BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Sağlık Bilim Kurulu üyesinden gevşeme uyarısı!

Bilim Kurulu üyesinden gevşeme uyarısı!

Corona virüsle mücadelenin aşılamayla sürdüğü günlerde pandemiye ilişkin konuşan Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Mevcut önlemleri gevşetmemeyi öneriyoruz, herkes aşılanmadığı müddetçe maskenizi çıkartma şansınız yok" dedi.

0Yorumlar
Bilim Kurulu üyesinden gevşeme uyarısı!

Corona virüsle mücadele tüm dünyada sürerken Türkiye’de aşılama çalışmaları da hızla devam ediyor. Aşılanan kişi sayısı 2.5 milyonu geçerken, toplumsal hareketliliğin önüne geçilmesi amacıyla sokağa çıkma kısıtlamaları sürdürülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Şubat’ta köy okullarının açılacağını açıklarken, 1 Marttan itibaren ise, 8. ve 12. sınıflar ile bazı kademelerin de ders başı yapacağı duyuruldu. Gelişmeler normalleşmeye yönelik soruları da beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da mutasyon geçiren korona virüs, aşı ve önlemlere yönelik açıklamalarda bulundu.

"MEVCUT ÖNLEMLERİ GEVŞETMEMEYİ ÖNERİYORUZ"

Pandemiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Türkiye’de 30-40 binli rakamları görmüştük Kasım ortalarında o döneme göre karşılaştırdığımızda bir kontrolden söz edebiliriz. Şu an 7-8 bin gibi bir vaka bandındayız, açıkçası 5 binlere düşmüşken buralara gelmek bizi biraz kaygılandırıyor. Kaygılanmamızın nedeni sadece rakamlara bakarak değil, biliyorsunuz bir de bu varyant meselesi var. Özellikle varyant 1 dediğimiz bulaşıcılık özelliği yüksek olan hatta hastalandırdığı kişilerde de ölüm oranının daha yüksek olduğuna dair güçlü kanıtlar çıkan varyant bizleri kaygılandırıyor. Çünkü eğer bu varyant yüzünden bu iş artıyorsa önümüzdeki süreçte mevcut önlemlerle bu varyantı kontrol altına almamız pek mümkün olamıyor. O nedenle biraz kaygılanıyoruz ve mevcut önlemleri gevşetmemeyi öneriyoruz herkese” dedi.



"HERKES AŞILANMADIĞI MÜDDETÇE MASKENİZİ ÇIKARTMA ŞANSINIZ YOK"

Türkiye’de aşılama sürecinin olumlu şekilde seyrettiğini belirten Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Şu ana kadar 2.5 milyon aşı yapıldı ciddi bir istenmeyen etkisinin olmadığını görmüş olduk. Tabi ki uzun dönem sonuçları takip edilecek beklenen; uzun dönem sonuçlarının da bununla benzer olacağı yönünde. Hastalığın neden olduğu şeyler o kadar kötü ki, aşı çok kabul edilebilir durumda kalıyor. Aşının neden olduğu herhangi bir ölüm yok şu ana kadar. Ama Korona virüsün dünyadaki ölüm sayısını herkes çok iyi biliyor. Aşının virüse karşı korunması için her iki dozunun yapılmış olması gerekiyor. Yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmesi gerekiyor. Aşı özellikle sizi ağır hastalığa karşı koruyor, hastaneye yatmanızı engelliyor ama virüsü alıp boğazınızdan saçmanıza engel olamıyor. Sizin çevrenizde herkes aşılanmadığı müddetçe maskenizi çıkartma şansınız yok. Bütün toplum aşılanmamışsa kimse maskesini çıkaramaz. Çünkü diğerlerine bulaştırabilir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda varyant 1 dediğimiz ve dünyada en çok korkulan, ölüm ihtimali yüksek olan varyant için bu aşılar etkili görünüyor. Varyant 2 ve 3 bir miktar aşının sağladığı bağışıklığı azaltıyor, ama yüzde yüz değil. Aşının bulunması bilim dünyasının son yıllardaki en büyük başarısıdır. Aşı şu andaki en büyük ümidimiz ama önümüzdeki yılı kurtarmak için en büyük ümidimiz, bu yılı kurtarmak için değil. Bu yılı kurtarmak için elimizde olan şey mesafemiz, maskemiz ve hijyen” diye konuştu.

