Ölmez ağacın gölgesinde 'Suretler'
Heykeltıraş Şevki Köse’nin, “Ölmez ağacın gölgesinde, SURETLER” isimli heykel sergisi Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde açıldı.
İzmir’de çalışmalarını sürdüren heykeltıraş Şevki Köse’nin, “Ölmez ağacın gölgesinde, SURETLER” adlı heykel sergisi Urla’daki Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde açıldı. Bereketin, bilgeliğin ve barışın simgesi zeytin ağacının ölümsüzlüğünün esin kaynağı olduğu sergi, sanatseveri görünenin ötesinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği serginin açılışına, heykeltraş Şevki Köse ile birlikte Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucusu Levent Köstem, eşi Güler Köstem ve kızları Nilüfer Köstem Özbaş ev sahipliği yaptı. Günümüz bilim, sanat ve felsefesinin temellerinin zeytin ağacının gölgesinde atıldığına dikkat çeken Köse, ‘‘Homeros’un İlyada destanında ‘Bir gün Ege kıyılarında gezerken yorulup ulu bir zeytin ağacının gölgesine oturdum. Kadim uygarlıklara hayat veren bu görkemli ağaç, kulağıma şöyle fısıldadı: “Herkese aidim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım”…’ satırları serginin ana temasını oluşturuyor. İnsanoğlu, zeytin ağacının yüzlerce yıllık yaşamının çok küçük bir bölümüne tanıklık ediyor. Zeytin ağacı bilgeliği, ölümsüzlüğü, dayanıklılığı, dokusu, gövdesindeki formlarıyla da beni kendisine hayran bırakıyor, çok özel bir ağaç. Heykelde çalışılması da çok zor bir ağaçtır. Ona uyum sağlamak zorundasınız. Bu sergiyle insanlık tarihi için çok önemli olan zeytin ağacına bir başka boyutta bakılmasını, sağlamak istedim. İnsanın unuttuğu doğayla yeniden barışması gerek. Sergide yer alan figüratif ve soyut çalışmalarımın, hikayeleriyle de bu amaca katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

DERİN’E ULAŞMAK
Antik çağda felsefe okullarının zeytin bahçelerinde kurulduğunu hatırlatan Köse, zeytin bahçelerinin doğal bir parçası olan özel taşlardan eserlerin de sergide yer aldığını söyledi. Köse, “Benim çalışmalarıma da hayatıma da doğa ve doğanın ritmi yön veriyor. Yüzlerce yıllık tecrübe, yaşanmışlık, doğanın bilgeliği var taşta, ağaçta. Ağacın, taşın içinde var olana, onun Derin’ine ulaşmak, onda var olanı ortaya çıkarmak, gördüklerimi ve paylaşmak benim yolculuğum. Doğa ile uyum, sürdürülebilir sanat anlayışı ile yol alıyorum. Doğadaki ömrünü tamamlamış ağaçlar ve taşlar kullanıyorum” dedi.

Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucusu Levent Köstem ise müzenin konsepti ile adeta bütünleşen sergiye ev sahipliği yapmaktan heyecan duyduklarını belirterek, sanat severleri ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova'da 8 bin 500 yıllık tarihin gölgesinde unutulmaz...
Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen gökyüzü gözlem etkinlikleri, Aşık Veysel Rekreasyon...
Matlar çimlere serildi Kültürpark'ta yoga rüzgârı esti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 21 Haziran Dünya Yoga Günü kapsamında düzenlediği İzmir Yoga...
CHP'li Nalbantoğlu'ndan '1 Mayıs' mesajı: İşçiler ölümle...
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, 1 Mayıs İşçi...
Kültür Sanat Haberleri
TümüÜnlü Oyuncu Gülsen Tuncer'e Son Veda! Dostları Yalnız...
Kanser nedeniyle hayatını kaybeden usta oyuncu, seslendirme sanatçısı ve akademisyen Gülsen...
NPC Worldwide Turkey’de İzmirli makyaj sanatçısı Eser...
İzmirli makyaj sanatçısı Eser Bingöl, 2026 NPC Worldwide Turkey’de Fit Model kategorisinde...
İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıktı
İzmir Milli Kütüphane’nin yüzyılları aşan koleksiyonunda korunan nadir eserler ilk kez...
LÖSEV, Tüm Türkiye’yi Atatürk’ün Huzuruna Davet Ediyor
Lösemili çocuklar ve kanser tedavisi gören hastaların her zaman yanında olan LÖSEV, 3 Ekim...
Tüm İzmir Kavacık'a davetli! 14'üncü Kavacık Üzüm...
Coğrafi işaretli Kavacık üzümünün tanıtılacağı festival, 19-20 Eylül’de Kavacık Köy Meydanı’nda...
Tarık Akan, ölümünün 10. yılında filmleriyle anılacak
Sanatçı Tarık Akan, ölümünün 10. yılında ailesi, öğrencileri, sanatçı dostları ve Bakırköy...
'Hasidik Yahudiler' belgeseli ABD'de gündem oldu: Ruhi...
İçerik üreticisi Ruhi Çenet’in ABD’de yaşayan ultra-Ortodoks Hasidik Yahudilerin yaşamını konu...
Pentagram'ın üç üyesi gruptan ayrıldı!
Müzik grubu Pentagram üyeleri Ogün Sanlısoy, Murat İlkan ve Metin Türkcan, yaşanan görüş...
Dünyadaki Türk şehitlikleri haritaya aktarıldı!
Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, 48 ülkede bulunan 172 Türk şehitliğini “Yurtdışı...
Büyükşehir’in sanat eğitimleri başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik ve sahne çalışmalarına ilgi duyan İzmirliler için yeni eğitim...
Nâzım’ın dünyası 'ROMANTİKA' ile İzmir’de
İzmir Büyükşehir Belediyesi katkıları ve ev sahipliğinde, Folkart’ın yapımcılığını üstlendiği...
Dünyaca ünlü, maskeli gizemli DJ Claptone, Çeşme'ye geliyor
Çeşme Bambu Beach, 23 Ağustos 2026 Pazar akşamı elektronik müzikseverleri dünyaca ünlü DJ...