BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet CHP'li Kılıç'tan 'Las Tesis' tepkisi: "İzmir’li kadınları...

CHP'li Kılıç'tan 'Las Tesis' tepkisi: "İzmir’li kadınları korkutamazsınız!"

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av

0Yorumlar
CHP'li Kılıç'tan 'Las Tesis' tepkisi: "İzmir’li kadınları korkutamazsınız!"



CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklama ile geçen ay İzmir’de gerçekleşen Las Tesis dans gösterisine katıldıkları gerekçesiyle 24 kadın hakkında iddianame düzenlenerek dava açılmasına tepki gösterdi.





İlk olarak Şili’de kadınların, erkek şiddetini ve kadına yönelik cinsel saldırıları protesto etmek amacıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, Las Tesis’in bestelediği “Tecavüzcü sensin” sözleriyle performatif bir eylem gerçekleştirdiklerini belirten Av. Kılıç, daha sonra bu danslı gösterinin dalga dalga tüm dünyaya yayıldığını bildirdi.    

CHP’li Av. Kılıç, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Şili’li feminist kolektif Las Tesis'in başlattığı danslı eylemin, Türkiye’de ilk önce İstanbul ve Ankara’da, daha sonra da 15 Aralık 2019 Pazar günü İzmir Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu danslı protesto eylemine yüzlerce kadının katıldığını, kadınların Türkçe ve İtalyanca sözleri söyleyip koreografiyi gerçekleştirdiklerini belirten Av. Kılıç, İzmirlilerin ilgi ile bu dans gösterisini izlediğini kaydetti.

CHP’li Av. Kılıç, İzmir’li kadınların büyük bir kalabalıkla gerçekleştirilen gösteride, “tüm dünyada erkek şiddeti ve kadına yönelik cinsel saldırılarla mücadele eden kadınlara” İzmir'den selam gönderdiğini belirtti.

“Kadınlarımız tecavüze karşı sessiz mi kalsaydı?”

İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen eyleme polisin müdahale ettiğini 7 kadının gözaltına alındığını, Ankara’da gerçekleşen danslı eylemde de polisin kadınların dans etmesine izin vermediğini 10’a yakın kişiyi gözaltına aldığını hatırlatan Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Tüm dünyada barış ortamında gerçekleşen eylemler İstanbul ve Ankara’da polisin gölgesinde gergin bir havada yapıldı. İzmir’de 25 kadın gözaltına alındı ve haklarında soruşturma açıldı. Biz de CHP’li kadın milletvekilleri olarak Meclis’te İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Genel Kurul Salonu’nda iken, Şili’de başlayıp dünyaya yayılan ‘Las tesis’ gösterisini yaptık. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Soylu, ‘Eğer bu Meclis, (bunları söylemeye devam etsinler) derse ben İçişleri Bakanı’yım, kanuna rağmen, Anayasa’ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım.’ dedi. Sayın Bakanın bu tehditvari üslubunu o zaman da asla kabul etmedik ve hiçbir zaman da etmeyiz.

Milletvekilleri olarak bizler Meclis’te, İzmir’li kadınlarımız da sokakta demokratik haklarını kullanarak, hiçbir taşkınlık yapmadan erkek şiddetini ve kadına yönelik cinsel saldırıları protesto ettik. Bu kadınlarımız ne yapsaydı yani, erkek şiddetine ve kadına yönelik cinsel saldırılara karşı sessiz mi kalsaydı? Bunu hiçbir İzmir’li kadın kabul edemez ve etmedi de zaten.”

CHP’li Av. Kılıç, İzmir’deki danslı gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 24 kadın hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten” dava açılmasını asla kabul edemeyeceklerini kaydederek, “Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız ve her zaman da o kadınların yanlarında olacağız. Türkiye’nin aydınlık ve çağdaş yüzü olan İzmir’li kadınları dava ile susturamazsınız; İzmir’in çağdaş, modern, Atatürkçü, laik kadınlarını dava ile korkutamazsınız. İzmir’li kadınlar, bütün kadınlar bundan sonra tacize, tecavüze, şiddete uğramasınlar diye mücadele etmeye devam edeceklerdir.” ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, iddianameyi incelediği zaman, suç olarak “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” yazıldığını gördüğünü belirterek, “İzmir’de yapılan danslı gösteri, kanuna aykırı bir toplantı ya da gösteri yürüyüşü değildi; tam tersine herkese açık olan, isteyen herkesin katılabildiği ve orada bulunan bütün kadınların dans ederek sesini duyurduğu bir ortamdı. Bu dans gösterisini de kimse yönetmemiştir, görüntüleri izleyen herkesin de anlayabileceği gibi, oradaki bütün kadınlarımız Şili’de başlayan bu dansı hep birlikte uyum içinde sergilemişlerdir. Bu dans gösterisinden de kimse rahatsız olmamıştır, hatta tam tersine izleyenler alkışlarla desteklerini ortaya koymuşlardır, İzmir’li kadınlarımız diğer bütün hak arama mücadelelerinde olduğu gibi bu olayda da kendilerine yakışanı yapmışlardır.” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

7 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

4 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce