BIST 100 10.759,56 %3,64 Altın 6.222,90 ₺/gr %3,56 Bitcoin $77.706 %0,27 Dolar 49,96 ₺ %0,07 Euro 55,81 ₺ %0,26 Sterlin 67,01 ₺ %0,11 Gümüş 78,92 ₺/gr %5,74 Ethereum $2.256,07 %0,18 İsviçre Frangı 60,59 ₺ %0,02 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,17 Avustralya Doları 35,14 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09 Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel TBMM'den ABD Senatosu'na kınama

TBMM'den ABD Senatosu'na kınama

TBMM Genel Kurulunda ABD Senatosunun "Ermeni kararı"nı kınayan ve reddeden karar metni kabul edildi

0Yorumlar
TBMM'den ABD Senatosu'na kınama





TBMM Genel Kurulunda ABD Senatosunun "Ermeni kararı"nı kınayan ve reddeden karar metni kabul edildi.



 

TBMM Genel Kurulunda, TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzalı karar metni okunarak, oylamaya sunuldu. Karar metnine AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP grupları kabul oyu, HDP Grubu ret oyu verdi.

Kabul edilen karar metninde, "ABD Senatosunun, tarihi gerçekleri saptırmak suretiyle uluslararası hukukun temel kurallarını yok sayarak, sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda kabul ettiği kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz." denildi.

Hukuki hiçbir değeri bulunmayan ve müteakip seçim dönemi sonrasında oluşacak Senatoyu bağlamayacak bu kararın, açıkça kirli bir siyasi oyunun parçası olduğu belirtilen metinde, "Bu, keyfi ve gündelik politikanın basit çıkarları temelinde tarihi okumaktan ibaret değersiz bir tavırdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihi olaylar hakkında hüküm vermenin parlamentoların işi olmadığı görüşünü tekrar etmektedir." ifadesine yer verildi.

Sözde Ermeni soykırımı karar tasarısının daha önce de birçok kez ABD Senatosuna geldiği ve reddedildiği hatırlatılan metinde, şunlar kaydedildi:

"Manidardır ki, ABD çıkarları ne zaman Türkiye'nin politikalarıyla ters düşse bu konu Senato gündemine getirilmektedir. Esasen mesele, Ermeniler ve 1915 olayları meselesi değildir; Ermeniler de tarihi olaylar da ABD Senatosunun umurunda değildir; Türkiye, aziz milletimizin iradesine göre değil de ABD'nin taleplerine uygun politika geliştirse ne Ermeniler ne de 1915 olayları ABD Senatosunun gündemine gelecektir."

Türkiye'nin tutumunun bu konuda net ve belli olduğu kaydedilen metin, şöyle devam etti:

"Tarihi gerçekler merak ediliyor ve önemseniyorsa, bilim adamları güvenilir araştırmalarla dünya kamuoyunu bilgilendirebilir. Türkiye zengin arşivlerini Ermeniler dahil bütün araştırmacılara açmıştır ancak Ermenistan'ın en önemlileri dahil araştırmacılara arşivleri açılmamıştır. Bilgi ve belgeleri gizleyerek, kara propagandaya ve ırkçı yaklaşımlara boyun eğmek ABD Senatosu dahil parlamentolara yakışmaz. Türkiye ve ABD arasında uzun yıllara dayalı stratejik müttefikliğin ve dostluğun, karanlık hesaplara alet edilerek tahrip edilmesinden büyük üzüntü duymaktayız. ABD Senatosu artık kendi tarihine kattığı bu kirli vicdan yüküyle yaşamak zorundadır. Türkiye, ABD Senatosunun bu kararını ve benzeri türden baskı araçlarını hiçbir şekilde dikkate almaksızın, bölgesindeki milli çıkarlarını ve güvenliğini korumaya kararlılıkla devam edecektir.

ABD Senatosunun bu kararı hem tarih hem hukuk açısından hem de Türk milleti ve insaf sahibi dünya halkları nezdinde yok hükmündedir. Bu karara karşı milletimizin ortak kararlılığını ve dayanışmasını ifade ettiğimizi, Türkiye'nin, uluslararası mütekabiliyet çerçevesinde gereken karşılığı vermesinin tabii bir hak olduğunu kamuoyuna duyururuz. Bu düşüncelerle, ABD Senatosunun mezkur kararının tümüyle kınanmasını, reddini, yok hükmünde sayılmasını ve yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan kararın Resmi Gazete'de yayımlanması hususunu Genel Kurulun tasviplerine arz ederim."

Meclis bildirisinde, Türkiye'nin arşivlerini açtığı, ABD Senatosu'nun ise artık bu vicdan yüküyle yaşacacağı belirtildi.


 





Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore'ye Gidiyor

İletişim Başkanı Burhanettin Duran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kore Cumhuriyeti...

9 saat önce

Karayolları Genel Müdürlüğü'den uyarı: Aydın-İzmir...

Aydın-İzmir otoyolunu kullanacak sürücüler için yeni uyarı geldi. Kızılcaköy Köprüsü’nün İzmir...

13 saat önce

İzmir'de sağanak yağış beklentisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun birçok bölgesi için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış...

15 saat önce

Sermaye Piyasası Kurulu'nda Kritik Atamalar! Yeni Başkan,...

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı, Başkan...

15 saat önce

YENİ Partili Yavuzyılmaz uyardı: "AKP 2027 model tuzak...

YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, elektrikte yıllık tüketim sınırının 3 bin...

1 gün önce

Manisa Büyükşehir'in eski yöneticilerine gözaltı!

Manisa Büyükşehir Belediyespor’un geçmiş dönem hesaplarına yönelik 'zimmet' ve 'suç gelirlerinin...

1 gün önce

Uzundere hak sahiplerinin ilk konutları için tarih verildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde 3. ve 4. etap...

1 gün önce

Sarıgül soruşturmasında 2 kişi daha tutuklandı!

Mustafa Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanlığı dönemindeki gençlik kampları kara para aklama...

1 gün önce

Fenerbahçe maçları öncesi 'içki' yasağı' iddiası!

İstanbul Kadıköy’de Fenerbahçe Stadı çevresindeki tekel bayileri, marketler ve büfelere maç...

1 gün önce

Bakırköy operasyonunda 39 kişi tutuklandı!

Bakırköy Belediyesi’ne yönelik operasyonda gözaltına alınan 20'si belediye görevlisi 39 kişi...

1 gün önce

Aydın'a şehit ateşi düştü!

Hakkari'de sınır geçiş olayına müdahale ederken açılan ateşle yaralanan Piyade Sözleşmeli Er...

1 gün önce

Zelenski - Erdoğan görüşmesi bugün: Gündemde neler var?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edecek.

1 gün önce