Tugay 'aşure günü' etkinliği'nde konuştu: Yanlışın önünde eğilmeyeceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Cemevi tarafından muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen Aşure Günü etkinliğine katıldı. Kerbela’nın insanlığın ortak vicdanında yaşamaya devam eden bir acı olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Yanlışın önünde asla eğilmeyeceğiz. Ölümse ölüm de bizim, cansa can da bizim. Ama doğruluksa o doğruluk da bizim” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Cemevi’nin muharrem ayı kapsamında düzenlediği Aşure Günü etkinliğinde yurttaşlarla bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yağmur Yurdakul Özkan’ın da katıldığı programda, muharrem ayının anlamı, Kerbela’nın insanlık tarihindeki yeri ve toplumsal dayanışmanın önemi üzerine konuşmalar yapıldı. Etkinlikte sanatçılar tarafından deyişler seslendirilirken, katılımcılar aşure lokmasını paylaştı.
“Bu acı insanlığın ortak vicdanında yaşamaya devam ediyor”
Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kerbela’da yaşananların üzerinden yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen insanlığın ortak hafızasında ve vicdanında yaşamaya devam ettiğini söyledi. Başkan Tugay, “Bugün hâlâ vicdanlarımızın kabul edemediği büyük bir acı olarak yaşamaya devam ediyor. Hepimiz, kimi zaman zihinde, kimi zaman yürekte, kimi zaman inançta birbirimize bağlı olduğumuzu hissediyoruz. O güzel insanların böylesine büyük bir zulümle incitilmiş olması, onlara duyduğumuz sevgi ve saygıyla birlikte kabul edemediğimiz bir acıya dönüşüyor” dedi.
“Aşurede iyiliği ve doğruluğu arıyoruz”
Muharrem ayının aynı zamanda ortak değerleri hatırlamak anlamına geldiğini ifade eden Başkan Tugay, “Bu acıyı biraz susuz kalarak, biraz aç kalarak, biraz da yası içimizde hissederek yaşamaya çalışıyoruz. Ardından bir aşure pişiriyoruz. O aşurede de yine biz iyiliği arıyoruz, doğruluğu arıyoruz. Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi dost kapılarını arıyoruz. Çünkü doğruluk, dost kapısıdır” diye konuştu.
“Sorumlulukları hatırlatıyor”
Bu tür buluşmaların yalnızca ortak acıları paylaşmak için değil, aynı zamanda toplumsal sorumlulukları yeniden hatırlamak için de önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Doğruluğun yenilmemesi için mücadeleden vazgeçmedik. Yanlışın önünde asla eğilmeyeceğiz. Ölümse ölüm de bizim, cansa can da bizim. Ama doğruluksa o doğruluk da bizim” dedi.
“Tarafınızı belli edin, doğrunun yanında olun”
Kerbela’da zulme karşı direnenlerin bugün de insanlığa yol gösterdiğini söyleyen Başkan Tugay, “Önemli olan, tarafınızı belli etmeniz, doğrunun yanında olmanızdır. Gerisini Allah bilir” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda yurttaşların muharrem oruçlarının ve dualarının kabul olmasını dileyen Tugay, “İnşallah hep birlikte güzel günler görürüz. Hak Muhammed Ali hepimizin yardımcısı, Hızır yoldaşımız olsun” dedi.
Çelik: Aşure, eşit ve özgür bir yaşamın simgesidir
Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Cemevi Başkanı Barış Çelik, muharrem ayının yalnızca bir matem dönemi değil, aynı zamanda hakikat, adalet ve direnişin simgesi olduğunu söyledi. Kerbela’nın insanlık vicdanında hâlâ kanayan bir yara olduğunu ifade eden Çelik, “İmam Hüseyin, iktidarın ve zulmün karşısında boyun eğmeyerek bizlere büyük bir miras bırakmıştır. O, canını kurtarmayı değil, insanlığın onurunu korumayı seçmiştir” dedi.
Yaklaşan 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nın yıl dönümünü de anımsatan Çelik, “Kerbela ile Sivas arasında yüzyıllar vardır ancak zulmün dili değişmemiştir. Değişmeyen bir başka şey ise mazlumların direnişi ve hakikat mücadelesidir. Aşure; farklı inançların, kimliklerin ve kültürlerin eşit ve özgür bir yaşamda buluşmasını ifade eder. Aşure paylaşmaktır, dayanışmadır, birlik ve kardeşliğin sembolüdür. Bizler de ayrımcılığa karşı eşitliği, savaşa karşı barışı, nefrete karşı sevgiyi ve zulme karşı adaleti savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Program, deyişlerin seslendirilmesi ve aşure lokmasının paylaşılmasıyla sona erdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Büyükşehir’den Alaybey ve Laleli Pazarlarında Aşure İkramı
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Muharrem Ayı dolayısıyla düzenlediği aşure ikramlarını il genelinde...
Manisa Büyükşehir’den 18 Bin 500 Kişilik Aşure İkramı
Manisa Büyükşehir Belediyesi, bereketin, paylaşmanın ve dayanışmanın simgesi olan Muharrem ayı...
Başkan Mutlu’dan Konaklı komşularına aşure ikramı
Konak Belediyesi’nin ilki Basmane’de gerçekleştirilen Geleneksel Aşure İkramında Konaklılarla bir...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Duman'dan 'itibar suikasti' çıkışı: Olmadığım...
Tutuklu Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Buca Belediyesi soruşturmasında hazırlanan bilirkişi...
Menemen’in yeni hastanesinde ihale tamam: İşte kazanan...
İzmir Menemen’de yapılması planlanan 250 yataklı devlet hastanesinin uygulama projeleri ve ihale...
Banka çalışanlarını rehin almıştı... Emniyetteki ifadesi...
İzmir’in Karabağlar ilçesinde güvenlik görevlisinin silahını alıp 5 banka çalışanını rehin tutan...
44 gözaltı sonrası Seferihisar Belediyesi'nden açıklama!
Seferihisar Belediyesi’ne yönelik rüşvet ve usulsüzlük soruşturmasında gerçekleştirilen...
EMO ve MMO üç santrali işaret etti: Kapatılmaları arz...
EMO ve MMO, Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santralları'nı değerlendiren bir rapor...
Özelleştirmelere bir tepki de TMMOB'tan: İşletme hakkının...
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, aralarında İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın...
Kozinoğlu soruşturmasında 9 gözaltı!
Silivri Cezaevi’nde 2011 yılında yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun...
Seferihisar soruşturmasında yeni detaylar: Yüz binlerce...
Seferihisar Belediyesi'ne yönelik soruşturmada İsmail Yetişkin ile Sultan Acar arasındaki...
Buca Belediyesi’nin teminatları SGK tarafından satışa...
Buca Belediyesi iştiraklerinin SGK borçlarına karşılık teminat gösterdiği iki tarla SGK...
Menderes soruşturmasını çarpıcı iddia: Çiçek’in yanına...
İzmir’de Menderes Belediyesi soruşturmasında Belediye Başkanı İlkay Çiçek’le cinsel içerikli...
İzmir’in ana ulaşım hattı için kritik dava: Özelleştirme...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla özelleştirme kapsamına sokulan 2 köprü, 8 otoyol ve 2...
Baro Başkan Adayı Sökmen’den Baro için dikkat çeken vaatler!
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun İzmir Barosu Başkan Adayı Serhat Sökmen, genç avukatların...