Ülke cayır cayır: Marmaris’te yanan alanlara maden ruhsatı verilmiş
Türkiye orman yangını kâbusu yaşıyor. Ülkeyi kuşatan alev kapanı, yönetim zafiyetini bir kez daha ortaya koydu. Marmaris’te 29 Temmuz’da başlayan orman yangınları maden işletme izinleri verilen bölgelerde çıktı.
29 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve 6 gündür süren orman yangınında 9 bin 500 hektar orman alanı yanarak yok oldu. Büyük bölümü Milli Park kapsamında olan yangın bölgesinde daha önce maden şirketlerine faaliyet izinleri verilmişti.
Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre, AKP Hükümeti 2007 yılında Marmaris ilçe sınırları dahilinde manganez, boksit ve krom cevherleri tespit etti. Ardından 42 adet maden arama ve işletme ruhsatı verdi. Maden ruhsatları sahası toplam 455 kilometrekareyi (455 bin dekar) kapsıyor.
2007 yılında Tahir Özçelik adlı şahıs, 500 hektar sahayı kapsayan maden arama ruhsatını internetten satışa çıkarmıştı. Aşçılık mesleğini bırakıp madencilik sektörüne geçen Mehmet Bekmez isimli kişi, Neslişah Madencilik şirketinin sahibi olarak ruhsat sahibinden vekalet alıp, 4 Şubat 2008’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan işletme ruhsatı almıştı. Şirket, Orman Bakanlığı’ndan aldığı izin ile maden ocağına yol açmak için 5 Mart 2008 günü 1150 adet ağacı kesmişti.
Mahkeme “ormanda maden olmaz” demişti
Bunun üzerine bir grup çevreci demokratik direniş eylemleri ve hukuk mücadelesi başlatmıştı. Bu dava 25 Mayıs 2011 tarihinde sonuçlandı. Danıştay’da onanan mahkeme kararı ile maden işletmesine izin verilmedi. Üstün kamu yararı gözetilerek verildiği vurgulanan karar gerekçesinde, ekolojik sistemin yanı sıra, bölgede etkin şekilde yapılan arı yetiştiriciliği ve turizm ekonomisinin göreceği zararlar anlatılmıştı.Diğer 40 maden ruhsatı hakkında hukuki karar yok
Bu, dava konusu olan ve karara bağlanan tek maden alanıydı. Diğer 41 maden ruhsatı izni ile ilgili hukuki bir işlem yapılmadı. Şu anda Çetibeli Köyü’nde bir taş ocağı ve Hisarönü Köyü’nde bir mermer ocağı faaliyet gösteriyor. Hisarönü’ndeki ocak büyük orman yangınında yandı.İşletme izni verilen maden sahaları, Marmaris’in Datça sınırından Akyaka sınırına kadar olan 455 kilometrekarelik bölgeyi kapsıyor. Selimiye ve Bozburun köyleri, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı sahası ile Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı’nın bulunduğu alanlarda ise madencilere ruhsatı verilmedi.
Madenler ile eş zamanlı olarak liman projesi hazırlanmıştı
Marmaris Milli Parkı ve Ormanları’nın yüzde 52’sinin maden faaliyetine açılması ile eş zamanlı olarak feribot iskelesi projesi de gündeme gelmişti. Özelleştirilmiş olan Marmaris Liman İşletmeciliği Şirketi’ne ait turistik faaliyet kapsamındaki iskele, 2009 yılında Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan izinler ile 380 metre genişletilmek istenmişti. Bilim insanları, söz konusu projenin, 26 kilometrekare çapında ve tek bir boğazı olan Marmaris Koyu’nun sualtı faunasını tahrip ederek ve oksijenini tüketerek yok edeceğini ortaya koymuştu.İskeleyi genişletme projesinin, çıkarılması planlanan madenlerin nakliyesi için hazırlandığı iddia edilmişti. Başta otelciler, esnaflar, turizm emekçileri ve çevreciler olmak üzere geniş bir kamuoyu projeye karşı çıkmıştı. Maden ve iskele projelerine karşı olanlar, “Marmaris’i dünyanın en güzel turizm merkezi yapan eşsiz doğasıdır. Orman ve deniz yoksa turizm de yok. Turizm yoksa iş ve aş da yok” ifadelerini öne çıkarmıştı. Daha sonra liman şirketi iskeleyi büyütme projesinden vazgeçmişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Köylülerin tepkisi engel olmuştu: Kenz Maden'den jandarma...
Kenz Maden'in dün Uşak'ın Gürlek Köyü'nde gerçekleştirmek istediği sondaj ve kazı çalışmaları,...
Ödemiş'ten Bergama'ya... İzmir'in köyleri maden kıskacında!
MAPEG tarafından 25 Mart ile 10 Nisan Cuma günü arasında süren 317 Nolu ihale satışlarında, 67...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...
Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem
AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!
Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...
Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...
Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor
Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için 6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...
Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...