BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet Karşıyaka'da geri dönüşmeyen atık kalmayacak

Karşıyaka'da geri dönüşmeyen atık kalmayacak

Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” uygulaması ilçe genelinde yayılmaya devam ediyor

0Yorumlar
Karşıyaka'da geri dönüşmeyen atık kalmayacak



Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” uygulaması ilçe genelinde yayılmaya devam ediyor. Daha önce Atakent ve Bostanlı mahallesinde gerçekleştirilen uygulamaya, Bahçelievler, Bahriye Üçok ve Aksoy mahalleleri de dahil oldu. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu uygulamanın yıl sonuna kadar tüm Karşıyaka’ya yayılacağı ve tüm atıkların çöplerden ayrı toplanacağı belirtildi.










Karşıyaka’nın 5 mahallesinde sürdürülen “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” uygulaması hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, “Öncelikle ekiplerimiz mahallelere gidip vatandaşı bilgilendiriyor, çünkü vatandaşların sistemi kavraması çok önemli. Atıkları toplaması için vatandaşa mavi poşet bırakılıyor ve toplama günleri ve saatleri hakkında bilgilendirme yapılıyor. Atıklarını mavi poşetlerde biriktiren mahalle sakinleri, ekiplerin toplama yapacağı gün sabah saat 07.30 ile 09.30 arası poşetleri kapısının önünde, görünür alana bırakıyor. Bu poşetlerin toplanması lisanslı firma çalışanları tarafından yapılıyor. Ardından atıklar toplama-ayırma tesisinde karakterizasyonuna göre ayrılıp ilgili geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor” dedi. 

HEDEF: SIFIR ATIK
Çalışmaya uzun süre önce başlandığı, fakat araya giren koronavirüs salgını nedeniyle sürecin yavaşladığını aktaran yetkililer, “Bostanlı ve Atakent mahallelerinde kapıdan kapıya toplama sistemine Aralık ayında başlamıştık ancak araya pandemi girince bizim de planlarımız aksadı. Şu anda uygulamaya Bahçelievler, Bahriye Üçok ve Aksoy mahallelerini de dahil etmiş durumdayız ve tüm mahallelerimizde de bu bilinci oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında yıl sonuna kadar Karşıyaka’nın her mahallesine yayılıp tüm atıkları toplamamız gerekiyor. Vatandaşın atıkları ayırma ve kapının önüne çıkarma sistemine alışmasıyla beraber mavi poşet uygulamasından, konteyner ile toplama sistemine geçilecek olup, bu sistem ilk olarak Atakent Mahallesi'nde 13 Temmuz 2020 tarihi itibariyle başlayacak” diye konuştu. Yetkililer, atıkların kontrol altına alınmasının çevre kirliliğini önlemek, geri dönüşümü mümkün atıkları ekonomiye yeniden kazandırmak ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına çok önemli olduğunu vurguladı. Kurulan atık toplama sisteminin yanı sıra Karşıyaka’da sıfır atık kapsamında da yeni uygulamalar gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. 

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
Uygulamanın Karşıyaka özelinde başlasa da İzmir için büyük bir adım olduğunu vurgulayan yetkililer, sözlerini şöyle noktaladı: "Atıkların ayrıştırılması sayesinde israfın da önüne geçerek daha az doğal kaynak tüketimi sağlanıyor. Vatandaş zaten bu konuda çok istekli ve hevesli. Doğal kaynakların hızla tükenmekte olduğu bu günlerde, onları korumak ve doğaya geri kazandırmak her sorumlu vatandaşın görevi. Geri dönüşümü uygulayarak minimum doğal kaynak kullanımını gerçekleştirmiş oluyoruz. Örneğin, kullanılmış kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini yüzde 74 - 94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltır. 1 ton atık kağıdın üretime katılması ile 8 ağacın kesilmesini önlenmektedir. Bu şartlar altında attığımız küçük bir adımın bile insan sağlığı ve geleceğimiz için ne kadar önemli gelişmelere ortam sağladığını görüyoruz. Özellikle pandemi sürecinde de anlaşıldığı gibi doğal dengenin bozulması, hepimizin sağlığının bozulmasına yol açıyor. Bu nedenle doğanın dengesinin bozulmaması için elbirliği ile çöp harici çıkan tüm atıklarımızın geri dönüşüme ve bertarafa gönderilmesinin sağlanması gerekiyor. Vatandaşlarımız evlerinden çıkan atıklarını çöplerden ayrı biriktirecek, Belediye olarak bizler de bu atıkların geri dönüşüm tesislerine ulaştıracağız. Böylelikle de doğaya ve ekonomiye katkı sağlayacağız.







Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

6 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

3 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce