Maymun Çiçeği virüsüne karşı ilk aşı onay aldı!
Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsüne karşı üretilen ilk aşıya onay verdi. "MVA-BN", M çiçeği virüsüne karşı DSÖ'den ön yeterlilik kazanan ilk aşı oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının "MVA-BN" olduğunu açıkladı.
DSÖ'den yapılan açıklamada, Bavarian Nordic'in ürettiği "MVA-BN” aşısının, DSÖ'nün M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan aşı listesine eklendiği ifade edildi.
Yapılan açıklamada, ön yeterlilik onayının, acil ihtiyaç duyan topluluklarda bu hayati ürüne zamanında erişimi kolaylaştırmasının, bulaşmayı azaltmasının ve salgının kontrol altına alınmasına destek olmasının beklendiği belirtildi.
2 DOZ OLARAK UYGULANABİLECEK
DSÖ'ye bağlı Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu'nun (SAGE) tüm mevcut kanıtları incelediği ve yüksek maruz kalma riski olan kişiler için MVA-BN aşısının kullanılmasını önerdiği açıklamada, aşının 18 yaşın üzerindeki kişilerde 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanabileceği ifade edildi.
Yapılan açıklamada, MVA-BN'nin şu anda 18 yaşın altındakiler için lisanslı olmadığı belirtilerek, aşının bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde, hamilelerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği açıklandı.
Konuya ilişkin X sosyal medya platformundan açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bunun hem Afrika'daki mevcut salgınlar hem de gelecekte hastalığa karşı mücadele için önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Ghebreyesus, "Aşılara en çok ihtiyaç duyulan yerlerde eşit erişimi sağlamak için artık üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acil bir ölçek artırmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden yayılıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla dokunmak, en önemli bulaşma yolları arasında yer alıyor.
İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde içinde kendisini gösteriyor. Virüs, çoğunlukla yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara sebep oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların çoğunluğu hastalığı ağır geçirmiyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.
DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık endişesiyle "mpox" olarak değiştirmişti.
M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bakan Memişoğlu'ndan maymun çiçeği açıklaması: "Ülkemizde...
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de görülüp görülmediğiyle ilgili...
Menderes’te Mandalina Çiçeği Festivali Yapılacak
Menderes Belediyesi, 21-23 Mayıs tarihlerinde Mandalina Çiçeği Festivali düzenleyecek.
Bakan Memişoğlu'ndan "maymun çiçeği" açıklaması: "Tanısı...
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Ankara'da...
Sağlık Haberleri
Tümü'Güzellik Kapitalizmi': 'Kadınlar Kendi Bedenlerine...
Sosyal medyanın hızla değişen güzellik algısı ve dayatılan dijital kalıplar, modern insanın...
Nefes darlığıyla hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı!
Kahramanmaraş’ta nefes darlığı şikayetiyle hastaneye giden İsmail Yiğit’in (28), hem kalbinin...
Sağlık Aracıları sahaya çıkıyor
Erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş...
Gaziemir'de 'yakınım alzheimer oldu ne yapmalıyım?'...
İzmir Kent Konseyi, Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Kent Konseyi işbirliği ile 21 Eylül Dünya...
İzmir'in köklü hastanesine Konak Belediyesi'nden mühür!
İzmir Eğitim Diş Hastanesi'nin B Bloku, imara uygun olmadığı gerekçesiyle Konak Belediyesi...
Bakan Memişoğlu'ndan 'erken teşhis' açıklaması: 158...
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "158 milyon kronik hastalık taraması gerçekleştirdik, 14,1 milyon...
Diş Hekimi Sayısı Artıyor, Kalite ve İstihdam Geriliyor
Türkiye'de son yıllarda plansız biçimde artan diş hekimliği fakültelerinin, mesleğin geleceği ve...
Karabağlar Belediye Meclisi'nde çoğunluk Cumhur...
CHP'de "mutlak butlan" kararının ardından yaşanan ayrışma, İzmir'deki belediye meclislerine de...
Genel Sağlık-İş'in 'ücretsiz ring' başvurusu reddedildi:...
Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi'nin Bayraklı Şehir Hastanesi'ne gitmekte zorlanan sağlık emekçileri...
Doğum sonrası ölüm soruşturmasında doktor tutuklandı
Şanlıurfa'da özel bir hastanede sezaryenle doğum yaptıktan sonra fenalaşan Edanur Yaman,...
11 yıldır bitirilemeyen hastaneye 380 milyon TL harcandı!
11 yıldır bitirilemeyen Selçuk Devlet Hastanesi’nin yarım kalan işlerinin 2023’teki 179,1 milyon...
Hastane emekçilerinden rektörlük önünde eylem: Mağduriyet...
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanları, çalışma koşulları ve yönetimin uygulamalarına...