BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet Karabağlar Belediye Meclisi'nde önemli açıklamalar...Başk...

Karabağlar Belediye Meclisi'nde önemli açıklamalar...Başkan Selvitopu'ndan 'dönüşüm' uyarısı

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kentsel dönüşüm uygulamalarının çok dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Plan yönetmeliğindeki yeşil alan, teknik, sosyal altyapı standartları

0Yorumlar
Karabağlar Belediye Meclisi'nde önemli açıklamalar...Başkan Selvitopu'ndan 'dönüşüm' uyarısı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kentsel dönüşüm uygulamalarının çok dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Plan yönetmeliğindeki yeşil alan, teknik, sosyal altyapı standartları mutlaka gözetilmeli. Bir bölgeye sadece emsal vererek yenileme olmaz. Aksi durumda o bölge belki 100 yıl öyle kalır ve bir daha dönüştürme şansı bulamayız” dedi. Başkan Selvitopu ayrıca,  yarısından fazlası konuta ayrılan Uzundere’deki 80 hektarlık alanın tamamının Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edilmesi durumunda, yaptıkları yurt binasını üniversitenin kullanımına sunacaklarını bildirdi.


 Karabağlar Belediye Meclisi’nin eylül ayı oturumu belediye binasındaki meclis salonunda Muhittin Selvitopu başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun açılışında, geçen haftalarda Karabağlar sınırlarında başlayan ve binlerce hektarlık alanı küle çeviren orman yangına değinen Başkan Selvitopu, orman bölge müdürlüğünün yapacağı ağaçlandırma çalışmalarına destek olacaklarını bir kez daha vurguladı.


 ORTAK SORUMLULUK


 Özellikle kentsel dönüşüm konusunun tartışıldığı toplantıda Başkan Selvitopu, bu işe kesinlikle siyasi bakılmaması gerektiğini vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da, yerel yönetimlerin de ortak sorumluluğu bulunduğunu belirten Başkan Selvitopu, şunları söyledi:


Ben de uzun yıllar bu konuda bir teknotrat olarak çalıştım. Türkiye’de kentsel dönüşümde yerinde dönüşüm kavramını literatüre, mevzuata koyan İzmir’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalardır. Yerinde dönüşüm kavramı, yaşamını bir bölgede sürdüren vatandaşların proje sonunda da aynı yerde yaşamını sürdürmeleridir. Biz hiçbir zaman bakanlığın değre dışı kalmasından yana değiliz. Ancak kentin belleği yerel yönetimlerdir. Kentteki sosyal yaşamı, orada yaşayan insanların geçmişini, ekonomik durumunu en iyi yerel yönetimler bilir. Türkiye’de yerel yönetimsiz bir kentsel dönüşüm olacağına inanmıyorum. Bakanlığın olmadığı bir kentsel dönüşüm de mümkün değil. Mutlaka birlikte çalışmaları gerekiyor. Ancak 6306 sayılı kanunda yerel yönetim yok. Bu yasanın da, çıktığından beri toplu olarak uygulandığı bir yer yok. Bu kanunla 5393 sayılı yasanın 73. Maddesi gözden geçirilmeli; birleştirilmeli. Sürece mutlaka yerel yönetimler dahil edilmeli. Bunu siyasi rant için değil, işlerin sağlıklı yürümesi için söylüyorum.”


 İTİRAZLAR NORMAL’


 Başkan Selvitopu, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut mahallelerini kapsayan yaklaşık 75 hektarlık alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı son planlara vatandaşların itiraz etmesini de yasal ve normal bulduğunu söyledi. Karabağlar Belediyesi’nin bugüne kadar yaklaşık 2 bin hektarlık alanla ilgili planlar yaptığı ve bunlara çok sayıda itiraz geldiğini belirterek, “Bu itirazların bir bölümü de matbuu olarak geldi. Ama biz hiç kızmadık. Bunu eleştirmek durumunda değiliz. Çünkü biz sorumlu bir kurumuz. Bakanlığımıza da itirazların toplu ya da ferdi olarak yapılmasının bir önemi yok. Sonuçta bunlar değerlendirilir. Vatandaşın da, itirazının haklı bulunmaması durumunda yargıya gitme hakkı var” dedi.


Bu planlamaya Karabağlar Belediyesi’nin de, yeterli teknik sosyal altyapı, yeşil alan ayrılmaması nedeniyle itiraz ettiğini belirten Başkan Selvitopu, “Bakanlığımız çıkardığı plan yapma yönetmeliğinde standartlar belirlenmiş. Ne kadar yeşil alan olacağı, eğitime, sağlığa ne kadar alan ayrılacağı burada tek tek yazılmış. Bu hesap kitap işi. Biz bu alanlarda plan yapılmasın demiyoruz. İtirazımız çok net. Bu standartlar gözetilsin istiyoruz. Böyle bir alanda bu kriterleri dikkate almadan 2.4 emsal verirseniz, öyle bir yapılaşma ortaya çıkar ki Bursa’dan kötü olur. Bursa’ya gidenler bilir… Bu emsali verirsek, orayı bir daha dönüştürme şansımız kalmaz. Belki bölge 100 yıl öyle kalır. Bunu çok dikkatli yapmamız lazım. Sadece hak sahibine istdeği oranı vereyim derseniz, bu olmaz” diye konuştu.


YURT TAHSİS ÖNERİSİ…


 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’de yaptığı dönüşüm çalışmalarının Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Başkan Selvitopu, “Ben o projede birebir çalıştım. O proje, yarattığı değer artışıyla kendi finansmanını sağlıyor. Bu değer de mülk sahibi, kamu ve yüklenici arasında dengeli bir şekilde bölüşülüyor” dedi.


Uzundere sınırlarında yaşama geçirilecek Demokrasi Üniversitesi için ayrılan 80 hektarlık alanın 42 hektarına konut yapılmak isendiğini hatırlatan Başkan Selvitopu, “Şimdi ‘Üniversite binalarını, bu konutlardan finanse edeceğiz’ deniyor. Bizim kentsel dönüşüm projemizde ise belediye bütçesinden para çıkmıyor” diye konuştu.


Başkan Selvitopu, 80 hektarlık alanın tamamının Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edilmesi gerektiğini de vurgulayarak,  Bizim koşullu bir önerimiz var. 80 hektarın tamamı üniversiteye tahsis edilsin. Biz de Karabağlar Belediyesi olarak üniversite öğrencileri için yaptığımız ve 284 kişinin kalabileceği yurt binamızı Demokrasi Üniversitesi’nin kullanımına verelim” dedi.


 ZAYİAT ARTIŞI


 Başkan Selvitopu meclis konuşmasında,  İmar Yasası’nın 18. Maddesinde yapılan değişiklikle zayiat oranlarının artırıldığını da bildirdi. Bu değişiklikle imar planlarına uygun parsel üretiminin artacağını belirten Başkan Selvitopu, “İnşaat sektöründeki arkadaşlar iyi bilir, sektörde en büyük sıkıntı imara uygun parsel bulunamaması. Bu değişiklikle önümüz açıldı. Artık belediye olarak imar uygulamaları yapmak istiyoruz” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

7 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

4 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce