Nazım’ın 120. Yaş Günü Çiğli’de kutlandı
Çiğli Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Nazım Hikmet’in 120. yaş gününü düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı.
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlikler kapsamında ilk olarak Çiğli Belediyesi Fuaye Alanında “Çocukların Barışı” isimli resim sergisi düzenlendi. Sergi açılışının ardından Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda Çiğli Belediyesi Tiyatro ekibinin gösterisi, ardından da Nazım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci yazar Barış Pehlivan ile yazar Barış İnce’nin konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi gerçekleştirildi.
Barış Pehlivan: “Nazım’ın bayrağını daha ileriye taşıyacağım”
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan yazar Barış Pehlivan, “Tarık Akan ile Nazım üzerine çok değerli bir söyleşi yapmıştık. Sonraki süreçte Tarık Akan’ın vefatının ardından Nazım Hikmet Vakfı’ndan davet ettiler. Bende bu çatı altında Nazım’dan aldığım bayrağı ileriye taşımaya çalışıyorum. Nazım gibi bir koca çınarı burada birkaç saatte anlatmam çok zor. Nazım 1917 yılında Heybeliada Bahriye Mektebi’ne girdikten sonra son sınıfta hastalanmasaydı bir subay olacaktı. Hastalanınca askerlikten ayrıldı ama işgal altında olan ülkesi için Milli Mücadeleye katılmak istedi. Anadolu’ya geçti ve 19 yaşında Mustafa Kemal ile bir araya geldi. Mustafa Kemal o zaman genç şair Nazım’a ‘Bazı genç şairler modern olsun diye mevzusuz şiir yazmak yoluna sapıyorlar size tavsiye ederim gayeli şiirler yazınız’ telkininde bulundu. O yılların devamında Nazım Bolu’ya öğretmen olarak gitti. Orada tanıştığı ağır ceza hakimi ile beraber sosyalizm ile tanışarak Sovyetler Birliği’ne gitti” dedi.
“Beni Türkiye değil mücadele ettiğim emperyalist ülkeler yargılamalıydı”
Konuşmasını Nazım’ın yargılandığı yıllara değinerek sürdüren Pehlivan, “Nazım’a 11 tane dava açıldı ve toplamda 34 yıla mahkum edildi. Nazım yargılandığı mahkemede ‘Beni Türkiye değil Batı’nın emperyalist ülkeleri mahkemeye vermeliydi. Türkiye’de halkın ekonomik durumundan bahsetmek suçsa ekonomi bilimini ortadan kaldırmak gerekir. Ticaret Odası Dergisi hayat pahalılığından bahsetmektedir ve şimdi ancak 150 lira ile yaşanabileceğini yazmakta halbuki Türkiye’de ortalama gelir 45 lira. Demek ki geçim sıkıntısı var ve ben gerçekleri yazıyorum. Siz bundan dolayı beni sanık sandalyesine oturtuyorsunuz’ savunmasını yaptı. İşte o davada Nazım Hikmet berat etti” diye konuştu.
“Anadolu’da bir çınarın altında ziyaret edebilmeyi isterdim”
Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusu hakkında da açıklamalarda bulunan Pehlivan, “Gerekli ortamı sağlayarak ülkemiz açısından bir değer olan Nazım’ın mezarının vatanına getirilmesini çok isterim. Nazım'ı çok sevdiği ve uzun yıllar hasret kaldığı Anadolu topraklarında bir çınarın altında ziyaret edebileceğimiz günleri de göreceğimize inanıyorum” dedi.