"OKULLARI AÇABİLMEK İÇİN MEVCUT ÖNLEMLERE HARFİYEN UYMAMIZ ÇOK KRİTİK"

Köy okullarında 15 Şubat’tan itibaren eğitime başlanılmasını değerlendiren Yavuz, “Köy okullarında uzaktan eğitime ulaşamadıkları için çok ciddi bir sorun var. Covid-19 kadar büyük bir sorun olarak değerlendirmek lazım. O bölgelerde insan sayısı çok fazla olmadığı için enfeksiyonun kontrolü de çok daha rahat yapılıyor. Büyükşehirlerden önce köy okullarını açmak daha akıllıca. Süreçleri yönetirken mevcut duruma göre karar değişiklikleri tabii ki olabilir. Okulları açabilmek için de mevcut önlemlere harfiyen uymamız çok kritik, çünkü okulları açmak çok önemli. Çocuklar açısından Covid-19 hastalığının sonuçları istenmeyen etkileri çok da fazla değil. Sıkıntı, çocukların hastalanıp büyüklere bulaştırması, Dolayısıyla biz büyükleri ne kadar aşılayabilirsek okulların açılması da o kadar kolay olacak. Erişkinlerin aşılanması çok kritik şu anda” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Sağlık Haberleri

Tümü

Karabağlar Belediye Meclisi'nde çoğunluk Cumhur...

CHP'de "mutlak butlan" kararının ardından yaşanan ayrışma, İzmir'deki belediye meclislerine de...

7 gün önce

Genel Sağlık-İş'in 'ücretsiz ring' başvurusu reddedildi:...

Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi'nin Bayraklı Şehir Hastanesi'ne gitmekte zorlanan sağlık emekçileri...

12 gün önce

Doğum sonrası ölüm soruşturmasında doktor tutuklandı

Şanlıurfa'da özel bir hastanede sezaryenle doğum yaptıktan sonra fenalaşan Edanur Yaman,...

18 gün önce

11 yıldır bitirilemeyen hastaneye 380 milyon TL harcandı!

11 yıldır bitirilemeyen Selçuk Devlet Hastanesi’nin yarım kalan işlerinin 2023’teki 179,1 milyon...

27 gün önce

Hastane emekçilerinden rektörlük önünde eylem: Mağduriyet...

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanları, çalışma koşulları ve yönetimin uygulamalarına...

1 ay önce

‘Şişman diyetisyen’ dediler, 36 kilo verip herkesi şaşırttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Dilara Demirkan, 97...

1 ay önce

Menemen'de yeni hastane için ihale süreci!

Sağlık Bakanlığı, İzmir Menemen’de 50 bin metrekare kapalı alana sahip, deprem izolatörlü ve...

2 ay önce

Büyükşehir'den ikinci Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi

Konak Center'da yer alan İzmir Sağlık ve Esenlik Merkezi'nde (İZSEM) açtığı Gönüllü Danışmanlık...

2 ay önce

Çiğli’de temizlik bayramda da tam gaz

Çiğli Belediyesi, Kurban Bayramı boyunca ilçe genelinde yürüttüğü kapsamlı temizlik...

2 ay önce

Çiğli’de temizlik bayramda da tam gaz

Çiğli Belediyesi, Kurban Bayramı boyunca ilçe genelinde yürüttüğü kapsamlı temizlik...

2 ay önce

DSÖ’den Ebola uyarısı: Bölgesel risk yüksek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika’da yayılmayı...

2 ay önce

Ebola salgını için acil durum uyarısı!

Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ve Uganda’da yayılan Ebola salgınından...

2 ay önce