operasyonunda 47 şüpheli adliyede!
Seferihisar Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'rüşvet' soruşturmada gözaltına alınan 47 şüpheli,...
Smart Solar’da sendikal mücadele sonrası mutabakat
Aliağa OSB’de işten çıkarmalar sebebiyle üretimi durduran Smart Solar işçilerinin dört günlük...
Bornova ve Bayraklı dönüşüm planlarına meclisten oybirliği!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayraklı ve Bornova’da deprem riski taşıyan ve dönüşüm...