Salda Gölü'ne ziyaretçi sınırı getiriliyor!
Salda Gölü’nün 'Beyaz Adalar' bölgesine ziyaretçi sınırı geliyor. Yılda yaklaşık 1.5 milyon turist ağırlayan alana bundan böyle en fazla 570 bin kişi kabul edilecek. Anlık ziyaretçi sayısı ise 540’ı geçemeyecek.
Burdur’un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve suyunun turkuaz rengiyle ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü için yeni bir koruma adımı atılıyor. Bölgedeki kontrolsüz kullanımı engelleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şimdi de ziyaretçi sayısına sınırlama getiriyor. Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberinde yer verdiği, bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Salda Gölü ziyaretçi taşıma kapasitesinin belirlenmesi’ çalışması sonuçlarına göre yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi sayısı 570 bine düşürülecek.
ANLIK 540 KAPASİTE
Buna göre, anlık kişi kapasitesi ise 540 olacak şekilde bölgeye girişler kontrollü sağlanacak. Bu sayıdan fazla olan turist sayısı ise gölün etrafında başka alanlara yönlendirilerek hassas alan korunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen alan için bir çalışma yapıldığını açıklamış ve Beyaz Adalar bölgesinde yaklaşık 1.5 kilometrelik sahil şeridindeki taşıma kapasitesine bağlı olarak ziyaretçi sayısını belirleyecek çalışmayı başlattıklarını söylemişti.
YOL VE SEYİR TERASLARI
Üniversitelerle yapılan çalışma sonrası ziyaretçi sayısı belirlenirken aynı zamanda taşıma kapasitesinin üzerinde kullanımı önlemek için ahşap malzemeden yol ve seyir terasları yapılması kararı alındı. 2 yıl önce araçların gölün yanına kadar geldiği, çadırların kurulduğu alanda bugüne kadar birçok düzenleme yapıldı. Kontrolsüz kullanımların bulunduğu alanda mevzuata aykırı yapılaşmalar kaldırıldı. Gölün tamamının etrafına ahşap bariyerlerden set yapılarak araç girişi yasaklandı. Beyaz Adalar bölgesinde göle ve plaja giriş yasağı uygulanırken, günlük ihtiyaçların karşılanacağı ahşap, temelsiz birimler de kıyıdan yaklaşık 500-600 metre geriye yerleştirildi. Şimdi de otopark kısmının iki kilometre daha geriye alınarak ulaşımın sadece yürüyerek ya da belli alana kadar bisikletle yapılması sağlanacak. Gölün etrafındaki köylerin turizmden yararlanması için çalışmalar yapılırken, bölgedeki tarımsal faaliyetler için kuyulardan su çekilmesi yasaklandı. Alanın kontrolü için kurulan kamera sistemi ile de 7/24 takip sürdürülüyor.
BİLİM DÜNYASINI HEYECANLANDIRAN ÇALIŞMA
Salda Gölü son olarak ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) yaptığı açıklama ile gündeme geldi. NASA, Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance’ı göndermeye hazırlanırken, benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur’daki Salda Gölü’ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. ‘Mars’a geri sayım başladı’ başlığıyla yayımlanan duyuruda, “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var” denildi. Bu alandaki bilimsel çalışmalar şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile devam ediliyor. NASA’nın Mars’ta yürüttüğü çalışmalara ışık tutması hedeflenen çalışmada saha analizleri yapılıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
TÜRK-İŞ'ten kara tablo: Açlık sınırı 28, yoksulluk sınırı...
TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre açlık sınırı eylülde 27 bin 970, yoksulluk sınırı ise 91 bin 109...
Yoksulluk sınırı 100 bin TL'ye koşuyor
BİSAM’ın Ağustos 2025 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 149 lira olarak...
Asgari ücret, emekçinin eline geçmeden eridi: Açlık...
Yeni yıl için belirlenen asgari ücret 28 bin 75 TL olurken açlık sınırı ise yıl bitmeden...
Güncel Haberleri
TümüO Şehirde Hayatın Akışı Değişecek! COP31 İçin 7 İlçede...
Antalya Valisi Hulusi Şahin, COP31 kapsamında 11-12 Kasım tarihlerinde kentin 7 ilçesinde...
Metro seferlerinde aksama: İzmir Metro'dan açıklama!
İzmir Metro Hattı'nda yaşanan bir ekipman arızasından dolayı metro seferlerinde aksamalar...
İstanbul Barosu'nda Kocasakal dönemi başladı!
İstanbul Barosu'nun 128. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa seçilen Ümit Kocasakal,...
İzmir Büyükşehir'de istifalar yaşanmıştı: Yeni...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK Parti'ye transferinden sonra belediye...
Sarıgül soruşturmasında Özgür Özel'e dosya açıldı mı?...
Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül'ün iddiaları üzerine YENİ Parti Genel...
Tugay'ın başkan olduğu birlikten Bornova Belediyesi...
Bornova Belediyesi Kasım ayı olağan meclis oturumu 3 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek.
Türkiye'de İl Sayısı 100'e Çıkacak: İl Olma Potansiyeli...
MHP'nin "100 İl, 1000 İlçe Projesi" kapsamında Türkiye'deki idari yapının değiştirilmesi...
MHP'li Yıldız'dan 'anket şirketleri' çağrısı: Demokratik...
MHP'li Feti Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamuoyu araştırmalarına yönelik...
32 ilde FETÖ'ye darbe: 41 kişi tutuklandı!
İçişleri Bakanlığı, 32 ilde FETÖ'ye yönelik jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda...
11 ilde kanser ilacı operasyonu: 22 gözaltı!
Son kullanma tarihi geçmiş kanser ilaçlarının ambalajlarını değiştirerek yeniden piyasaya...
İzmir’in iki simge projesi için ekipler sahada
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa edeceği ana hizmet binası ile Karşıyaka Zübeyde...
Basmane Çukuru için dört kurumdan ortak tepki: Sus payı...
TMSF’nin 75 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkardığı Basmane Çukuru için dört kurumdan...