Tarihin merkezinde dinamit deposu: Defalarca mühürlenen depoya, Başkan Mutlu'dan baskın
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde adı geçen Kemeraltı'nın kalbindeki ruhsatsız atık deposuna baskın yaptı. Tarihi Portekiz Sinagogu'nun bulunduğu sokakta karşılaştığı manzaraya tepki gösteren Başkan Mutlu, "Burası senin çöplüğün değil, burası Kemeraltı" ifadeleriyle sert eleştirilerde bulundu.
MUSTAFA OĞUZ / EGE'YE BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde adı geçen Kemeraltı'nın kalbindeki ruhsatsız atık deposuna baskın yaptı.
Tarihi Portekiz Sinagogu'nun bulunduğu sokakta karşılaştığı manzara karşısında tepki gösteren Başkan Mutlu, "Burası senin çöplüğün değil, burası Kemeraltı" diyerek sorumlulara sert çıktı.
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın ortasında yıllardır ruhsatsız olarak kullanılan atık deposuna baskın yaptı. UNESCO Dünya Mirası toplantılarının gerçekleştirildiği, kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan Tarihi Portekiz Sinagogu'nun bulunduğu sokağın adeta çöplüğe dönüştüğünü gören Başkan Mutlu, yaşananlara sert tepki gösterdi.

Atık deposu olarak kullanılan alanı inceleyen Mutlu, sorumlulara şu sözlerle seslendi:
"Bu ne ya? Şehrin içinde böyle bir görüntü olur mu? Burası senin çöplüğün değil, burası Kemeraltı. Tarihi bölgenin içinde bunlar yapılmaz. Konak'ı gerçekten sevsen bunu yapamazsın. Biz sizler için çalışıyoruz. Burası 2 bin 400 yıldır çarşı olan bir yer. Dünyada eşi benzeri az bulunan, en kadim ticaret merkezlerinden biri. Bu nedenle UNESCO'ya başvurduk. Biz dedik ki burası korunması gereken, dünyanın en kadim merkezlerinden biridir. Bu çöplüğü hemen buradan kaldırın. Kaldırıncaya kadar hiçbir yere gitmiyorum."
Defalarca Mühürlendi
Kentin tarihini keşfetmek için İzmir'e gelen turistlerin de yürüyüş güzergâhında bulunan, Tarihi Agora ile Kemeraltı'nı birbirine bağlayan 926 Sokak'taki atık deposu, önceki belediye başkanları döneminde de defalarca mühürlendi. Ancak tüm uyarılara ve tepkilere rağmen alanı atık deposu olarak kullananlar faaliyetlerini sürdürdü.
Üstelik Kemeraltı Çarşısı'nda faaliyet gösteren bu tür atık depolarının hiçbirinin ruhsatının bulunmadığı belirtiliyor.
Daha önce de gündeme gelen atık deposu olarak kullanılan boş alan belediye tarafından tuğla duvarla kapatıldı. Ancak bu duvar kısa süre sonra yıkıldı ve aynı alan yeniden atık deposu olarak kullanılmaya başlandı.
Tarihi Geçiş Noktası
926 Sokak, geçmişte kapalı bir sokakken Konak Belediyesi tarafından 2006-2007 yıllarında 920 Sokak'a bağlandı. Böylece Agora ile Kemeraltı arasında önemli bir yaya bağlantısı oluşturuldu.
920 Sokak'ta Hahambaşı Evi, Hayim Palasçi'nin evi ve bugün müze olarak kullanılan tarihi yapı yer alıyor. Düzenlemeyle Agora'dan gelen ziyaretçilerin Kemeraltı'na, Kemeraltı'ndan gelenlerin ise Agora'ya rahatlıkla ulaşması hedeflendi.
Restore edilen Tarihi Portekiz Sinagogu da bugün kültür ve sanat etkinliklerine, ayrıca UNESCO Dünya Mirası sürecindeki önemli toplantılara ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak kullandığı bu tarihi sokakta yıllardır kaçak bir atık deposunun bulunması ise bölge için büyük bir utanç olarak değerlendiriliyor.
Kamyonlar Bu Sokağa Nasıl Giriyor?
Sokakta hidrolik bariyerler bulunmasına rağmen atık yüklü kamyonların bu alana nasıl giriş yaptığı da soru işareti oluşturuyor.
Kamyonların rahatlıkla girip çıkabilmesi, "Bu araçlara kim izin veriyor? Eğer kamyonlar rahatça girip çıkabiliyorsa Buna göz yumuluyor demektir" eleştirisi yapıldı.
