BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet İzmir'e yeni yaşam alanları: Pilot bölge Halkapınar!

İzmir'e yeni yaşam alanları: Pilot bölge Halkapınar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, kent genelindeki atıl alanları belirleyerek ekolojik tasarımlarla yeniden canlandırmak amacıyla iş birliği yaptı. İzmir’in farklı noktalarında, şehir estetiğini geliştirmeyi ve nitelikli yeni yaşam alanları oluşturmayı hedefleyen çalışmalar kapsamında, pilot bölge olarak Halkapınar seçildi.

0Yorumlar
İzmir'e yeni yaşam alanları: Pilot bölge Halkapınar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, kent genelindeki atıl alanları belirleyerek ekolojik tasarımlarla yeniden canlandırmak amacıyla iş birliği yaptı. İzmir’in farklı noktalarında, şehir estetiğini geliştirmeyi ve nitelikli yeni yaşam alanları oluşturmayı hedefleyen çalışmalar kapsamında, pilot bölge olarak Halkapınar seçildi. Fakülte bünyesindeki6 akademisyenden oluşan ekip, her gün binlerce kişinin kullandığı Halkapınar’daki aktarma merkezi ve çevresini baştan yaratmak için sıra dışı tasarımlar hazırladı.

 

TAŞINABİLİR ALANLAR, DENİZ YOSUNUNDAN BAHÇELER

Yaklaşık bir yıl süren kapsamlı çalışmalar neticesinde oluşturulan tasarımlarda, Halkapınar’daki mevcut alana, zemine oturmayan ve kolaylıkla taşınabilir sosyalleşme alanları yapılması hedeflendi. Tasarımlarda, hava kirliliğini azaltmak amacıyla deniz yosunları (alg) kullanılarak mevcut bölgede yeşil koridorlar oluşturuldu. Yaya yolları ve bekleme alanlarının genişletilmesini de içeren tasarımda, viyadük altındaki bölümlerin de duvar boyama sanatıyla bambaşka bir görünüme kavuşması amaçlandı. Çevre duyarlılığı yüksek ve İzmir’in farklı bölgelerinde kolaylıkla uygulanabilecek tasarımlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de sunuldu.

BAMBAŞKA BİR ÇEVRE

İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Mengi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü yetkililerinin

talebiyle hayata geçen “Atıl Alanlara Kamusal Kimlik Kazandırılması Projesi” ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Hazırlanan tasarımların İzmir için çok önemli olduğunu ve sadece Halkapınar’la sınırlı kalmayacağını söyleyen Dr. Mengi, “Atıl alan tanımı, dünyada farklı biçimde yapılıyor. Bu projede, İzmir’de aktif olarak kullanılan ancak kentin değişim ve dönüşümüne ayak uyduramamış, fonksiyonunu kaybetmiş ve kamusal alandan kopmuş bölgeler ‘atıl alan’ olarak değerlendiriliyor.Çalışmalarımızda, İzmir’de mevcut durumda aktif kullanılmasına rağmen yeniliğe ihtiyaç duyulan ya da daha önce hiç tasarlanmamış yerler üzerine yoğunlaştık. İzmir’in farklı bölgelerinde bu tür noktalar mevcut. Ancak biz pilot bölge olarak Halkapınar’daki aktarma merkezi ve çevresini belirledik. Halkapınar, İzmir’de ulaşımın merkez noktası ve her gün binlerce kişinin uğrak yeri. Burayı tasarımlarla bambaşka bir çevreye dönüştürebileceğimizi düşündük ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda yaptık” dedi.

İZMİR’E KATKI SAĞLAYACAK

Dr. Mengi, şöyle devam etti: “Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nden 6 kişilik ekiple birlikte çalışarak oluşturduğumuz tasarımlarda birinci önceliğimiz,İzmir’in diğer bölgelerinde de uygulanabilir olması ve çevreye hiçbir zarar vermemesiydi. Bunun için her detayı göz önünde bulundurduk. Deniz yosununun havayı temizleme özelliği var. Bu nedenle tasarımda oluşturulan sosyal alanların çevresine, algleri de kullanarak bahçeler yapılmasını istedik. Viyadük altındaki kısmın canlandırılması, bu sayede o mekanıkullanan kişilere aidiyet hissi verebileceğimizi düşündük. Viyadük altını da duvar sanatı aracılığıyla daha kullanılır ve cazibeli bir mekan haline getirmeyi amaçladık. Yaya yolu ve bekleme alanlarının çevresinde yeşil koridorlar oluşturduk. İzmir’de, ihtiyaç duyulan diğer noktalar için de ekolojik tasarımlar yapmaya, şehrimize sağlayacak çalışmalar geliştirmeye devam edeceğiz.” 

6 KİŞİLİK TASARIM EKİBİ

Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun (Koordinatör, Dekan)

Doç. Dr. Deniz Deniz (Endüstriyel Tasarım Bölümü)

Dr. Öğr. Üyesi Onur Mengi (Endüstriyel Tasarım Bölümü)

Dr.  Öğr. Üyesi R. Özgül Kılınçarslan (Görsel İletişim Tasarımı Bölümü)

Öğr. Gör. Dr. Derya Irkdaş Doğu (Endüstriyel Tasarım Bölümü)

Öğr. Gör. Dr. Elif Kocabıyık (Endüstriyel Tasarım Bölümü)

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

6 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

3 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce