Cumhuriyet Gazetesi’nden Ece İçmez’in haberine göre, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yıkım kararı alınan Özgiller Dalan İlkokulu’nun öğrencileri, Şemikler Girne Ortaokulu'na yerleştirildi. ilkokul öğrencileriyle birlikte, aynı okulda eğitim gören ortaokul öğrencileri de bu plansız sürecin mağduru oldu.
Öğrenci sayısındaki artış nedeniyle ders saatlerinin akşam geç saatlere kadar uzadığı okulda, 1. ve 4. sınıf öğrencileri derslere öğleden sonra saat 14.00'te başlıyor ve akşam 18.45'te bitiriyor. Bu durum, özellikle küçük yaşlardaki çocukların dinlenme, ödev yapma, uyku ve hijyen gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırıyor. Çocukların hava kararmadan evlerine güvenli bir şekilde ulaşmaları da önem arz ediyor.
VELİLER CEP TELEFONU IŞIĞIYLA ÇOCUKLARINI ARIYOR
Akşam saatlerinde çocuklarını almak için okula gelen veliler, çevrede yeterli aydınlatma olmadığı için zor anlar yaşıyor. Çocuklarını bulmak için cep telefonu ışığını kullanan veliler, güvenlik endişeleri de taşıyor.
PLANLAMA HATASI MI?
2023 yılında Özgiller Dalan İlkokulu’nun tadilattan geçirilmesinin ardından, okullar açıldıktan sadece iki hafta sonra yıkım kararı alınması, veliler tarafından "planlama hatası" olarak değerlendiriliyor. Yıkılan okulun yerine yapılması planlanan yeni binanın inşaatına ise henüz başlanmadı. Yetkililer, projenin 2025 yılı sonunda tamamlanacağını söylese de kazma dahi vurulmaması gecikmenin daha da uzayacağına işaret ediyor.
YAZ SAATİ UYGULAMASI TARTIŞMASI
Öğrencilerin akşam karanlığa kadar ders yapmasının bir diğer nedeni de iktidarın kış aylarında yaz saati uygulamasının sürdürülmesi olarak görülüyor. Yaz saati uygulamasının amacı enerji tasarrufu sağlamakken, kışın bu uygulamanın devam etmesi, ısınma ihtiyacının artmasıyla birlikte enerji tüketimini artırıyor. Bu durum, enerji tasarrufunun amacına da ters düşüyor.
VELİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR
Veliler, çocuklarının bu şartlarda kaliteli bir eğitim alınamayacağını dile getirerek, yetkililerden acil çözüm talep ediyor. Eğitim hakkının temel bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan veliler, şu sözlerle durumun ciddiyetini özetliyor: “Çocuklarımız karanlıkta eğitim görmeye mahkûm ediliyor. Onlar bu koşullarda nasıl ders çalışacak, nasıl sağlıklı ve güvenli eğitim görmüş olacak?”
Veliler yetkililerin bir an önce harekete geçmesi bekleniyor.
EĞİTİM-SEN: EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ
Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını belirterek, öğrencilerin en temel hakkı olan nitelikli eğitimin ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti.
Depremde hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılmadığını vurgulayan Danyeli, bu durumun öğrenciler ve öğretmenler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi. “Öğrenciler ve öğretmenler sabah karanlıkta derse başlıyor, akşam geç saatlere kadar eğitim öğretim devam ediyor. Bu durum özellikle küçük yaştaki öğrencilerin motivasyonunu düşürüyor ve eğitim verimliliğini olumsuz etkiliyor” dedi.
Danyeli, yaz saati uygulamasının eğitim sistemi üzerindeki etkilerine de dikkat çekti ve “Milli Eğitim Bakanı yaz saati uygulamasında ısrar ediyor. Bu karar, öğrenciler düşünülerek değil, sermaye lehine alınmış bir tutumdur. Yaz saati uygulaması, özellikle ikili eğitim ve taşımalı eğitim gören okulları daha fazla etkiliyor. Erken başlayan ve geç biten ders saatleri, öğrencilerin bilişsel, bedensel ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkiliyor" ifadelerini kullandı.
“FİZİKİ ALTYAPI EKSİKLİKLERİ GİDERİLMELİ”
Danyeli, Bakanlığın tasarruf politikalarını eleştirerek, eğitim ve sağlık alanlarında tasarruf yapılamayacağını vurgulayarak, “Eğitim-Sen olarak, yıkılan okulların yerine modern fiziki altyapıya sahip okulların yapılmasını ve öğrencilerimizin nitelikli bir şekilde eğitim öğretime başlamasını talep ediyoruz. Eğitimde tasarruf olmaz” diye konuştu.