Zeus Sunağı için Berlin'den ilk açıklama: Arada anlaşmalar var
Soyer geri alınması için çalışma başlatmıştı
1800'lü yıllarda yurtdışına kaçırılan Zeus Sunağı'nın geri getirilmesi için çalışmalar devam ederken, tapınağın yer aldığı Berlin'deki Pergamon Museum yetkilisi,” Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var. Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde” dedi.
1800'lü yıllarda yurtdışına kaçırılan Zeus Tapınağı'nın geri getirilmesi için çalışmalar devam ederken, tapınağın yer aldığı Berlin'deki Pergamon Museum yetkilisi,” Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var. Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde” dedi.
Müze yetkilisi Maischberger “Kazılar, Berlin Müzeleri tarafından Osmanlı Devleti’nin yetkililerinin resmi izni ile yapıldı. Anlaşmalar, belli kriterlere göre seçilmiş objelerin bölüşülmesini ve Berlin’e götürülmesini öngörüyordu.
Bergama Tapınağı, Geç Antik Çağ, Orta Çağ döneminde yıkılmış ve parçaları bir Bizans suru için kullanılmıştı. Kazı ekibi onu o şekilde bulmuş. Paylaşma anlaşması çerçevesinde belli paneller ve mimari parçalar kasalara yüklendi, öküzlerin çektiği arabalar ile 300 metre yükseklikteki dağdan aşağı, oradan da birkaç kilometre uzaklıktaki deniz kenarına götürüldü. Oradan da gemilere yüklendi ve Almanya’ya götürüldü" diye konuştu.
''Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var'' açıklamasında bulunan yetkili, ''Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde. Tabii bunun ne kadar doğru olduğu tartışılabilir. Fakat o zamanın yasaları bunu öngörüyordu. Tapınağın dünya mirası olarak tüm dünyaya açık şekilde Berlin’de sergilenmesi konusunda iki taraf da hemfikir” dedi.
3 ayaklı çalışma
Diğer yandan Zeus Sunağı'nı geri getirmek için geçtiğimiz yıl, T.C. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin ortak yürüteceği çalışmalar Bergama’da düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla belirlenmişti. Tunç Soyer toplantıda, "Taş yerinde ağırdır derler. Bu eseri anavatanına geri getireceğiz ve köklerine kavuşturacağız" ifadelerini kullanmıştı.
Bu kapsamda bir Bergama Sergisi'nin Avrupa'da dolaştırılarak Bergama ile ilgili tanıtım ve algı yaratılmasının sağlanması, Bergama’nın tespit edilecek yerlerinde restorasyon ve restitüsyon faaliyetlerine başlanılması, tarihi Domuz Alanı mevkiindeki Tonoz ve üzerindeki yapının Zeus Sunağı Çalışma Grubu'na tahsis edilmesi, hazırlanma aşamasında olan Bergama/UNESCO 2022-2024 Alan Yönetim Planı’nda Zeus Sunağı'nın önemini ifade eden tanımların yer alması, bir sonraki toplantının hukuki süreçteki teknik detayları pekiştirmek üzere konunun uzmanları hukukçular ile yapılması kararları alınmıştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya geri getirilmesi için çalışmaların başlatılmasına 12 Ağustos 2020 tarihli toplantısında oy birliğiyle karar vermişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir’de 2 bin yıllık Zeus heykeli ele geçirildi
İzmir’in Konak ilçesinde gerçekleştirilen tarihi eser operasyonunda, Roma dönemine ait yaklaşık...
Dünya kentleri doğayı korumak için İzmir’de buluştu
İzmir, biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğanın kent yaşamına dahil edilmesi için dünyanın...
Berlin - İzmir uçuşunda bomba ihbarı!
SunExpress’in XQ947 sefer sayılı Berlin-İzmir uçuşunda bomba ihbarından dolayı acil durum...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir Büyükşehir'den 20 milyonluk kavun alımı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş merkezli bir kooperatiften 20 milyon 300 bin TL’lik kavun...
'Uyuşturucu Davasında' Mahkemeden Sadettin Saran ve...
Mahkeme heyeti Ela Rümeysa Cebeci ile Sadettin Saran hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde...
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran CHP'den İstifa Etti
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa ederek...
Gazeteci Abdullah Polat AXA Sigorta'ya isyan etti:...
Gazeteci Abdullah Polat, ailesine ait aracın seyir halindeyken bir traktörün römorkunun çarpması...
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Necmi Varlık gözaltına alındı!
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi ve TMMOB İzmir İl...
Demokratların Ara Seçimlerdeki Zafer Gecesi ABD'de...
ABD'de Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminde düzenlenen ara seçimlerde ilk sonuçlar,...
İzmir'de taksiciler sokağa döküldü
Martı TAG uygulamasına karşı harekete geçen taksiciler, Alsancak ve Buca başta olmak üzere...
Bergama'dan il olma talebi: Partiler ittifak kurdu
Bergama'nın il olma talebi için belediye meclisinde AK Parti, MHP ve YENİ Parti'nin ortak...
ABD Seçim Sonuçlarına İran'dan İlk Yorum: Amerikalılar...
ABD ara seçimlerinde ilk sonuçların gelmesi ardından İran'dan da ilk değerlendirme geldi....
İsrail Uçağına Bomba Tehdidi, Acil İniş Yaptı
İsrail'den havalanan bir yolcu uçağı, siber ortamda gönderilen e-posta yoluyla yapılan bomba...
İzmir'de sağanak yağış etkili oldu
İzmir'de devam eden sağanak sebebiyle bazı sokak ve caddelerde su birikintileri oluştu.
İş İnsanı Ahmet Zorlu'nun Cenaze Programı Belli Oldu
Türkiye'nin önde gelen sanayi devlerinden Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet...