Tugay 'aşure günü' etkinliği'nde konuştu: Yanlışın önünde eğilmeyeceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Cemevi tarafından muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen Aşure Günü etkinliğine katıldı. Kerbela’nın insanlığın ortak vicdanında yaşamaya devam eden bir acı olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Yanlışın önünde asla eğilmeyeceğiz. Ölümse ölüm de bizim, cansa can da bizim. Ama doğruluksa o doğruluk da bizim” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Cemevi’nin muharrem ayı kapsamında düzenlediği Aşure Günü etkinliğinde yurttaşlarla bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yağmur Yurdakul Özkan’ın da katıldığı programda, muharrem ayının anlamı, Kerbela’nın insanlık tarihindeki yeri ve toplumsal dayanışmanın önemi üzerine konuşmalar yapıldı. Etkinlikte sanatçılar tarafından deyişler seslendirilirken, katılımcılar aşure lokmasını paylaştı.
“Bu acı insanlığın ortak vicdanında yaşamaya devam ediyor”
Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kerbela’da yaşananların üzerinden yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen insanlığın ortak hafızasında ve vicdanında yaşamaya devam ettiğini söyledi. Başkan Tugay, “Bugün hâlâ vicdanlarımızın kabul edemediği büyük bir acı olarak yaşamaya devam ediyor. Hepimiz, kimi zaman zihinde, kimi zaman yürekte, kimi zaman inançta birbirimize bağlı olduğumuzu hissediyoruz. O güzel insanların böylesine büyük bir zulümle incitilmiş olması, onlara duyduğumuz sevgi ve saygıyla birlikte kabul edemediğimiz bir acıya dönüşüyor” dedi.
“Aşurede iyiliği ve doğruluğu arıyoruz”
Muharrem ayının aynı zamanda ortak değerleri hatırlamak anlamına geldiğini ifade eden Başkan Tugay, “Bu acıyı biraz susuz kalarak, biraz aç kalarak, biraz da yası içimizde hissederek yaşamaya çalışıyoruz. Ardından bir aşure pişiriyoruz. O aşurede de yine biz iyiliği arıyoruz, doğruluğu arıyoruz. Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi dost kapılarını arıyoruz. Çünkü doğruluk, dost kapısıdır” diye konuştu.
“Sorumlulukları hatırlatıyor”
Bu tür buluşmaların yalnızca ortak acıları paylaşmak için değil, aynı zamanda toplumsal sorumlulukları yeniden hatırlamak için de önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Doğruluğun yenilmemesi için mücadeleden vazgeçmedik. Yanlışın önünde asla eğilmeyeceğiz. Ölümse ölüm de bizim, cansa can da bizim. Ama doğruluksa o doğruluk da bizim” dedi.
“Tarafınızı belli edin, doğrunun yanında olun”
Kerbela’da zulme karşı direnenlerin bugün de insanlığa yol gösterdiğini söyleyen Başkan Tugay, “Önemli olan, tarafınızı belli etmeniz, doğrunun yanında olmanızdır. Gerisini Allah bilir” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda yurttaşların muharrem oruçlarının ve dualarının kabul olmasını dileyen Tugay, “İnşallah hep birlikte güzel günler görürüz. Hak Muhammed Ali hepimizin yardımcısı, Hızır yoldaşımız olsun” dedi.
Çelik: Aşure, eşit ve özgür bir yaşamın simgesidir
Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Cemevi Başkanı Barış Çelik, muharrem ayının yalnızca bir matem dönemi değil, aynı zamanda hakikat, adalet ve direnişin simgesi olduğunu söyledi. Kerbela’nın insanlık vicdanında hâlâ kanayan bir yara olduğunu ifade eden Çelik, “İmam Hüseyin, iktidarın ve zulmün karşısında boyun eğmeyerek bizlere büyük bir miras bırakmıştır. O, canını kurtarmayı değil, insanlığın onurunu korumayı seçmiştir” dedi.
Yaklaşan 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nın yıl dönümünü de anımsatan Çelik, “Kerbela ile Sivas arasında yüzyıllar vardır ancak zulmün dili değişmemiştir. Değişmeyen bir başka şey ise mazlumların direnişi ve hakikat mücadelesidir. Aşure; farklı inançların, kimliklerin ve kültürlerin eşit ve özgür bir yaşamda buluşmasını ifade eder. Aşure paylaşmaktır, dayanışmadır, birlik ve kardeşliğin sembolüdür. Bizler de ayrımcılığa karşı eşitliği, savaşa karşı barışı, nefrete karşı sevgiyi ve zulme karşı adaleti savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Program, deyişlerin seslendirilmesi ve aşure lokmasının paylaşılmasıyla sona erdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Büyükşehir’den Alaybey ve Laleli Pazarlarında Aşure İkramı
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Muharrem Ayı dolayısıyla düzenlediği aşure ikramlarını il genelinde...
Başkan Mutlu’dan Konaklı komşularına aşure ikramı
Konak Belediyesi’nin ilki Basmane’de gerçekleştirilen Geleneksel Aşure İkramında Konaklılarla bir...
Manisa Büyükşehir’den 18 Bin 500 Kişilik Aşure İkramı
Manisa Büyükşehir Belediyesi, bereketin, paylaşmanın ve dayanışmanın simgesi olan Muharrem ayı...
Güncel Haberleri
TümüİzBB'de grev kapıda! Emekçilerden belediyeye 'sözünüzü...
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde modüler tuvalet hizmetinde çalışan taşeron işçiler,...
Emekli Amiral Türker Ertürk gözaltına alındı!
Katılığı yayında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan Emekli...
Zeytinburnu'nda korkutan anlar: Yıkım sırasında bina çöktü!
İstanbul Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan 4 katlı bina, yıkım çalışması...
İran'dan Irak'a kamikaze saldırısı!
İran'a ait 2 kamikaze İHA, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'nin Erbil'de bulunan özel ofisi ve...
İzBB’den üreticiye kerevet desteği: İlk dağıtım Tire ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in bereketli topraklarında alın teriyle üretim yapan incir...
Alihan Kuriş’in ifadesi ortaya çıktı: Dedemin varisi ve...
“Suç örgütü kurma”, “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlamalarından dolayı tutuklanan...
İZDEDA'dan 17 Ağustos mesajı: Deprem bir gün mutlaka...
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 27’nci yılında İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, 30 Ekim 2020...
Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sarıyer Uskumruköy mevkiinde kamyon ile otomobilin çarpışması sonucu 1’i çocuk 3 kişi hayatını...
64 orman yangınında 43 şüpheli: 11 kişi tutuklandı
Adalet Bakanı Akın Gürlek, 1 Haziran’dan bu yana 22 ilde adli işlem başlatılan 64 orman...
Alihan Kuriş’in de aralarında olduğu 32 kişi tutuklandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Süleymancılar” olarak bilinen cemaat yapılanmasına...
İstanbul’da İtalyan profesör evinde ölü bulundu
Beyoğlu’nda kendisinden haber alınamayan 55 yaşındaki İtalyan profesör Ruggero D’Angerio, evinde...
Eren Kaşıkçı’nın ölüm nedeni belli oldu
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu Eren Kaşıkçı’nın 29 Temmuz’da İstanbul Kilyos’taki evinde...