BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.703 %0,67 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.352,21 %1,58 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay verdi

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine destek vermeyi kabul ettiğini açıklandı.

0Yorumlar
Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile üçlü görüşmede bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, LIETXPO Sergi ve Kongre Merkezi’nde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Kristersson’la görüşmesi basına kapalı gerçekleştirildi.

Türkiye, İsveç ve NATO’nun Vilnius’taki üçlü görüşmesinde, İsveç’in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ’ye destek vermeyeceğini yinelediği bildirildi.

Toplantının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin mutabakata varıldığını söyledi. 

Genel Sekreter, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine ilişkin protokolü yakında TBMM'ye sunacağını duyurdu.  

Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği için mutabakata varılmasını 'tarihi bir gün' olarak niteledi. 

Stoltenberg, "Bugün varmış olduğumuz anlaşma geçtiğimiz yıl İspanya'da yaptığımız anlaşmanın onayı. Sayın Erdoğan İsveç'in üyeliğinin onaylanması konusunda kararı verdi. İsveç'in neler yapacağını anlaşmada yazıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını açıklayan Stoltenberg, NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını duyurdu.

İsveç'ten AB üyelik sürecinde Türkiye'ye destek sözü

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamalarından önce yapılan üçlü zirvede İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği bildirildi.

İsveç'in ayrıca, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği kaydedildi.

Türkiye'nin ise İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın iş birliği içinde olacağı bildirildi.

Biden mutabakatı memnuniyetle karşıladı

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğini onaylama kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. 

Biden, yaptığı açıklamada, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı güçlendirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile çalışmaya hazırım" dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock de alınan kararı 'NATO Zirvesi için iyi bir haber' olarak niteledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu. İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması yönünde çok büyük bir adım atıldığını belirten Kristersson, “Türkiye ile iş birliği formatı olan, yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını” ifade etti.

İsveç’in Türkiye’ye Madrid’de verdiği taahhütlere uymaya devam edeceğinin de altını çizen Kristersson, “Bu, İsveç’in uzun vadeli bir taahhüdü. NATO üyesi olmak için yaptığımız bir şey değil” diye ekledi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Donald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...

14 saat önce

Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...

Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek

14 saat önce

Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!

Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...

14 saat önce

Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...

1 gün önce

Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!

Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...

1 gün önce

Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!

Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...

1 gün önce

Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı

Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...

2 gün önce

Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi

Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.

2 gün önce

Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...

2 gün önce

Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!

Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...

2 gün önce

Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!

Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...

2 gün önce

Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...

2 gün önce