Barış İnce: “Tek arzusu, kardeşçe bir arada yaşayabileceğimiz bir ülkeydi”
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan bir başka isim olan yazar Barış İnce, “Nazım Hikmet, vatanının bağımsızlığını isteyen bir Kuvayi Milliyeci ve yurtsever bir kişiydi. Aynı zamanda yoksullarının, işçilerin ve emekçilerin ülke gelirinden eşit pay almasını isteyen bir sosyalistti. Nazım’ın dünya görüşü ve mücadelesi ülkemizin bağımsızlığını istemeyen Amerikan Emperyalizminin ve onun yerli işbirlikçilerinin işine gelmiyordu. Bu yüzden Nazım Hikmet’i vatan hainliği ile suçladılar ve üzerinden birçok komplo kurdular. Oysaki Nazım’ın tek isteği şiirlerinde de ifade ettiği gibi, hepimizin özgür olduğu ve kardeşçe bir arada yaşayabileceğimiz bir ülkeydi. Ülkemizin bağımsızlığı ve aydınlanması için karanlık güçlere karşı savaşan Nazım’ın bu mücadelesini bugün hala daha sürdüren insanlar var. O’nun davasını yazarak çizerek sürdürüyorlar” diye konuştu.

“Nazım, Türkiye’de bir çığır açtı”
Nazım Hikmet’in bir dil işçisi ve emekçisi olduğunu da vurgulayan İnce, “Nazım, Türkiye’ye serbest vezini yerleştirerek Türkiye’de bir çığır açtı. Bu geçmişten sonra Türkiye’de serbest vezin ile yüzlerce şiir yazıldı. Nazım, serbest vezin ile bu toprakları duygusal olarak birleştirdi ve evrensel bir şiir dili yarattı” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Nazım Hikmet'in Dizeleri Karabağlar’ da Yankılandı
Türk edebiyatının usta ismi Nazım Hikmet, Karabağlar Belediyesi’nin adını taşıyan Nazım Hikmet...
Nazım Hikmet Karşıyaka’da şiirleriyle anıldı
Dünya şairi Nazım Hikmet, aramızdan ayrılışının 63. yıl dönümünde, Karşıyaka’daki heykeli önünde...
Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi, vatandaşların buluşma...
Karşıyaka Belediyesi, Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi aracılığıyla vatandaşlara eğitimden sosyal...
Kültür Sanat Haberleri
TümüDikili’de yaz etkinlikleri büyük bir coşkuyla sona erdi
Dikili Belediyesi tarafından 20-23 Temmuz tarihleri arasında 75. Yıl Parkı’nda düzenlenen ‘Yaz...
Dünya Homeros'u konuşurken gözler İzmir'e çevrildi
Vizyona girdiği ilk hafta sonunda 264,1 milyon dolarlık küresel hasılata ulaşan Christopher...
Future Dance, şampiyonluk coşkusunu Showcase'ye taşıdı
İzmir'de düzenlenen Future Dance Showcase 2026, sadece yıl sonu gösterisi olmanın ötesine geçerek...
İzmir'in tarihine koruma kalkanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi KUDEB ekipleri, tarihi mirası korumak amacıyla 29 ilçede yürüttüğü...
Ege’de barış köprüsü yeniden kuruluyor: Nihat Dirim...
Eski Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim’in Ege’nin iki yakasında kurduğu barış köprüsü,...
Halkekmag Fest bu yıl ilk kez genel katılıma açılıyor
Geçtiğimiz yıl davetlilere özel olarak düzenlenen Halkekmag Fest, bu yıl ilk kez genel katılıma...
Karabağlar'da açıkhava film keyfi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz akşamlarını sinema keyfiyle buluşturacak Gezici Açıkhava Film...
Menemen'de tarihi alan koruma altında
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Menemen'in Kır Mahallesi'nde biri kamu,...
Komedyen Deniz Göktaş gözaltına alındı
"Ölü Deniz" adlı stand-up gösterisi ülke gündemine oturan ve kısa süre içinde iktidar meydasının...
Çim Konserleri yaza renk katacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çim Konserleri, bu yıl da müziğin adresi olacak. İzmirlilerin ilgiyle...
Komedyen Göktaş hakkında soruşturma!
Yayınlandığı gösteriyle gündemde olan komedyen Deniz Göktaş hakkında soruşturma açıldı.
Gültepe Rumeli Şenliği 18 yaşında
Konak Belediyesi’nin Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte...
