Vali Elban’dan Yamanlar yorumu: “Orman dışında bir amaçla kullanılamaz”
İzmir Valisi Süleyman Elban, Yamanlar yangınının meydana geldiği alanda açıklamalarda bulundu. Yanan alanların orman vasfından çıkarılması iddialarına yönelik de konuşan Elban, “Anayasamızda 169'uncu maddede yanan alanların hiçbir şekilde orman dışında bir amaçla kullanılamayacağını düzenlemiş durumda. Şu anda yapmış olduğumuz çalışmalarla anayasanın emri doğrultusunda bu alanı hızlıca ağaçlandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka’ya bağlı Yamanlar Mahallesi’nde, orman yangınının meydana geldiği alanda açıklamalarda bulundu.
Yangın sonrasında yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili konuşan Elban, “15 Ağustos 2024'te bu sahada büyük bir yangınımız oldu. Yangınla birlikte bu bölgede 2 bin 900 hektarlık bir alan etkilendi. Bu etkilenen alanın 1586 hektarı orman alanı. 1300 hektarlık alan ise mera, tarım arazisi ve yerleşim yerlerinden oluşmakta" dedi.
“YOĞUN BİR FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR”
Yangın söndürüldükten kısa bir süre sonra alanda tespit çalışmalarına başladıklarını açıklayan Elban, şöyle konuştu:
“28 Ağustos itibariyle de sahada çalışmaya başladık. Sahada bu alanın tekrar ağaçlandırılmasıyla ilgili yoğun bir faaliyet yürütülüyor. Sahada önce mevcut yanmış ağaçlar temizleniyor. Sağlam ağaçlar tespit ediliyor. Bu alanın hem ağaçlandırılması hem de daha dirençli bir orman oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Öncelikle hem ağaçlandırmaya yönelik hazırlıklar yapılıyor hem de arazide ve dere yataklarında erozyon ve taşkınlarla ilgili daha dirençli bir orman yapısı oluşturmayla ilgili çalışmalar yürütülüyor.”
ÇALIŞMALARIN TAMAMLANMASI İÇİN TARİH VERDİ
Elban, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Dikilecek ağaçlarla ilgili yangınlara daha dirençli olsun diye de tür seçimleriyle ilgili çalışmalar yapıldı. Burada kendi doğal ağaç yapısı dışında da ayrıca kara ve mavi selviler, 3 çeşit meşe ağacı ve diğer bir kısım yapraklı ağaçlarla da bu orman yapısı desteklenip yangınlara karşı daha dirençli hale getirmeyle ilgili bir çalışma da yürütülüyor. Bu alanda ağaçlandırmaya yönelik altyapı hazırlık çalışmalarını 11 Kasım'a kadar tamamlamayı düşünüyoruz. 11 Kasım'da tüm hemşehrilerimizi Milli Ağaçlandırma Günü'nde yanan bu bölgedeki orman alanında yapılacak ağaçlandırma çalışmasına bekliyoruz. Bu sahada yaklaşık 2024 sonuna kadar 500 bin fidan ve 2025 yılı mart ayına kadarlık dönemde ise 600 bin olmak üzere 1 milyon 100 bin fidan ve 8 ton tohum atarak yanan bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyoruz. Tüm çabalarımız, çalışmalarımızda ona yönelik. İnşallah birkaç sene buranın tekrar yemyeşil bir doğaya dönüştüğünü, doğal hayatın yeniden gelmeye başladığını hep birlikte göreceğiz."
'YANAN ALANLARIN ORMAN DIŞINDA BİR AMAÇLA KULLANILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'
Yanan sahalarının orman vasfının değiştirilmesi iddialarıyla ilgili soruları cevaplayan Vali Elban, "Anayasamızda 169'uncu maddede yanan alanların hiçbir şekilde orman dışında bir amaçla kullanılamayacağını düzenlemiş durumda. Şu anda yapmış olduğumuz çalışmalarla anayasanın emri doğrultusunda bu alanı hızlıca ağaçlandırıyoruz. Dolayısıyla buranın orman amacı dışında başka bir amaçla kullanılması söz konusu değil" dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Yamanlar'daki TOKİ projesine, belediyeden olumsuz görüş!
TOKİ'nin Karşıyaka Yamanlar Mahallesi'nde "İlk Evim Arsa Projesi" kapsamında planladığı yaklaşık...
Bakanlıktan acı İzmir bilançosu: Bir yılda 10 bin hektar...
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı verilerine göre; İzmir’de orman yangını sayısı bir önceki...
Vali Elban açıkladı! İşte İzmir'in suç raporu
İzmir Valisi Süleyman Elban, kentin 2025 asayiş raporunu paylaştı. Elban, 212 suç çetesinin...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!
Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...
İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...
Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...
Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...
Folkart Terra'da yaşam başladı!
Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...
Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
