BIST 100 13.892,30 %2,41 Altın 6.717,11 ₺/gr %0,05 Bitcoin $76.939 %2,48 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,17 ₺ %0,07 Sterlin 65,60 ₺ %0,17 Gümüş 99,33 ₺/gr %0,43 Ethereum $2.440,13 %3,60 İsviçre Frangı 59,39 ₺ %0,20 Kanada Doları 34,97 ₺ %0,06 Avustralya Doları 34,68 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,51 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Kültür Sanat Ulvi Puğ'la Tarihi Kentler üstüne

Ulvi Puğ'la Tarihi Kentler üstüne

Ulvi Puğ İzmirliler'in yakından tanıdığı bir isim

0Yorumlar
Ulvi Puğ'la Tarihi Kentler üstüne
Ulvi Puğ İzmirliler'in yakından tanıdığı bir isim. Dernek üyelikleri ve başkanlıklarının yanında İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanlığını da yürüten Ulvi Puğ aynı zamanda 31 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte İzmir'in merkez ilçesi Konak'tan da Cumhuriyet Halk Partisi saflarından belediye meclis üyeliği görevine seçildi. Fakat Ulvi Puğ'un üstlendiği çok önemli bir görevi daha var, o da Tarihi Kentler Birliği üyeliği. 3 Büyükşehir Meclisi üyesinin yanında bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in insiyatifiyle Tarihi Kentler Birliği'ne seçilen Ulvi Puğ'la yeni görevi ve yapılması gerekenler üstüne konuştuk.

.Ulvi Bey ilk olarak meclis üyeliğiniz ve yeni göreviniz hayırlı olsun. Konuya doğrudan Tarihi Kentler Birliği ile girmek istiyorum. Sizin için tarihi kent kavramı ne ifade ediyor?

Tarih deyince ilk akla gelen isim Heredot'tur. Heredot için tarihin babası denilir. Heredot'un çok önemli bir sözü vardır: Bir kentin tarihini şairler ve müzisyenler yaratır, tarihçiler onu kaleme alarak kayıda geçirirler. Ben bu sözü çok önemsiyorum. Bir kentin tarihi sadece binalardan oluşmaz, o kentin müziği, sanatı, edebiyatı, şiirleri kent tarihinin oluşmasında çok önemli rol oynar. Nasıl ki bir insan yüz yaşına gelmiştir ama yemiş, içmiş, yatmıştır; ondan pek de bir şey öğrenme şansımız yoktur... Fakat hayatını dolu dolu geçirmiş; düşünmüş, üretmiş ve bunu etrafına yaymış insanlardan öğreneceğimiz çok fazla bilgi vardır. Kentler de aynı bu şekilde. Sanat, edebiyat, bilim, kültür üreten kentler bu bağlamda anlamlı kentlerdir ve bu kentlerin değerini bilmek gerekir.

[caption id="attachment_11614" align="alignleft" width="300"] İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın danışmanları İstanbul'dan değil mutlaka İzmir'den seçilmelidir.[/caption]

Peki biz kentlerimizin değerlerini biliyor muyuz? Buna elbette İzmir'de dahil.

Maalesef biz bugüne kadar gelen zaman diliminde kentlerimizin değerini bilemedik. Buna İzmir de dahil. Elimizdeki bir çok değeri daha Osmanlı döneminde yurt dışına bağışlamışız ya da kaptırmışız. Dünyanın hangi önemli tarih müzesine gitseniz ülkemizden eserler görürsünüz. Üstelik bu eserlerin bir çoğu o müzelerin başlıca sergi unsurları arasında. Ayrıca yalnız kentlerimizin değil, bir çok kültürel varlığımıza ve kazanımlarımıza da yeterli değeri veremedik. Mesela Cumhuriyetin bize miras bıraktığı bir çok değerimize gereken kıymeti gösteremedik.

Anadolu ve ülkemiz tarihinde önemli role sahip bir çok kentin belediyesini son seçimlerde mensubu bulunduğunuz Cumhuriyet Halk Partisi kazandı. Tarihi Kentler Birliği açısından ve gelecekte hayata geçirilecek projelerde bu sonuçların nasıl yansıması olur?

Elbette önemli bir yansıması olacaktır. Bir kere yaşanan değişiklik bir dinamizm de getirecektir. Yeni bir soluk ve yeni bir bakış açısı tarih boyunca kentlerin ivme kazanmasını sağlamıştır. Biz de kısa dönemde ciddi bir ivme yakalandığını göreceğiz. Büyük ve tarihi kentlerin Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde olması uyumu da beraberinde getirecektir.

