Şili'den İzmir'e "deprem" köprüsü
İzmir Ticaret Odası, güvenli şehir planlama, depreme dayanıklı mimari tasarım uygulamalarını konu alan bir ay sürecek hızlandırılmış bir eğitim programı hazırladı. Dünyada en şiddetli depremlerin meydana geldiği Şili’de, 8 ve üzeri şiddetindeki depremlerde çok az can ve mal kaybı yaşanmasına bağlı olarak ülkenin afet güvenli şehir planlama konusundaki deneyimlerin ve uygulamaların aktarılacağı eğitim programı gerçekleştirecek.
İzmir Ticaret Odası 70. Mimarlık Grubu Meslek Komitesi’nin girişimleriyle organize edilen “Afet Güvenli Şehir Planlama Eğitimi”nin açılış toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan ve Afet Güvenli Şehir Planlama Çalışma Grubu Yürütücüsü Özgür Okçu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış toplantısına İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Erkan Subaşı ve 70. Mimarlık Grubu Meslek Komitesi Başkanı Dilek Çakanşimşek ile üyelerimiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
TUTAN: MEVCUT YAPI STOĞUMUZ GÜÇLENDİRİLMELİ
Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 1 yıl geçtiğini ancak bölgedeki şehirlerin olağan akışına devam etmesi için daha çok zamana ve yatırıma ihtiyacı olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, “Bu kadar büyük acılarla karşılaşmamak için afet yönetimini, afet öncesi, sırası ve sonrasını planlayarak yönetebilmemiz önem taşıyor. Bu nedenle inşaat sektörü ve idarecilere de büyük sorumluluk düşüyor. Ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda hızlı adımlar atmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

(İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan)
TUTAN: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ BİR SÜRECE GİRDİK
Tutan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimizin bildiği gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulması ile kentsel dönüşümde yeni bir sürece girdik. Kentsel Dönüşüm Başkanlığının inşaat sektörümüz ile iş birliği içerisinde şehirlerimizde kentsel dönüşümü acil bir şekilde uygulamasını diliyoruz”
OKÇU: BU GERÇEĞİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ
Konuşmasında sevgi kadar acının da evrensel olduğunu vurgulayan Afet Güvenli Şehir Planlama Çalışma Grubu Yürütücüsü Özgür Okçu, “Nasıl bir hastalığın tedavisini halktan bulmayı bekleyemezseniz, doğal afetlere karşı alınacak önlemleri de halktan bekleyemezsiniz. Hastalıkların tedavisini, nasıl bilim insanları, doktorlar, profesörler ve arge çalışmaları buluyorsa, doğal afetlere karşı alınacak önlemleri öncelikle bilim insanları, şehir plancıları, mimarlar, mühendisler bilmek zorundadır. Bizler deprem ülkesinde yaşayan meslek insanlarıyız ve bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Şehir plancıları bu gerçekleri planlarına yansıtır, mimarlar deprem dayanıklı yapı tasarımı yapmayı bilir ve mühendisler ile entegre çalışırlarsa fark yaratabiliriz. Meslek insanlarının farkındalıkları ve cesur olmaları yerel yönetimlere, yerel yönetimlerden de merkezi yönetime mutlaka yansıyacaktır. Uygulama hatalarına dem vuruyoruz ve en eğitimsiz kesimden en doğru işçiliği bekliyoruz” dedi.

(Afet Güvenli Şehir Planlama Çalışma Grubu Yürütücüsü Özgür Okçu)
EĞİTİM 1 AY SÜRECEK
Eğitmen Cristian Alfredo Wittig Grell ilk gün yaptığı sunumda; şiddetli depremlerin etkisinden ve Şili’de yaşanan 8 ve üzeri şiddetindeki depremlerde binaların yıkılmadan nasıl ayakta kalabildiğinden bahsetti. Şili’nin anti sismik tasarım deneyiminden oluşan yöntemlerin yeni ve yaratıcı mimari yapılar ile başarılı Şili Şehir Planlama örneklerin üzerinden analizini gösterdi. Eğitim 1 ay boyunca İzmir Ticaret Odası’nda 13 Şubat, 22 Şubat, 29 Şubat tarihlerinde bir saat teorik, iki saat pratik olmak üzere toplam üç saat olarak (saat 16:00-19:00) devam edecek.

(Eğitmen Cristian Alfredo Wittig Grell)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ege’de barış köprüsü yeniden kuruluyor: Nihat Dirim...
Eski Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim’in Ege’nin iki yakasında kurduğu barış köprüsü,...
Buca’dan deprem bölgesine eğitim köprüsü
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yaklaşık 20 bin öğrenciye hizmet veren "Dijital Dershane"...
Prof. Dr. Görür'den 'rahatlama' uyarısı: Deprem olursa...
Deprem gündeminin sakinleştiği dönemlerin en riskli zamanlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naci...
Güncel Haberleri
TümüMMO İzmir’de işten çıkarma krizine şubeden açıklama!
MMO İzmir Şubesi’nde işten çıkarma sürecine ilişkin gerilim devam ediyor.
Ömer Çelik’ten İsrailli Bakana Sert Yanıt: 'Hesap...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Narin Güran davasında 99 hesaba erişim engeli
Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran davasında Yargıtay'ın kesinleşmiş yargı...
Sırbistan'da Kabus Bitti: Tarihin En Büyük Orman Yangını...
Sırbistan'ın kuzeydoğusundaki Deliblato Kumları bölgesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Sırbistan...
İzmir'de sahte vatandaşlık işlemi operasyonu!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Türk vatandaşlığına geçmek...
Memurlardan Başkan Mutlu'ya kırmızı kart!
Konak Belediyesi’nde TİS alacaklarının ödenmediğini ifade eden Tüm Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube,...
Eğitimci Şahin’den bakanlıklara okul güvenliği eleştirisi!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 11 öğrencinin yaralandığı silahlı saldırının ardından eğitimci...
Manisa Valiliği açıkladı: Yaralanan öğrencilerin son...
Manisa'daki saldırıda hafif yaralanan öğrenciler taburcu edildi, 3 öğrencinin yoğun bakımdaki...
Başkan Ünsal’dan ‘AKP transferi’ çıkışı: Seçildiğim...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, AKP’ye geçmeyeceğini belirterek, “Seçildiğim yerdeyim”...
Karşıyaka’da billboard krizi büyüyor: Ünsal’dan 'hukuka...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında bu kez reklam panoları üzerinden...
Şanlıurfa'da şiddetli deprem! Tüm bölgede hissedildi
AFAD, saat 10.40'da merkez üssü Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde deprem...
Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: Eski...
Menderes Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı İlkay Çiçek...