Zeus Sunağı için Berlin'den ilk açıklama: Arada anlaşmalar var
Soyer geri alınması için çalışma başlatmıştı
1800'lü yıllarda yurtdışına kaçırılan Zeus Sunağı'nın geri getirilmesi için çalışmalar devam ederken, tapınağın yer aldığı Berlin'deki Pergamon Museum yetkilisi,” Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var. Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde” dedi.
1800'lü yıllarda yurtdışına kaçırılan Zeus Tapınağı'nın geri getirilmesi için çalışmalar devam ederken, tapınağın yer aldığı Berlin'deki Pergamon Museum yetkilisi,” Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var. Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde” dedi.
Müze yetkilisi Maischberger “Kazılar, Berlin Müzeleri tarafından Osmanlı Devleti’nin yetkililerinin resmi izni ile yapıldı. Anlaşmalar, belli kriterlere göre seçilmiş objelerin bölüşülmesini ve Berlin’e götürülmesini öngörüyordu.
Bergama Tapınağı, Geç Antik Çağ, Orta Çağ döneminde yıkılmış ve parçaları bir Bizans suru için kullanılmıştı. Kazı ekibi onu o şekilde bulmuş. Paylaşma anlaşması çerçevesinde belli paneller ve mimari parçalar kasalara yüklendi, öküzlerin çektiği arabalar ile 300 metre yükseklikteki dağdan aşağı, oradan da birkaç kilometre uzaklıktaki deniz kenarına götürüldü. Oradan da gemilere yüklendi ve Almanya’ya götürüldü" diye konuştu.
''Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var'' açıklamasında bulunan yetkili, ''Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde. Tabii bunun ne kadar doğru olduğu tartışılabilir. Fakat o zamanın yasaları bunu öngörüyordu. Tapınağın dünya mirası olarak tüm dünyaya açık şekilde Berlin’de sergilenmesi konusunda iki taraf da hemfikir” dedi.
3 ayaklı çalışma
Diğer yandan Zeus Sunağı'nı geri getirmek için geçtiğimiz yıl, T.C. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin ortak yürüteceği çalışmalar Bergama’da düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla belirlenmişti. Tunç Soyer toplantıda, "Taş yerinde ağırdır derler. Bu eseri anavatanına geri getireceğiz ve köklerine kavuşturacağız" ifadelerini kullanmıştı.
Bu kapsamda bir Bergama Sergisi'nin Avrupa'da dolaştırılarak Bergama ile ilgili tanıtım ve algı yaratılmasının sağlanması, Bergama’nın tespit edilecek yerlerinde restorasyon ve restitüsyon faaliyetlerine başlanılması, tarihi Domuz Alanı mevkiindeki Tonoz ve üzerindeki yapının Zeus Sunağı Çalışma Grubu'na tahsis edilmesi, hazırlanma aşamasında olan Bergama/UNESCO 2022-2024 Alan Yönetim Planı’nda Zeus Sunağı'nın önemini ifade eden tanımların yer alması, bir sonraki toplantının hukuki süreçteki teknik detayları pekiştirmek üzere konunun uzmanları hukukçular ile yapılması kararları alınmıştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya geri getirilmesi için çalışmaların başlatılmasına 12 Ağustos 2020 tarihli toplantısında oy birliğiyle karar vermişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Berlin - İzmir uçuşunda bomba ihbarı!
SunExpress’in XQ947 sefer sayılı Berlin-İzmir uçuşunda bomba ihbarından dolayı acil durum...
CHP Bergama ve Ödemiş'te toplu istifa!
Mutlak butlan kararının ardından Özgür Özel tarafından YENİ Parti’nin kurulması ile İzmir’de...
Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...
Güncel Haberleri
TümüEtimesgut operasyonunda Erdal Beşikçioğlu ve 39 kişi...
Etimesgut Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturmada, aralarında Belediye Başkanı Erdal...
Yangına giden araçlar, gişe engeline takıldı!
Yurt çapında orman yangınları sürerken Muğla'da tepki toplayan bir haber gündeme geldi....
İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Cem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