Mevcut devam eden projelerin durumu ne olacak? Mesela İzmir için çok önemli bir TARKEM Projesi var. TARKEM'in yanında devam eden ciddi çalışmalar mevcut. Zaten yavaş ilerleyen bu projelerin sekteye uğrama riski bulunuyor mu?

Büyükşehir Belediyemizi ele alarak konuşuyorum. Önceki dönemler gibi bir ekonomik rahatlık yok. Yaşanan ekonomik krizle birlikte dolar kurunun artmış olmasının olumsuz yansımalarını göreceğiz. Tramvay gibi gerçekleştirilen projelerin döviz üzerinden borçları da devam ettiği için şu an belediyenin yeni projelere aktaracak bütçe bulması zor görünüyor fakat devam edenlerin süreceğini biliyorum. Günlük giderleri çıkarttığınız zaman ülkemizin ekonomik açıdan yeni projeleri hayata geçirecek sermayesi kalmıyor.

TARKEM'e gelecek olursak, Tunç Soyer'in TARKEM'e sıcak baktığını biliyorum ve ilerleyen günlerde tekrar görüşmeler olacak. Bana sorarsanız Kemeraltı'nın çekim merkezi olması için SSK bloklarının kaldırılması ve bu alana 4 sütun halinde kütüphane,opera, modern sanatlar müzesi ve sanatçıların konaklayabilecekeri bir otel inşa edilmesi çok güzel olur. Arkalarına da bir sanatçılar parkı yaratarak burayı kültürel açıdan canladırabiliriz. Güzel heykellerle süsleyerek çekim noktası haline getirebiliriz. Heykel açısından fakir bir il olarak görüyorum kendimizi. Örneğin Konak'ta Hasan Tahsin heykeli bulunmakta fakat heykelin ismini çıkarttığınızda hiçbir sanatsal yönü olmadığını görüyorsunuz. En azından adına ve olayın ruhuna yakışır bir Hasan Tahsin Heykelini kentimize kazandırmalıyız.

[caption id="attachment_11615" align="alignleft" width="344"] Önceki dönemler gibi bir ekonomik rahatlık yok. Yaşanan ekonomik krizle birlikte dolar kurunun artmış olmasının olumsuz yansımalarını göreceğiz. [/caption]

Tüm dünyada yerelliğin öne çıktığını ve bulunduğu yereli anlayarak iyi analizler gerçekleştirebilen yöneticilerin başarıyı yakaladığına şahit oluyoruz. İzmir'de sizce yerel yöneticiler gerektiği kadar İzmir'i anlayabiliyorlar mı?

İzmir bağlamında buradaki en önemli detaylardan biri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı danışmanlarının kim olduğu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın danışmanları İstanbul'dan değil mutlaka İzmir'den seçilmelidir. Buranın havasını almış, insanların rutinlerini bilendanışmanların çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Pasaport'ta çay içmemiş biri ordaki dokuyu bilmediği için deniz kenarındaki masaları kaldırır.

Dokunun bozulmadan güzelleştirilmesi gerekir. Örneğin Kemeraltı'nda unutulmaya yüz tutmuş sanatlar yer almakta. Bunların peşinden gidilip destek olunması gerekir. İkili ilişkiler, insan ilişkileri çok önemlidir. Biz ülke olarak bunları bırakmıştık ama artık umutluyuz. Bir de yöneticilerin uyumlu çalışması çok önemli. Örneğin İzmir Valisi ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 15 günde bir görüşmeli. İlla önemli bir şey olduğunda değil bunlar insani ilişkiler olarak değerlendirilmeli. Konakta Abdül Batur, İzmir'de Tunç Soyer , İstanbul'da Ekrem İmamoğlu içinde sevgiyle yaklaşan insanlar. Göreceksiniz böyle böyle Türkiye'de çok şey değişecek. Reklamlara da baktığınız 'Aşkla İzmir' yazdığını görürsünüz. Tunç Soyer'in sloganı gerçekten güzel en büyük biziz vs. yazmıyor, herkesin ortak kavramı olan aşk, sevgi yazıyor. Aziz Kocaoğlu'nun o zamanlarda sloganı olan 'Yaşayan Şehir, Yaşanabilecek Şehir' sloganına şahsen ben sıcak bakmıyordum. Ülkede herkesin şehrini yaşanabilecek şehir haline getirmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde o şehirlerin dokuları bozulmamış olur.

