Türkiye’de bir ilk: İzmir’deki arkeolojik kazıda DNA laboratuvarı kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği Selçuk Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazısında, kazı alanına DNA laboratuvarı kuruldu. Türkiye’de ilk kez İzmir’de bir arkeolojik alanda DNA analizi yapılacağını söyleyen Kazı Başkanı Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, “Selçuk’ta tarihin sayfaları yeniden yazılacak” dedi.
“Persli olduğu ortaya çıktı”
Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, “Buradaki antik DNA araştırma merkezi, mobil bir merkez. Türkiye’de arkeolojik bir alanda ilk kez kuruluyor. Bu merkezde kazıdan çıkan inorganik ve organik malzemelerin DNA analizlerini yapabiliyoruz. Yurt dışına çıkarmadan veya başka bir üniversiteye göndermeden özellikle insan ve bitki kalıntıları üzerindeki DNA’lar artık bu merkezde araştırılacak. Örneğin 2010’da çıkartılan iskeletlerden birinde yapılan DNA analizinde kişinin Persli ortaya çıktı. Bu bizim için bir sürpriz oldu. Biz aslında buradaki popülasyonun kökenlerine dair özellikle Bizans dönemi ve erken döneme ait önemli veriler elde edeceğimizi düşünüyoruz” dedi. Kazı çalışmalarına desteğin önemine de değinen Mimaroğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararıyla bu çalışmaları sürdürüyoruz. Verilen destek çalışmalarımızı hızla bir şekilde ilerletmemizi sağlıyor” dedi.

Başkan Soyer bu alandaki çalışmaları önemsiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk ise kent genelinde yürütülen 13 kazıya bu yıl yaklaşık 8 milyon liralık kaynak aktarıldığını ifade ederek, Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazısı için ise 195 bin liralık bütçe ayrıldığını vurguladı. Funda Erkal Öztürk, “İzmir Büyükşehir Belediyesi kentimizdeki 13 kazı alanına uzun süredir destek veriyor. Bu desteklerle kazı alanlarımızda çok isabetli çalışmaların yapıldığını görmek memnuniyet verici. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer özellikle bu alandaki çalışmaları çok önemsiyor. Kazı alanlarımızın her biri kent için çok önemli veriler elde etmemizi sağlıyor. Kent olarak geçmişimize bu kadar derin baktığımızda geleceğimiz için çok önemli sonuçlar çıkarabiliyoruz. Antik DNA çalışması da insan, toplum, köken anlamında müthiş bir veri katmanı sunacak” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Klaros’ta Homeros Buluşması
İzmirli şair ve yazarlar, Homeros’un İzmir ve İonia dünyasıyla bağını gösteren en önemli...
Bergama’da yeni arkeolojik keşif: Gözetleme Kulesi 1'inci...
İzmir’in Bergama ilçesinde arkeolojik araştırmalar sırasında ortaya çıkan buluntuların tespit...
Rojin Kabaiş soruşturmasında rektör ve yeğeninden DNA...
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin sürdürülen soruşturmada...
Kültür Sanat Haberleri
TümüRomantika Sergisi'nde Kuayi Milliye Destanı yankılandı!
Folkart Gallery’nin yapımcılığını üstlendiği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindeki...
Klaros’ta Homeros Buluşması
İzmirli şair ve yazarlar, Homeros’un İzmir ve İonia dünyasıyla bağını gösteren en önemli...
Şato Kütüphanesi'nde ders molası müzikle güzelleşti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şato Kütüphanesi’nde düzenlediği “Şato’da Sonbahar...
Şiirler, şarkılar, anılarla Nâzım Hikmet akşamı
Folkart Gallery’nin “Romantika: Bir Ömrün Seyrüseferi” sergisi kapsamında düzenlediği ilk...
Fazıl Say’ın “Prelüd”ü İzmir’de ilk kez seslendirildi
İzmir Oda Orkestrası, dünyaca ünlü Türk besteci ve piyanist Fazıl Say’ın “Prelüd” adlı eserinin...
Dokuz Eylül Rotaract’tan çevre için dijital adım: Ecologram
Dokuz Eylül Rotaract Kulübü tarafından geliştirilen Ecologram, kentteki çevresel...
Breaking Bad'in Yıldızından Şok Haber
Breaking Bad'de canlandırdığı 'Walter White Jr.' karakteriyle hafızalara kazınan Amerikalı...
Nâzım Hikmet’in izinde dört özel buluşma
Folkart Gallery’nin İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda sanatseverlerle buluşturduğu “Romantika:...
Levent Üzümcü istifasını Metin Altıok şiiriyle duyurdu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü Başkan Cemil...
Yeşilçam'ın 'altın çocuğu' sevenlerini yasa boğdu
Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden, Yeşilçam'ın "Altın Çocuk" lakaplı usta oyuncusu Göksel...
6. Masal Fabrika’da, “Kültür ve Doğa” temasıyla 10...
Etnokozmetik Araştırmalar Vakfı (ETAV) tarafından düzenlenen 6. Masal Fabrika’da, bu yıl “Kültür...
Ekim ayında müzikten sergiye dopdolu program
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 2026-2027 sanat sezonuna güçlü konserler, uluslararası...