Hurma Ağaçları Bir Gecede Yok Oldu
Konak Belediyesi, 2006-2007 yıllarında 926 Sokak'a gölgelikler yaparak palmiye ve meyve veren hurma ağaçları dikmiş, oturma bankları yerleştirmişti. Amaç, Agora ile Kemeraltı arasında yürüyen vatandaşların dinlenebileceği yeşil bir koridor oluşturmaktı.
Ancak pandemi döneminde, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı günlerde hurma ağaçları, palmiyeler ve oturma banklarının tamamı bir gecede kaldırıldı. Gerekçe olarak ağaçların dükkânların önünü kapattığı ifade edildi. Kaldırılan ağaçların nereye götürüldüğü ise bugüne kadar açıklanmadı.
Bu düzenlemelerin ardından sokak yeniden eski görünümünü kaybederken, yıllardır ruhsatsız olarak faaliyet gösteren atık deposu sorunu da çözülemedi. Bugün UNESCO Dünya Mirası adaylığı sürecindeki Kemeraltı'nın en önemli geçiş noktalarından biri olan 926 Sokak'ta yaşanan bu görüntüler, hem tarihi dokuya hem de İzmir'in turizm kimliğine zarar vermeye devam ediyor.

Bir Kıvılcım Yeter
UNESCO Dünya Mirası adaylığı sürecindeki Kemeraltı'nda yıllardır ruhsatsız şekilde depolanan tonlarca hurda, karton, plastik ve diğer yanıcı atıklar yalnızca görüntü kirliliği oluşturmuyor; tarihi doku için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Dar sokakları ve bitişik nizam yapılaşmasıyla bilinen bölgede çıkabilecek olası bir yangının, dakikalar içinde çevredeki tarihi iş hanlarına, tescilli yapılara ve kültür varlıklarına sıçrayabileceği belirtiliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ödemiş’in dağ köyüne soğuk hava deposu desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık bir saat uzaklıktaki Tekke’de...
Kemer'de otel deposunda 13 bin litre sahte alkol ele...
Antalya'nın Kemer ilçesinde jandarma ekiplerince bir otele ait depoya düzenlenen operasyonda 13...
Söke'de define dehşeti: 'Dinamit patladı, cesedi...
Aydın'ın Söke ilçesinde uçurumda erkek cesedi bulunmasıyla ilgili, aralarında ölen kişinin eşi ve...
Güncel Haberleri
TümüİZBB’nin kararına JMO'dan tepki: Vahim bir karar!
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Afet ve Risk Yönetimi...
Konak Pier için 36 yıllık ihale!
İzmir’in simge yapılarından Konak Pier’in işletme hakkı için Özelleştirme İdaresi’nde bugün...
İzmir’de Yan Yana buluşması gerçekleşti: “Bir araya...
İzmir'de farklı toplumsal kesimleri bir araya getirmeyi amaçlayan "Yan Yana" buluşması...
Borsa Manipülatörlerine Ağır Darbe, Başsavcılık Harekete...
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sermaye piyasalarını ve yatırımcı kararlarını etkilemeye...
“Ailem Güvende” operasyonunda Arif Saçlı İzmir'de...
İzmir’de yürütülen “Ailem Güvende” soruşturmasında, kamuoyunda “Zenne Arif” olarak tanınan Arif...
Sigarayla Mücadelede Yeni Dönem Hazırlığı! O Tarihte...
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme taslağıyla tütün ürünlerinin satışına...
Orta Doğu'da Dengeler Değişebilir, Çin'den Dikkat Çeken...
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dikkat çekici bir çıkış yaptı. Cinping, "Orta Doğu ve Körfez...
Cinsel içerikli film skandalında hastaneden açıklama!
Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal...
Kaşif Kazinoğlu’nun fethi kabir işlemi tamamlandı
Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüyle ilgili...
Türk devletleri arasında seyahat kolaylaşacak!
Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında seyahatleri kolaylaştıracak yeni bir uygulama için...
Başkan Duman'dan 'itibar suikasti' çıkışı: Olmadığım...
Tutuklu Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Buca Belediyesi soruşturmasında hazırlanan bilirkişi...
Menemen’in yeni hastanesinde ihale tamam: İşte kazanan...
İzmir Menemen’de yapılması planlanan 250 yataklı devlet hastanesinin uygulama projeleri ve ihale...