Günümüzde kütüphaneler, tarihi belgeler ve kent arşivleri dijital ortama aktarılarak yurttaşların rahatça ulaşmaları sağlanıyor. Sizin de bu yönde çalışmalarınızı görebilecek miyiz?

Tarihi yerlerin tanınması ve belgelerin arşivlenmesi açısında teknolojik gelişimler çok önemli ve ben konuya çok sıcak bakıyorum. Tabii ki belgelerin orjinal dokularını bozmadan aktarılması gerekmekte. İnsanların o tarihi kentlere gitme olanakları olmayabilir ve böylesine gelişen teknolojiyle birlikte insanlara bir nebze de olsa o tarihi aktarabiliyorsunuz. Örneğin Notre Dame'nin başına gelenleri hepimiz gördük. Oradaki kültür miras dijital teknolojiyle canlandırılsa gelecek nesillere aktarımı sağlanmış olur. Tarihi dokuyu bozmamak kaydıyla koruma altına alınması gerekir.

Son olarak Milli Kütaphane ile ilgili çalışmalarınızla ilgili yenilikler neler olacak?

İzmir'e gelecek olursak Milli Kütüphane'yi de insanların 7 gün 24 saat kullanmalarını sağlayacağız. Yeni bir hem mimarisiyle hem de gençlerin ve çocukların keyifli vakit geçirebilecekleri bir kütüphane inşa edeceğiz. Gurur duyulacak bir kütüphane yaratacağız ve bu kütüphaneyle birlikte şu an ki Milli Kütüphane'yi bir kitap müzesi haline getirip insanların tarihle iç içe olmasını sağlayacağız. Sanatsal etkinliklerin de yoğun olarak yaşanacağı bir müze kazandırmış olacağız.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Kültür Sanat Haberleri

Tümü

LÖSEV, Tüm Türkiye’yi Atatürk’ün Huzuruna Davet Ediyor

Lösemili çocuklar ve kanser tedavisi gören hastaların her zaman yanında olan LÖSEV, 3 Ekim...

8 saat önce

Tüm İzmir Kavacık'a davetli! 14'üncü Kavacık Üzüm...

Coğrafi işaretli Kavacık üzümünün tanıtılacağı festival, 19-20 Eylül’de Kavacık Köy Meydanı’nda...

9 saat önce

Tarık Akan, ölümünün 10. yılında filmleriyle anılacak

Sanatçı Tarık Akan, ölümünün 10. yılında ailesi, öğrencileri, sanatçı dostları ve Bakırköy...

3 gün önce

'Hasidik Yahudiler' belgeseli ABD'de gündem oldu: Ruhi...

İçerik üreticisi Ruhi Çenet’in ABD’de yaşayan ultra-Ortodoks Hasidik Yahudilerin yaşamını konu...

10 gün önce

Pentagram'ın üç üyesi gruptan ayrıldı!

Müzik grubu Pentagram üyeleri Ogün Sanlısoy, Murat İlkan ve Metin Türkcan, yaşanan görüş...

14 gün önce

Dünyadaki Türk şehitlikleri haritaya aktarıldı!

Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, 48 ülkede bulunan 172 Türk şehitliğini “Yurtdışı...

25 gün önce

Büyükşehir’in sanat eğitimleri başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik ve sahne çalışmalarına ilgi duyan İzmirliler için yeni eğitim...

26 gün önce

Nâzım’ın dünyası 'ROMANTİKA' ile İzmir’de

İzmir Büyükşehir Belediyesi katkıları ve ev sahipliğinde, Folkart’ın yapımcılığını üstlendiği...

27 gün önce

Dünyaca ünlü, maskeli gizemli DJ Claptone, Çeşme'ye geliyor

Çeşme Bambu Beach, 23 Ağustos 2026 Pazar akşamı elektronik müzikseverleri dünyaca ünlü DJ...

1 ay önce

Çandarlı’nın yeni meydanı ilk etkinliğinde doldu taştı

Geçtiğimiz hafta hizmete açılan Çandarlı Cumhuriyet Meydanı, ilk büyük etkinliklerinden birine...

1 ay önce

Eğitimin geleceği Selçuk'ta tartışıldı

Çocuk haklarını ve çocuğa özel eğitim modellerini tartışmak üzere 28 ülkeden 300’ün üzerinde...

1 ay önce

İzmirli gazeteci-yazar Sinan Kerim Uçkaç ilk kısa filmi...

İzmirli gazeteci-yazar Sinan Kerim Uçkaç senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği ilk kısa...

1 ay önce