Beko: "Şirketlere aktarılan işçilere kadro verilsin, taşeron yasaklansın!"
Merkezi idarelerde kadroya, yerel yönetimlerde şirketlere geçirilen işçilerin ücret ve hakları, 696 sayılı KHK ile 2020 yılının sonuna kadar Yüksek Hakem Kurulu'nun taşeron şirketler için karara bağl
Merkezi idarelerde kadroya, yerel yönetimlerde şirketlere geçirilen işçilerin ücret ve hakları, 696 sayılı KHK ile 2020 yılının sonuna kadar Yüksek Hakem Kurulu'nun taşeron şirketler için karara bağladığı iki toplu iş sözleşmesine endekslenmişti. Kamuya geçirilen işçilere eşit hak ve ücretler sağlanmadığı gibi işçilerin bünyesine geçtikleri kamu idaresi ya da belediye şirketindeki toplu iş sözleşmesinden yararlanması da engellenmişti. İşçilerin önemli bir kısmının geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketinin işkolundaki sendikalara üye olma, mevcut kadrolu işçiler ya da şirket işçileri ile aynı sendika çatısı altında bir araya gelmesine de engel getirilmişti.
Taşeron çalışanların sosyal haklarının verilmemesinin anayasaya aykırı olduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığından dolayı 30 bine yakın taşeron işçisinin hayatını kaybettiğini, 10 binlerce işçinin de iş kazaları sonucu engelli duruma düştüğünü hatırlattı. Beko taşeron sisteminin yasaklanmasını istedi.
CHP’li Beko, “Kamuya geçirilen işçilere eşit hak ve ücretler sağlanmadığı gibi işçilerin bünyesine geçtikleri kamu idaresi ya da belediye şirketindeki toplu iş sözleşmesinden yararlanması da engellenmişti. İşçilerin önemli bir kısmının geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketinin işkolundaki sendikalara üye olma, mevcut kadrolu işçiler ya da şirket işçileri ile aynı sendika çatısı altında bir araya gelmesine de engel getirilmişti. 696 sayılı KHK ile işçilere yılda yüzde 4+4 ücret artışı getirilirken, işçilerin sosyal yardım, prim ve tazminatları için herhangi bir artış söz konusu değil. Enflasyonun yüzde 25'i aşması beklenirken, kamuya geçirilen işçilerin reel ücretleri ciddi biçimde geriliyor, taşeron işçiler yoksullaşıyor” sözleriyle tepki gösterdi.
Kamuda, belediyelerde ve özel idarelerde sayıları 1 milyona yaklaşan taşeron işçiye kadro sözü sonrası bu işçilerin bazılarına kadro verildiğini hatırlatan CHP’li “ Yerleştirmeler yapıldıktan sonra geride kalan 750 bine yakın taşeron işçisi şirketlere geçirildi. Kanun hükmünde kararnameyle geçen bu işçilere 2020 yılı sonuna kadar toplu iş sözleşmesi yapılmayacak, ikramiye ve sosyal haklar verilmeyecek; sadece ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda yüzde 4 olmak üzere zam yapılacak. Bu durum eşitliğe ve Anayasa'ya aykırıdır. Bu yıl içerisinde 750 bine yakın taşeron işçisi, gerçek enflasyon yüzde 25, pazar enflasyonu yüzde 40 iken ekonomik, demokratik, sosyal haklarının ne olacağını merak ediyor. Bu konuyla ilgili vermiş olduğum kanun teklifinin bir an önce ele alınıp 750 bin çalışanın sorunu mutlaka çözülmesi gerekmektedir” dedi.
Üstelik bu KHK ile TBMM'ye, Cumhurbaşkanlığına, MİT'e, eski Başbakanlık çalışanlarına kadro verilmiş, Belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşlarda çalışanlar ise kamu işçisi olarak kadroya alınmamış, bu işçiler belediye şirketlerinde işe alınmıştır. Bunun adı kadrolaşmadır...
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Gerçek enflasyon yüzde 25 Pazar yüzde 40 asgari ücretliye yüzde 15 işçi emeklisine yüzde 6,5 memur emeklisine yüzde 5,5 verilirken, taşeron işçilerine ilk 6 ay yüzde 4 ikinci 6 ay yüzde 4 çok demiyorum ama taşeron işçisine layık görülen bu rakamı içinize sindirebiliyor musunuz? Yüzde 4 ile taşeron işçilerin maaşına 93 TL zam yapılmıştır. Bu bir aylık su parası bile değil. 2020 Yılında yaşanan iş cinayetlerini görmeyen gözler, duymayan kulaklar varsa kalbi kurusun” sözleriyle tepki gösterdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İZSU’da taşeron alarmı: Sendikadan CHP'ye çağrı!
Belediye-İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay, İZSU bünyesindeki bazı arıtma...
60 günlük direniş, zaferle sonuçlandı: Taşeron işçiler,...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Modüler Tuvalet Sistemlerinde çalışan taşeron işçilerinin 60...
Taşeron işçilerden Özgür Özel'e mektup
İZENERJİ'de çalışan taşeron işçiler CHP Lideri Özgür Özel'in 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler...
Manşet Haberleri
TümüKarşıyaka Uğur Mumcu'yu andı
Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...
Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak
Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak
Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....
AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...
AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...
Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni
Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...
Başkan İduğ, esnafı dinledi
Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...
TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor
"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...
Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti
Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...
İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam
İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.
AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi
AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...
Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim
Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...
CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...
Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...
