Yetki Belgeleri Dolan Servisçiler İsyanda: İşsiz Kaldılar, Yolu Kestiler
İzmirli servisçiler, 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle D2 yetki belgesine sahip servislerin, şehirlerarası personel taşımasının yönetmelikle son bulması nedeniyle İzmir-Manisa otoyolu arası trafiği yavaşlatma eylemi yaptı.
Dövizin anormal yükselmesi nedeniyle Türkiye’nin cazip hale geldiğini aktaran Atak, “Dünya küçük, yarın göreceğiz. Yabancılar yarın ülkemize hücum edecekler. Oteller bedava. Turistler tarafından yağma edilecek. Peki bu turistleri kim taşıyacak? Biz olmazsak turizm nasıl transferini yapacak? Yazın göreceksiniz, turistler havaalanında kalacak. Ben kendi arabalarımı satacağım. Döviz garantili 3 ay mevduata atacağım. Hesabını yaptım. Arabayla o parayı kazanamıyorum ki.” şeklinde konuştu.

ARTIK DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
Yönetmelikten etkilenen İzmir-Manisa arası yaklaşık 1000, Türkiye genelinde ise 20 bin üzerinde araç bulunduğunu ve bu şekilde devam etmesi durumunda sektörün öleceğini belirten Celal Atak, şu açıklamalarda bulundu:
Biz D2 yetki belgesiyle şehirlerarası personel taşıyoruz. Yıllardır böyledir bu. Daha önce Y yetki belgesi vardı. Ulaştırma Bakanlığı nüktesinde. Daha sonra bunu D2 yetki belgesiyle taşıma haline getirdiler. D2 yetki belgesiyle de yıllardır taşıma yapıyoruz biz. Fakat, 2018 yılında bir yönetmelik yayımlandı. Karayolu taşıma yönetmeliği. Daha sonra 15 Kasım 2019’da tekrar değişiklik yapıldı ve D2 yetki belgesiyle yapılan taşımanın, 31 Aralık 2021 sonu itibariyle sonlanacağı, D4S yetki belgesine geçilmesi gerektiğini söylediler. Biz de bu durumun ekonomik kayıplara, kapasiteye ve ülke ekonomisine zarar vereceği bahsiyle Danıştay 8.Dairesi’ne dava açtık. Davamız devam ediyor. Biz bakanlığımızdan ek süre verilmesini talep ettik. Hem bu pandemi süreci sonuçlansın. Hem de bu süreçte yargı ne karar verecekse ona göre karar verilsin. Ona göre hareket edelim diye. 20 Aralık’ta fabrikalara, firmalara sesimizi duyurmaya çalıştık. Ama orada telaffuz ettiğimiz rakamların aşağı yukarı yarısı gibi rakamlar teklif edildi. Bu rakamlar da sadece aracın akaryakıtına denk geliyor. O günkü günden bugüne akaryakıtlara yüzde 15 zam geldi. 1 Ocak itibariyle zaten yüzde 12,2 motorine zam geldi. Bu maliyetleri de göz ardı eden firmalar, bize şu anda 500-550 TL maksimum rakamda çalışmamızı talep ediyorlar. Bizim bu rakamlarla çalışmamız mümkün değil. Daha önce D2 yetki belgesiyle hafta içi fabrikalara servis yapıyorduk. Hafta sonları da turizme giderek buraya destek veriyorduk. Maalesef şimdi hafta sonu işi de elimizden alınınca sadece personel taşımaya dönünce bizim ayakta durmamız mümkün değil. Bundan dolayı esnaf sektörü terk edecek. 2022 yılının, turizm açısından çok verimli geçeceğine inanıyoruz. Yazın turistler geldiklerinde, biz havaalanı lojistik hizmetlerine, acentalara destek veriyorduk. Bizim bu desteğimizi alamayan acentalar, yolcularını havaalanından falan taşıyamaz, otellere transferini yapamaz hale gelecekler. Bu sektör öldükten sonra diriltmek çok zor. Cefasına katlandık, geldik. Ama dayanacak durumumuz kalmadı. Sektörden çekileceğiz.
Biz bugün idareyi, zamları, meclisi, siyasi parti ve yöneticilerini protesto ettik. Neden? Çünkü kimse sesimize kulak vermiyor. Bir sektör yok olup giderken hepsi seyrettiler. Dolayısıyla bunun seçim zamanı da var. Seçim zamanı kimse kapımızı çalmasın. Bizim bugün yanımızda olmayanların, biz de o gün onların yanında olmayacağız.

TUNÇ SOYER’E ÇAĞRI
Dernek Başkanı Celal Atak, Tunç Soyer’den İzmir esnafının işsiz kalmasına göz yummaması gerektiğini dile getirdi. Atak, “Şimdi biz İzmir esnafı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, yani Tunç Soyer başkandan talebimiz, tahditli/tahsisli plakalı araçların D4S taşıma müracaatlarında İzmir UKOME’sinden komşu illerden İzmir iline yapılacak personel ve öğrenci taşımalarında taşımanın başlama noktası tahditli/tahsisli plakanın ait olduğu komşu il olmalı. Ve İzmir için sadece sözleşmeye konu fabrika, okul veya kamu kurumuna yolcularını indirebilir. Komşu ilin tahditli/ tahsisli plakaları İzmir’den yolcu toplaması yapamaz. İbareli UKOME kararı alması başkanımızın 5216 sayılı büyükşehir yasasınca bu yetkisi var ve kullanmalı. Biz İzmir esnafının işsiz, aşsız bırakılmasına izin verilmemesini rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Roman Soykırımı Konak’ta anıldı: Eşit bir yaşam için...
Roman Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Konak’ta düzenlenen anma programında Roman...
TEM Otoyolu'nda midibüs devrildi: 12 kişi yaralandı!
İstanbul'un Sultangazi ilçesinde TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkarak bariyerlere çarpan midibüsün...
UKOME Genel Kurulu’nda altyapı çalışmaları koordine edildi
Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nda, Yunusemre...
Güncel Haberleri
TümüAK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'a ruhsat şoku!
Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'ın Alsancak şubesinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı...
Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı!
Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 2026 yılı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...
İzmir Otogarı'nın işletme hakkı İzBB'ye geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZOTAŞ arasında uzun yıllardır süren İzmir Otogarı'nın işletme...
Erdal Beşikçioğlu'nun uyuşturucu testi pozitif çıktı
Etimesgut Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Belediye Başkanı Erdal...
Operasyon sonrasında Menderes Belediyesi'nden ilk açıklama!
Menderes Belediyesi’nden operasyonun ardından ilk açıklama geldi. Belediye tarafından yapılan...
Kayseri'de yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 22 yaralı!
Kayseri'nin İncesu ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2'si...
Bennu Gerede gözaltına alındı!
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, katıldığı bir programda yaptığı açıklamalardan dolayı fotoğraf...
Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak: Gündemde neler var?
TSK’deki atamaların şekilleneceği Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak. Komuta kademesinde bir...
Menderes Belediyesi'ne gözaltı: İlkay Çiçek ve 12 kişiye...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Menderes Belediyesi'ne yönelik yürüttüğü soruşturmada Belediye...
Ödemiş’in dağ köyüne soğuk hava deposu desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık bir saat uzaklıktaki Tekke’de...
İZDENİZ'de kritik görev değişimi: Erdoğan gitti, Satkan...
İZDENİZ’de yönetim değişikliği tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,...
