BIST 100 14.132,06 %0,28 Altın 6.773,75 ₺/gr %0,46 Bitcoin $64.164 %1,09 Dolar 47,93 ₺ %0,00 Euro 55,53 ₺ %0,06 Sterlin 64,94 ₺ %0,04 Gümüş 100,57 ₺/gr %0,82 Ethereum $1.894,22 %0,21 İsviçre Frangı 59,07 ₺ %0,07 Kanada Doları 34,55 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,04 ₺ %0,06 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,77 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 13,06 ₺ %0,03 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,06 Çin Yuanı 7,10 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Kahreden yoksulluk çığlıkları:"Sobayı bile sattık... Ekme...

Kahreden yoksulluk çığlıkları:"Sobayı bile sattık... Ekmek yok, çocuklar aç!"

Yoksulluk kurda önlenemeyen yükselişin ardından gelen peş peşe zamlarla her geçen gün daha çok derinleşiyor. İhtiyaç sahipleri için gönüllü mesai veren dayanışma platformlarına gelen yardım mesajları kara tabloyu en net çerçeveyle gözler önüne seriyor.

0Yorumlar
Kahreden yoksulluk çığlıkları:"Sobayı bile sattık... Ekmek yok, çocuklar aç!"

Yoksulluk kurda önlenemeyen yükselişin ardından gelen peş peşe zamlarla her geçen gün daha çok derinleşiyor. İhtiyaç sahipleri için gönüllü mesai veren dayanışma platformlarına gelen yardım mesajları kara tabloyu en net çerçeveyle gözler önüne seriyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre temel ürünlere dahi erişmeyen yurttaşlardan her gün çok sayıda yardım başvurusu alan platform yöneticileri, en fazla talebin gıda ve çocuk bezi olduğunu, ev ziyaretlerine gittiklerinde ise bomboş buzdolapları ile karşılaştıklarını anlatıyor: “Önceleri dolabı açtığımızda en azından birkaç yumurta, biraz salça, belki bir sebze görürdük. Ama son dönemde gittiğimiz evlerde bomboş buzdolapları ile karşılaşıyoruz. Böylesine bir çaresizlik hiç görmemiştik...”

EN FAZLA TALEP GIDA VE ÇOCUK BEZİNE
Emekli öğretmen Emine Çakır öncülüğünde kurulan ‘İzmir Yardım Faaliyetleri’ platformunun gönüllüleri, sosyal medya üzerinden örgütlenerek kentin her yerinden muhtaç kişilere ulaşıp yardımseverlerin desteğiyle ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Son dönemde özellikle kadın ve çocukların temel gıda maddelerine dahi erişemediğini söyleyen Çakır, gün içerisinde çok sayıda yardım telefonu aldığını anlatıyor. Çakır, “Kurlardaki olağanüstü artış toplumun büyük bir kesimini; başta ücretli çalışanlar olmak üzere sabit ve dar gelirli aileleri etkiledi. Grubumuza gelen talepler artmaya başladı. Bu artışın bu ay ve ileriki aylarda daha da artacağını bekliyoruz. Özellikle tek maaş alan veya gündelik işlerde çalışanlar bu krizden ağır bir şekilde etkilendi.  Zaten en çok yardım talebi bu kesimlerden geliyor. Talepler başında öncelikle gıda maddeleri geliyor. Daha sonra da çocuk bezi... Ancak havaların soğumasıyla önümüzdeki günlerde yakacak talebi de artacaktır. Bize ulaşan ailelerin büyük çoğunluğu zaten derin yoksulluk çeken kesimden. Özellikle evde çocuğuna yedirecek yemeği olmayan annelerin taleplerine duyarsız kalmak mümkün değil. Ancak toplumun her kesiminde bir zorluk yaşanıyor. Eskiden gruplarımızda bir yardım talebi paylaşınca hemen karşılık verilirdi hayırseverlerce. Şimdi aynı yardım talebini defalarca gündeme getirmek durumunda kalıyoruz. Yani artık yardımseverlerin de zorlandığını görüyoruz” açıklamasını yaptı.



