TGC: Gazeteciler yıpranıyor, basın kartı şartı kaldırılsın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin beş yıl erken emekli olmasını sağlayan yıpranma payını alabilmesi için iktidarın getirdiği “basın kartı şartı”nın kaldırılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Daha önce raporlarla ve basın açıklamalarıyla konuyu gündeme getiren TGC, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun toplantısına katılarak basın kartı zorunluluğunun büyük bir adaletsizliğe yol açacağına dikkat çekti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, iktidarın torba yasaya eklediği gazetecilerin beş yıl erken emekli olmasını sağlayan yıpranma payı için "5953 Sayılı Basın İş Yasası ile çalışıyor olmaları" yeterliyken, "basın kartı sahibi olma şartı" getirilmesine karşı itirazlarını sürdürüyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilcisi Taylan Erten, 22 Ekim'de yapılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katıldı. Komisyonun gündeminde yer alan Torba Yasa ile gelen yıpranma payının ancak basın kartı olan gazetecilere verileceğini düzenleyen maddeyle ilgili TGC’nin itirazlarını dile getirdi.
5953 Sayılı Basın İş Yasası ile çalışan gazetecilerin tümünün yıpranma payı hakkından yararlanması gerektiğine dikkat çeken ve komisyon üyesi milletvekillerin sorularını da yanıtlayan Taylan Erten şunları söyledi:
“İktidarın torba yasayla Meclis'e getirdiği yasa maddesine göre sadece Basın Kartı Sahibi olan ve fiilen çalışan meslektaşlarımız yıpranma payından yararlanabiliyor. Bu yasa maddesiyle önceki düzenlemeden farklı olarak yıpranma payı süresi yani fiili hizmet zammı süresi 3 yıldan 5 yıla çıkıyor. Bu değişiklik olumlu. Ama basın kartı zorunluluğu getirilmesiyle gazeteciler açısından hak ihlalinin sürdüğünü düşünüyoruz.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bizim talebimiz basın kartı şartının kaldırılması yönünde. 5953 sayılı Basın İş Yasası ile çalışan ama İletişim Başkanlığı’nın eleştirel yayın yaptıkları için basın kartlarını vermediği binlerce gazeteci var. Bu maddeyle gazeteciler hem basın kartlarını hem de yıpranma payı haklarını kaybetmiş olacaklar. Adaletsizlik ikiye katlanacak.
Basın İş Yasası ile gazeteci olarak çalıştıkları ve mesleğin koşulları nedeniyle yıprandıkları halde İletişim Başkanlığı uygun görmediği için bu haktan yararlanamayacaklar. Dava açmak zorunda kalacaklar. Halkın haber alma ve bilgilenme hakkı açısından gazetecilik mesleğinin yapılması yine zorlaştırılmış olacak. 5953 sayılı Basın İş Yasası ile çalışan tüm gazetecilerin yıpranma hakkından yararlandırılmasını sağlayacak düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. Ayrıca gazetecilik yaptıkları halde işverenleri tarafından Basın İş Yasası ile çalıştırılmayan 4857 Sayılı İş Kanunu’na bağlı çalıştırılan meslektaşlarımızın yıpranma payından yararlanmalarını sağlayacak bir düzenleme de mutlaka yapılmalı diye düşünüyoruz."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Manşetiz'de kriz devam ediyor: Gazeteciler taleplerini...
İzmir’de yayın yapan Manşetiz adlı dijital haber portalı emekçisi 12 gazeteci, ödenmeyen maaş...
Başkan Geçgel'den Gazeteciler Bayramı mesajı:...
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, 21 Ekim Gazeteciler...
Manşetiz'de ödeme krizi: 12 gazeteci işten çıkarıldı!
İzmir’de yayın yapan Manşetiz haber portalında çalışan gazeteciler, birikmiş maaş ve yemek kartı...
Güncel Haberleri
TümüSinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...
İzmir depreminin 6. yılında kritik uyarı: '1 milyon...
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bengi Atak, İzmir depreminin altıncı yılında yapı...
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu gün boyu sürecek
İzmir'de Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü, 29 Ekim'de düzenlenecek törenler, geçit yürüyüşü, fener...
İzmir Metrosu’nu Cumhuriyet coşkusu sardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin kültür-sanat yaşamına kazandırılan Smyrna...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump Arasında Kritik Görüşme:...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüştü. İletişim...
İspanya’daki Tren Faciasında Hayatını Kaybeden Türk...
İspanya’nın Toledo kenti yakınlarında iki hızlı trenin çarpışması sonucu 64 kişinin hayatını...
Başkan Tugay'dan Bakan Çiftçi'ye ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'yi ziyaret etti....
Bakan Kurum ile Başkan Yavaş görüşme gerçekleştirdi!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği...
RTÜK'ten Sözcü TV ve Koza TV'ye ceza!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayınlarında tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine...
İzmir’de 29 Ekim'de trafik kısıtlaması ve park yasağı
İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle Atatürk Caddesi’nin (1. Kordon)...
Torbalı’da 60’tan fazla parsel askıya çıktı
İzmir’in Torbalı ilçesi Karakuyu Mahallesi’nde, tapu kayıtlarında büyük bölümü zeytinlik, tarla...