Vahim tablo: Türkiye’de 10 yılda 18 bin 772 kişi intihar etti
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında 18 bin 772 kişi yaşamına son verdi. İntihar edenlerin bin 190’ı üniversite mezunu, 853’ü ise öğrenci.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında 18 bin 772 kişinin yaşamına son verdiğini açıkladı. En çok intiharın yaşandığı il ise İstanbul.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 11 Nisan 2019 tarihinde, intiharlara ilişkin Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
2002-2019 yılları arasında gerçekleşen intihar vakalarına dair verilerin detaylarının açıklanmasını isteyen Ağbaba’nın önergesine yanıt ancak 2 yıl sonra verildi. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yanıtta 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasındaki intiharlar yer aldı. Buna göre söz konusu tarihler arasında 14 bin 40 erkek ve 4 bin 732 kadın olmak üzere toplam 18 bin 772 kişi intihar etti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) intihar istatistiklerini bülten kapsamı dışına çıkardığını ve yıllık intihar girişimi sayısının 40 bin ile 150 bin arasında değiştiğini hatırlatan Ağbaba, sosyal medya hesabından önergeye verilen yanıtı paylaştı.
“AKP’nin yarattığı çaresizlik, umutsuzluk…”
Nüfusa oranla intihar vakalarının en fazla yaşandığı dönemin AKP iktidarı dönemi olduğuna dikkat çeken Ağbaba, şunları söyledi:Bakanlığın açıklamasına göre son 10 yılda her yıl yaklaşık 1887 kişi, her gün yaklaşık 6 kişi intihar ediyor. Üstelik bu rakama salgın dönemi dahil değil! Bakanlık intiharların gerekçesi olarak baştan savmacı şekilde ‘psikolojik’ diyor. Psikolojik olduğu muhakkak ancak psikolojiyi etkileyen faktörlerin neredeyse tamamı politik. Bu intiharlarının tamamı, AKP’nin yarattığı çaresizlik, umutsuzluk iklimiyle doğrudan ilgili! Bir yandan geçim zorluğu, bir yandan işsizlik ve yoksulluk; iş yerlerinde mobbing, gelecek kaygısı, esnaf ve iş insanları için her gün derinleşen kriz ne yazık ki ‘çaresizlik algısını’ ve umutsuzluk iklimini besliyor.
“İşçi, esnaf, sanatçı, çiftçi, öğrenci vs. intiharları politiktir!”
853 öğrencinin intihar ettiğini belirten Ağbaba, “Gencecik insanlar, hayatının baharında canına kıyıyor. Bu intiharların üstü münferit olaylarmış gibi örtülüyor. Tekrar ediyoruz: İşçi, esnaf, sanatçı, çiftçi, öğrenci vs. intiharları politiktir! Hayatın her alanında geleceksizliği, güvencesizliği, çaresizliği, umutsuzluğu dayatan siyasal iktidar intihar eden insanların bir numaralı sorumlusudur! Her şeye rağmen, bu toplumun fertleri olarak hepimiz umudu yeniden örgütlemek, doğrudan hayatı hedef alan iktidara karşı direnmek ve yaşamı savunmakla mükellefiz” dedi.Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İZULAŞ’ta 772 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZULAŞ AŞ'de görev yapan 772 çalışanı kapsayan iki yıllık...
Emeklilerin AYM önündeki eyleminde intihar girişimi!
Ankara’da emeklilerin, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında emekli...
Marmaray'da bir vatandaş intihar girişiminde bulundu!
Marmaray Suadiye durağında bir kişi intihar girişiminde bulundu. Marmaray tarafından ypaılan...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...
Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem
AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!
Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...
Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...
Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor
Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için 6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...
Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...