Torbalı'dan kurşun fabrikası tepkisi: Gaziemir'i görenler bizi görmüyor!
“Mercek altına alınsın”
Torbalı OSB’ye kurulması planlanan kurşun fabrikası müteşebbis heyet tarafından dün reddedildi. Süreçte destek olan Milletvekili Kaya ve EBSO Başkanı Yorgancılar’a teşekkür eden TTO Başkanı Olgun “2 yılda iki kez durdurduk. Ama bu işin asıl çözümü Gaziemir’den Torbalı’ya gelen Çernobil’den kurtulmakta yatıyor” dedi.
Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan kurşun işleme ve kurşun geri dönüşüm tesisi müteşebbis heyetin dün gerçekleştirdiği toplantıda onaylanmadı. Uzun süredir bu yatırıma karşı çıkan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun dün bir açıklama yaparak süreçte destek veren İzmir Milletvekili Atilla Kaya, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Torbalı OSB Başkanı Muhsin Dönmez ve yönetimi, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, basın mensupları ile çevredeki köy muhtarlarına teşekkür etti. Bir yıl içerisinde Torbalı OSB’ye iki kez kurşun işleme ve akü geri dönüşüm tesisi yapılmak için başvuruda bulunulduğunu ifade eden Olgun dikkatleri 10 yıl önce ilçeye gelen kurşun fabrikasına çekti. Gaziemir’deki fabrikanın Torbalı’ya taşındığını ifade eden Olgun “Torbalı olarak önemli bir tarım merkeziyiz. Kurşun fabrikası Torbalı’ya nasıl geldi, nasıl ruhsat aldı. Ortada bir usulsüzlük varsa mahkemede hukuki bir mücadele başlatabiliriz. ÇED sürecinde yanlışlıklar yapıldı, halk olarak onayımız alınmadı. Bu konuda çalışma yapmamız gerekiyor.” dedi.

SARI DUMAN YÜKSELİYOR
Torbalı Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığına çağrı yapan Olgun “Bir yılda iki kez kurşun fabrikasını engelledik ama bir yıl sonra bu fabrika yine kabuk değiştirerek karşımıza çıkabilir. Onun için bizim bu işi kökten çözmemiz gerekiyor. Bu fabrika neden Fetrek Çayı’nın kenarına kuruldu. Fabrikanın içindeki ağır metallerin tarıma, havaya ve yer altı sularına zararı nedir. Çalışanların laboratuvar testlerinde ağır metaller var mı? Gündüz bu fabrikanın bacasından sarı renkli duman yükseliyor. Bunlar için bilimsel çalışmalar yaptırmamız gerekiyor. Şimdi Torbalı Ticaret Odası olarak bir sivil inisiyatif kurmamız gerekiyor. Akademisyenler başta olmak üzere STK temsilcileri ve tüm halkımızı örgütlememiz gerekiyor” dedi.
İZMİR’DEKİ STK’LAR TORBALI’YI GÖRMÜYOR
TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve diğer STK’ların Gaziemir’deki Çernobil faciasına gösterdikleri tepkiyi Torbalı’ya karşı da ortaya koymaları çağrısında bulunan Olgun “Bu fabrika Gaziemir’den nereye taşındı? Bırakın 50 yıl öncesini Torbalı o zehri hali hazırda solumaya devam ediyor. Torbalı Ticaret Odası ve köy muhtarları ilçedeki sivil inisiyatif ile tepki koyuyor ama İzmir’den destek görmüyoruz. Gaziemir’de ortaya konan duyarlılık neden Torbalı’da gösterilmiyor. Herkes Gaziemir’i konuşuyor ama Torbalı’ya gelince kimseyi göremiyoruz. Lütfen sesinizi yükseltin, yarın çok geç olabilir” şeklinde sözlerini noktaladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Meslek Fabrikası'nda direniş sürüyor: CHP'li Güç, eylem...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Meslek Fabrikası'nın önünde dün başlayan nöbet bugün de...
Meslek Fabrikası'nda 'Bahar Buluşması' düzenlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü; kursiyerleri, mezunları ve iş...
Tugay’dan tahliye tepkisi: “Meslek Fabrikası’ndan...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Meslek Fabrikası binasına yönelik tahliye kararına...
Güncel Haberleri
TümüAkın Gürlek açıkladı: 'Sokaklar Güvende' operasyonları...
Adalet Bakanı Akın Gürlek, ülke genelinde sokak çetelerine ve yeni nesil suç örgütlerine yönelik...
İZBB’nin kararına JMO'dan tepki: Vahim bir karar!
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Afet ve Risk Yönetimi...
Konak Pier için 36 yıllık ihale!
İzmir’in simge yapılarından Konak Pier’in işletme hakkı için Özelleştirme İdaresi’nde bugün...
İzmir’de Yan Yana buluşması gerçekleşti: “Bir araya...
İzmir'de farklı toplumsal kesimleri bir araya getirmeyi amaçlayan "Yan Yana" buluşması...
Borsa Manipülatörlerine Ağır Darbe, Başsavcılık Harekete...
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sermaye piyasalarını ve yatırımcı kararlarını etkilemeye...
“Ailem Güvende” operasyonunda Arif Saçlı İzmir'de...
İzmir’de yürütülen “Ailem Güvende” soruşturmasında, kamuoyunda “Zenne Arif” olarak tanınan Arif...
Sigarayla Mücadelede Yeni Dönem Hazırlığı! O Tarihte...
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme taslağıyla tütün ürünlerinin satışına...
Orta Doğu'da Dengeler Değişebilir, Çin'den Dikkat Çeken...
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dikkat çekici bir çıkış yaptı. Cinping, "Orta Doğu ve Körfez...
Cinsel içerikli film skandalında hastaneden açıklama!
Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal...
Kaşif Kazinoğlu’nun fethi kabir işlemi tamamlandı
Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüyle ilgili...
Türk devletleri arasında seyahat kolaylaşacak!
Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında seyahatleri kolaylaştıracak yeni bir uygulama için...
Başkan Duman'dan 'itibar suikasti' çıkışı: Olmadığım...
Tutuklu Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Buca Belediyesi soruşturmasında hazırlanan bilirkişi...