BIST 100 13.275,50 %0,58 Altın 6.766,63 ₺/gr %1,00 Bitcoin $85.644 %0,36 Dolar 48,84 ₺ %0,10 Euro 55,77 ₺ %0,20 Sterlin 64,90 ₺ %0,30 Gümüş 102,23 ₺/gr %2,81 Ethereum $2.727,66 %0,48 İsviçre Frangı 59,36 ₺ %0,17 Kanada Doları 34,67 ₺ %0,06 Avustralya Doları 34,54 ₺ %0,52 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,01 ₺ %0,10 BAE Dirhemi 13,30 ₺ %0,13 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,33 Çin Yuanı 7,28 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Kültür Sanat Ayasofya tartışmaları devam ediyor: 25 Euro uygulaması ba...

Ayasofya tartışmaları devam ediyor: 25 Euro uygulaması başladı

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsanız dahi Ayasofya’ya giriş ücreti olarak 25 Avro ödeme uygulaması başladı. Müzekart, öğretmen, öğrenci, basın indirimi ve ücretsiz geçiş yok.

0Yorumlar
Ayasofya tartışmaları devam ediyor: 25 Euro uygulaması başladı

Cumhuriyet Gazetesi’nden Öznur Oğraş Çolak’ın haberine göre, Ayasofya’nın giriş ücretlerindeki uygulama hem kafa karıştırıyor hem de “Nerede denetim?” dedirtiyor. Çünkü müze katını gezmek isteyen herkes TC vatandaşı olsa dahi giriş ücreti 25 Avro, camiye girmek istiyorsanız ücretsiz. Her iki katı da gezmek isteyen turiste ise 50 Avro. Bu arada; müzekart, öğretmen, kartı geçerli değil ve öğrenci, indirimi yok. 

‘ÖDEMEYİ AVRO İLE YAPTIM’

Ayasofya müze mi, cami mi? Peki mademki cami o zaman niye para alınıyor, müze ise niye baş örtülüyor? Bu sorular bu kadar ile sınırlı değil tabii. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı neden kendi ülkesinde bulunan kültürel mirası ziyaret etmek için Avro üzerinden para ödüyor? Neden yabancı bir turist ile aynı parayı ödüyor? Bu arada başka bir Müslüman ülkeden geldiyseniz yani Müslümansanız ve cami de ibadet etmek istiyorsanız camiye girebilmek için yine 25 Avro ödüyorsunuz. 

Yakın zamanda Ayasofya’yı görmeye giden, sosyal medya hesabından da isyan eden tiyatro sanatçısı Berna Laçin, konuyla ilgili değerlendirmelerinde, “Kendi ülkemin devlet kuruluşu benimle döviz üzerinden alışveriş yaptı. Yıllardır gittiğim Ayasofya Müzesi’ne kişi başı 25 Avro (850 TL) ödedim. Dünyanın hiçbir yerinde böyle şeye rastlamazsınız. Bu arada Avro yoksa kuru 34 ile çarpıyorlar. Bu da yeni Türkiye ahlak anlayışı mı? Benim üzerimde 30 Avro vardı verdim. 5 Avro da para üstü aldım. Kızım için de kredi kartından ödeme yaptım, onu Türk parası ile çektiler. Ama hâlâ niye Avro ile ve ben kendi mirasımı para ile gördüm bunu anlamış değilim.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik ibrazı ile sadece alt kat kısmına ücretsiz girebildiği Ayasofya’da, yabancılar üst kata çıksın, TC vatandaşı da sadece alt katı gezsin mantığıyla hareket edildiğini ifade eden Laçin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Onlarca belki yüz kere gittim. Hatta gece Ayasofya turuna da gittim ki çok keyifliydi. Eskiden haftada bir en az on beş günde bir giderdik. Restorasyon vardı yıllardır, sonraki halini görmek istedi kızım. Ama bundan sonra öyle devam ederse üst kata çıkamam ne yazık ki bu fiyatla. O kadar çok anlamadığım uygulama var ki. Turistler cami kısmına ayrı, üst kata çıkmak için ayrı para ödüyor. Grup indirimi de yapmışlar, 50 Avro yerine 47.5 Avro alıyorlar. Sonra turistlerin de müzede başını örtmesi isteniyor. Biz müze katını gezerken saçı görünen turisti görevliler anlaşılması zor bir İngilizce ile uyardı. Başınızı kapatın dediler. Şaşırdık kaldık. Çünkü Bizans mozaikleri var, üst kat bir ibadet yeri değil, üstelik ibadet edenlerin görebileceği bir yer de değil.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Kültür Sanat Haberleri

Tümü

“Neşe-i Muhabbet” Geliyor

Tiyatro, müzik, kahkaha ve sohbet aynı sahnede buluşuyor. Serkan Budak’ın yazıp yönettiği...

1 gün önce

Ünlü Oyuncu Gülsen Tuncer'e Son Veda! Dostları Yalnız...

Kanser nedeniyle hayatını kaybeden usta oyuncu, seslendirme sanatçısı ve akademisyen Gülsen...

3 gün önce

NPC Worldwide Turkey’de İzmirli makyaj sanatçısı Eser...

İzmirli makyaj sanatçısı Eser Bingöl, 2026 NPC Worldwide Turkey’de Fit Model kategorisinde...

3 gün önce

İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıktı

İzmir Milli Kütüphane’nin yüzyılları aşan koleksiyonunda korunan nadir eserler ilk kez...

4 gün önce

LÖSEV, Tüm Türkiye’yi Atatürk’ün Huzuruna Davet Ediyor

Lösemili çocuklar ve kanser tedavisi gören hastaların her zaman yanında olan LÖSEV, 3 Ekim...

8 gün önce

Tüm İzmir Kavacık'a davetli! 14'üncü Kavacık Üzüm...

Coğrafi işaretli Kavacık üzümünün tanıtılacağı festival, 19-20 Eylül’de Kavacık Köy Meydanı’nda...

8 gün önce

Tarık Akan, ölümünün 10. yılında filmleriyle anılacak

Sanatçı Tarık Akan, ölümünün 10. yılında ailesi, öğrencileri, sanatçı dostları ve Bakırköy...

11 gün önce

'Hasidik Yahudiler' belgeseli ABD'de gündem oldu: Ruhi...

İçerik üreticisi Ruhi Çenet’in ABD’de yaşayan ultra-Ortodoks Hasidik Yahudilerin yaşamını konu...

18 gün önce

Pentagram'ın üç üyesi gruptan ayrıldı!

Müzik grubu Pentagram üyeleri Ogün Sanlısoy, Murat İlkan ve Metin Türkcan, yaşanan görüş...

22 gün önce

Dünyadaki Türk şehitlikleri haritaya aktarıldı!

Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, 48 ülkede bulunan 172 Türk şehitliğini “Yurtdışı...

1 ay önce

Büyükşehir’in sanat eğitimleri başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik ve sahne çalışmalarına ilgi duyan İzmirliler için yeni eğitim...

1 ay önce

Nâzım’ın dünyası 'ROMANTİKA' ile İzmir’de

İzmir Büyükşehir Belediyesi katkıları ve ev sahipliğinde, Folkart’ın yapımcılığını üstlendiği...

1 ay önce