BUZDOLAPLARI BOMBOŞ!
İzmir’de ticaretle uğraşan Ercüment Akse de, hiçbir dernek ve kuruma bağlı olmadan Whatsapp grubu üzerinden haberleştiği yardımseverlerden aldığı destekle ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Kriz nedeniyle ekonomik çıkmaza sürüklenen yoksul kesimin yardıma olan ihtiyacının daha da büyüdüğünü aktaran Aksel, “Böylesine bir çaresizlik hiç görmemiştim” dedi ve ekledi: “Pandemi döneminde işsiz kalan oldu, yardım isteyen oldu. Evinin ihtiyaçlarını karşılayabilen kişi bir başkasına da destek olabilecek gelire sahipti. Ama şimdi öyle değil. Yardım etmek isteyen insan sayısında da ciddi azalma var. Çünkü kriz herkesi etkiledi. Telefon hep çalıyor, mesajlar hiç durmuyor bu dönemde. En fazla talep gıdaya elbette... İnsanlar beslenemiyorlar. Böyle giderse açlıktan ölen insanlar görmeye başlayacağız diye düşünüyorum. Gün içerisinde acı dolu telefonlar alıyorum. Mesela engelli bir ablamız faturasını ödeyebilmek için 300 liraya tekerlekli sandalyesini satmak zorunda kalmış. Yenisini alıp teslim ettik ama insanlar zorda kalınca maalesef çaresiz kalıyorlar. Başka bir kadın, evde yiyecek hiçbir şey olmadığını ve patrondan avans alamadığını söylüyor. Bakkala borcu olduğu için önünden geçemediğini dolayısıyla ekmek de alamamış. ‘Çocuklarım aç lütfen yardım edin’ diyor. Ertesi gün eve gidip bakıyorum ve bomboş bir buzdolabı görüyorum. Önceden böyle değildi, en kötü komşusu bir şeyler yapıp getirirdi. Ama şu an herkes zor durumda... Yardım talebi geldiğinde önce evi ziyaret edip durumu gözlemliyorum. Önceleri dolabı açtığımızda en azından birkaç yumurta, biraz salça, belki bir sebze görürdüm. Ama son dönemde gittiğim evlerde bomboş buzdolapları ile karşılaşıyorum.” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

17 Ağustos’un yıl dönümünde Buca’da deprem gerçeği masaya...

Buca Belediyesi ve İZ-AFED iş birliğiyle düzenlenen 17 Ağustos anma etkinliğinde, uzman...

1 saat önce

İZBETON’da toplu iş sözleşmesi imzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ ile TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye-İş Sendikası İzmir...

2 saat önce

Emekli Amiralin tutuklanmasına avukatından tepki!

Katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek hakkında...

3 saat önce

Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Silivri’ye gönderildi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Seferihisar Belediyesi’ne yönelik yürüttüğü rüşvet...

3 saat önce

Konak Meclisi yeni komisyon üyelerini belirledi

Konak Belediye Meclisi, İhtisas Komisyonlarına üye seçimleri için olağanüstü toplandı. Meclis...

5 saat önce

Seferihisar TOKİ projesinde yeni adım: Parselasyon planı...

Seferihisar’da yıllardır yargı süreciyle gündeme gelen TOKİ sosyal konut projesine ilişkin...

6 saat önce

İzBB'de grev kapıda! Emekçilerden belediyeye 'sözünüzü...

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde modüler tuvalet hizmetinde çalışan taşeron işçiler,...

22 saat önce

Emekli Amiral Türker Ertürk gözaltına alındı!

Katılığı yayında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan Emekli...

1 gün önce

Zeytinburnu'nda korkutan anlar: Yıkım sırasında bina çöktü!

İstanbul Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan 4 katlı bina, yıkım çalışması...

1 gün önce

İran'dan Irak'a kamikaze saldırısı!

İran'a ait 2 kamikaze İHA, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'nin Erbil'de bulunan özel ofisi ve...

1 gün önce

İzBB’den üreticiye kerevet desteği: İlk dağıtım Tire ve...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in bereketli topraklarında alın teriyle üretim yapan incir...

1 gün önce

Alihan Kuriş’in ifadesi ortaya çıktı: Dedemin varisi ve...

“Suç örgütü kurma”, “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlamalarından dolayı tutuklanan...

1 gün önce