BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet CHP'li Gökçen’den İnsan Hakları Raporu: ''İnternet ve bas...

CHP'li Gökçen’den İnsan Hakları Raporu: ''İnternet ve basın özgürlüğünde, eğitimde düşüşteyiz''

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, 2019 yılının insan hakları raporunu yayınladı

0Yorumlar
CHP'li Gökçen’den İnsan Hakları Raporu: ''İnternet ve basın özgürlüğünde, eğitimde düşüşteyiz''
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, 2019 yılının insan hakları raporunu yayınladı.

Raporda Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruların %95,9’unun esastan incelenmediği; AİHM’in Türkiye hakkında verdiği kararlarda 2019 yılında işkence ve kötü muamele yasağının 17, özgürlük ve güvenlik hakkının 15, ifade özgürlüğünün 22, örgütlenme özgürlüğünün 7, özel yaşama saygı hakkının 31, adil yargılanma hakkının 34 kez ihlal edildiği tespit edildi.

Raporda, OHAL Komisyonu verilerine de yer verilerek komisyonun etkisiz bir yol olduğu ve lağvedilmesi gerektiği belirtildi. Komisyona yapılan 126.200 başvurudan 92.000’inin karara bağlanmış, bunlardan yalnızca 8100’ünün kabul, 83.900’ünün ise retle sonuçlandığı ifade edildi.

Raporda Türkiye’de kadın cinayetlerinin artmasına dikkat çekilerek İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı GREVIO’nun tespitleriyle birlikte Türkiye’nin çeşitli endekslerde ülkelerarası sıralamada son yıllarda önemli ölçüde gerilediği ifade edildi. Buna göre Türkiye, özgür olmayan ülkeler sınıfında yer alırken demokrasi, cinsiyet eşitliği, internet özgürlüğü ve basın özgürlüğü sıralamalarının tümünde 2015’ten bu yana hızla geriliyor.

Raporda ayrıca yetkililerin işkence ve kötü muamele yasağıyla mücadelede isteksiz davrandığı, bu konuda iddiada bulunan sivil toplum örgütü ve gözlemcilere bilgi vermekten kaçınıldığı, zorla kaybetmelerde olduğu gibi bu konuda da sergilenen şüpheli görüntünün ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Son yıllarda artan hak ihlalleri birçok konuda karşımıza çıkıyor. Yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı; göçmen, kadın, çocuk, engelli, LGBTİ+ hakları; zorla kaybetmelere karşı korunma, adil yargılanma hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel yaşama saygı hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı gibi birçok alanda yaşanan sorunları Cumhuriyet Halk Partisi olarak takip ediyoruz. Bu çalışmamızda ilgili konuların bir bölümünü ele alarak Türkiye’nin hak ihlallerinde gidişatını tespit ettik. Neredeyse oyalama amaçlı AYM ve OHAL Komisyonu karar oranlarını inceledik, AİHM önünde Türkiye’nin fotoğrafını çektik.” dedi.

Zorla kaybetmelere karşı sözleşmenin imzalanmadığını hatırlatan Gökçen, “Birleşmiş Milletler Zorla Kaybetmelere Karşı Sözleşme’nin imzalanması gerektiğini tekrar gördük. 1980 ve 1990’larda kaybedilen kişilerin akıbetinin araştırılması için mekanizmaların kurulması ve bunu talep edenlerin eylemlerine izin verilmesi gerekiyor. Ayrıca kadınların korunabilmesi ve eğitimde OECD ortalamasına erişebilmemiz için 4+4+4’ün büyük bir engel olduğu ortada. Kesintili eğitimden ve umursamaz yaklaşımdan vazgeçilmeli. Görüyoruz ki AKP, içeride hak düşmanı söylemlerde bulunurken uluslararası raporlarda İstanbul Sözleşmesi’ni ne kadar önemsediğini anlatıyor. Kadınların yaşam hakkının korunması için samimi ve kararlı bir yaklaşım şart.” diye konuştu.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

7 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

4 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce