Soyer: İzmir'de atık kavramını ortadan kaldıracağız
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Katı atıkları elektrik enerjisine ve gübreye dönüştürecek olan tesis için 100 Milyon TL yatırım yapıldığı belirtildi. Tesisin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tunç Soyer, ‘’ Biz İzmir’de atık kavramını tümüyle ortadan kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Attığımız tüm adımların doğayla uyumlu bir yaşam için tüm Türkiye’ye ilham vermesi diliyorum’’ dedi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Tunç Soyer, ‘’Bugün harmandalı’ndaki biyogaz elektrik santrali ve Ödemiş’teki katı atık tesisimizden sonra Bergama’da bu yatırımımızı hizmete açmanın gururunu yaşıyoruz. Bu tesisimizle İzmir’de entegre katı atıkları ile ilgili misyonumuzun üçüncü ve en önemli halkasını tamamlamış bulunuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz bu proje çöpü artık bir atık olmaktan çıkartıp hammaddeye dönüştürüyor. Toprağı, suyu, daha temiz bir İzmir’i inşa ediyor, İzmir’in geleceğini koruyoruz’’ ifadelerini kullandı.
‘’Gezegenimiz artık hasta’’
Ekolojik sorunlara işaret eden Başkan Soyer, ‘’Gezegenimiz artık hasta, son elli yılda bir buçuk derecelik bir ısınma ile önce adına küresel ısınma dediğimiz arkasından küresel iklim krizi olarak devam eden bu süreçte yer altı su kaynaklarımız Gezegenimiz artık hasta. Önce adına küresel ısınma değimiz bu süreçte yer altı su kaynaklarımız ölüyor. Doğal felaketlerle her gün daha fazla yüzleşiyoruz. Daha zor koşullarda yaşamaya, bir yandan da eğer bunu başaramazsak, mücadeleyi sonlandırmazsak yok oluşa doğru sürükleniyoruz’’ dedi.

Günde 100 ton gübre üretilecek
İklim krizinin çok ağır sonuçlara yol açabileceğine dikkat çeken Soyer, ‘’2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun yüzde 75’i şehirlerde yaşıyor olacak. Geleceğin şehirleri doğanın bir parçası olarak gelişmek zorunda. Aksi takdirde iklim krizi çok daha ağır sonuçlar doğuracak. Doğayla barışık, doğayla uyumlu, daha temiz kentler yaratmak mecburiyetindeyiz. Büyükşehirlerin atık toplama ve yenilenebilir enerji altyapınsa yaptığı her yatırım sadece bugünü değil geleceği de şekillendiriyor. Günde sekiz yüz ton kapasiteli Bergama Entegre Katı atık üretim tesiste toplanan atıklar Bergama, Dikili, Aliağa ve Kıınık ilçelerinden geliyor Böylelikle hem atığı birlikte bertaraf ediyor, hem de Harmandalı’na giden çöpü azaltıyoruz. Buraya gelen atıklar geri dönüşüm yoluyla enerji ve gübre üretiminde kullanılacak. 3 Milyon Liralık yatırımla kurduğumuz yeni tesisimiz günde 100 ton gübre üretecek ve 58 bin haneye elektrik sağlayacak. Burada kullandığımız mekanik elektronik teknolojilerin sonucunda tesise giren evsel atıklardan geri dönüşebilen malzemeler elde edeceğiz’’ dedi.

Atık kavramı ortadan kaldırılacak
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlar sonucunda İzmir’de çöpün artık bir kirlilik unsuru olmadığını vurgulayan Tunç Soyer, ‘’Yaptığımız akıllı yatırımlar sayesinde çöp artık İzmir için kirlilik unsuru olmaktan çıktı. İzmir’in çöpü Harmandalı, Ödemiş ve son olarak Bergama’da enerji ve Belediyemiz için bir gelir haline gelmeye başladı. Biz İzmir’de atık kavramını tümüyle ortadan kaldırmak için devam edeceğiz. Attığımız tüm adımların doğayla uyumlu bir yaşam için tüm Türkiye’ye ilham vermesi diliyorum’’ ifadelerini kullandı.
Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin açılış törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Ertek çöpün artık günümüzde önemli bir hammadde olduğuna dikkat çekti.
Atıklar artık çok önemli bir hammadde
Dünyanın en önemli sorunun küresel iklim krizi olduğuna değinen Muharrem Ertek,‘’Çöp eskiden vahşi depolama alanlarında çok büyük çevre sorunları yaratan bir maddeydi. Artık günümüzde çok önemli bir hammadde. Avrupa yeşil mütabakatının temel prensiplerinden olan döngüsel ekonominin çok önemli bir unsuru. Dünyanın en önemli sorunu küresel iklim krizi. Bizim artık her şeyi dönüştürmemiz ve yaratmamız gerekiyor. Bu sebeple bu projeler çok değerli. Bizler artık doğa kanunlarına uyumlu projelere imza atmak zorundayız. Ekosistem hakkı dünyada en önemli haklar arasında olmalıdır. Çevre yatırımlarını destekleyen tüm belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyemiz çok önemli adımlar atmaya devam ediyor. Pandemide, afetlerde gördük, Tunc Soyer bu dönemde toplumsal dayanışmayı örgütleyen bir başkan oldu. Yaşanan tüm zorluklara rağmen çok ciddi yatırımlara imza attılar’’ ifadelerini kullandı.

Organik atıklardan eneri ve gübre
Gelen atıkların ayrıştırılması, ambalaj atıklarının geri dönüşüm sanayisi ile hammadde olarak kullanılması için modern bir laboratuar, mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik üretim üniteleri bulunuyor. Kurulan tesiste Organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde temizlikte yeni dönem
Bornova Belediyesi, Türkiye'nin en önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Işıkkent Ayakkabıcılar...
Menderes’in Sahil Bölgesinde Atık Seferberliği
Menderes Belediyesi, sahil bölgesinde yaşanan yoğunluktan kaynaklanan atık artışına karşı atık...
Bornova’da spora yatırım dönemi
Bornova Belediyesi, ilçedeki çocukların ve gençlerin daha sağlıklı, güvenli ve modern şartlarda...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Cem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
