BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Sağlık Pandemide uyuz vakaları arttı

Pandemide uyuz vakaları arttı

Pandemi süresince evlerde kapalı kalınan sürede yakın temasın artması ve hastaneye geç başvurulmasının uyuz vakalarında artışa neden olduğu belirtildi.

0Yorumlar
Pandemide uyuz vakaları arttı

1 yılı aşkın süredir devam eden Koronavirüs pandemisinin uyuz vakalarında artışa neden olduğu belirtildi. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, uyuzun insan insana temas yoluyla geçtiğini belirterek, "Hastalarda ana şikayet gece ve sıcak duş sonrası artış gösteren yoğun kaşıntıdır" dedi.

Sözcü'ye konuşan Prof. Dr. Burhan Engin, hastalığın nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yollarını şöyle anlattı:

"Uyuz insandan insana en çok kalabalık yaşam alanlarında bulaşmaktadır. Ortak kullanım alanlarının yoğun olduğu sonbahar-kış dönemlerinde daha sık bulaş olur. İnsandan insana 10-15 dakika kadar direkt deri teması ile bulaşma gerçekleşebilir. İnsan vücudu dışında 1-2 gün canlı kalabilmesi nedeniyle ortak kullanılan havlu, eşya, yatak, çarşaf, koltuk gibi yollarla bulaş olabilir. Ayrıca cinsel temasla da bulaşabilir. Uyuz bulaştıktan sonra belirtiler 3-6 hafta içinde başlar. Hastalarda ana şikayet gece ve sıcak duş sonrası artış gösteren yoğun kaşıntıdır. Deride kaşıntıya bağlı kızarıklık, kabuklu veya kabuksuz yaralar,içi su dolu kabarcıklar görülebilir."
Kimlerde görülüyor?

Uyuz toplumda her yaş, her cinsiyet ve ırktan insanda görülür. Kişisel hijyenden bağımsız olarak her bireyde görülebilir. Kaşıntı hastalarda sıklıkla ek bilekleri, dirsekler, el parmak aralarında, koltuk altlarında, göğüslerde, göbek çevresinde ve genital bölgede görülür. Kadınlarda göğüs uçları, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntıya sebep olma eğilimindedir. Çocuklarda ise daha çok baş bölgesi, kulak arkası, yüz, avuç içleri ve ayak tabanlarında görülür.
 

Tedavisi nedir?
 

Permetrin içerikli krem ve losyonlar ilk seçeneklerdir. Ancak doğru uygulama yapılmamasından ötürü tedaviye direnç söz konusu olabilir. Diğer etkili tedavi seçeneği eczanelerde özel olarak hazırlattığımız kükürtlü karışımlardır. Krem ve losyonlar duş sonrası boyundan aşağı tüm vücuda uygulanır. Tedaviye yanıtsız hastalarımızda vermektin içeren sistemik tedavi verilmektedir. Semptomlar 4-6 hafta daha devam edebilir. Tedavide en önemli nokta hekimin belirttiği süre ve şekilde yakın temasta bulunulan tüm bireylerle eş zamanlı tedavidir.  Tedavilerin yanı sıra bulunulan ortamdaki eşyalar dezenfekte edilmeli ve tüm aile bireylerinin kıyafetleri en az 60 derecede yıkanıp ütülenmelidir. Yıkanamayacak eşyalar ise en az 1 hafta süre ile büyük bir çöp torbasında ağzı kapalı olarak bekletilmelidir."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Sağlık Haberleri

Tümü

Karabağlar Belediye Meclisi'nde çoğunluk Cumhur...

CHP'de "mutlak butlan" kararının ardından yaşanan ayrışma, İzmir'deki belediye meclislerine de...

4 gün önce

Genel Sağlık-İş'in 'ücretsiz ring' başvurusu reddedildi:...

Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi'nin Bayraklı Şehir Hastanesi'ne gitmekte zorlanan sağlık emekçileri...

8 gün önce

Doğum sonrası ölüm soruşturmasında doktor tutuklandı

Şanlıurfa'da özel bir hastanede sezaryenle doğum yaptıktan sonra fenalaşan Edanur Yaman,...

15 gün önce

11 yıldır bitirilemeyen hastaneye 380 milyon TL harcandı!

11 yıldır bitirilemeyen Selçuk Devlet Hastanesi’nin yarım kalan işlerinin 2023’teki 179,1 milyon...

24 gün önce

Hastane emekçilerinden rektörlük önünde eylem: Mağduriyet...

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanları, çalışma koşulları ve yönetimin uygulamalarına...

28 gün önce

‘Şişman diyetisyen’ dediler, 36 kilo verip herkesi şaşırttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Dilara Demirkan, 97...

1 ay önce

Menemen'de yeni hastane için ihale süreci!

Sağlık Bakanlığı, İzmir Menemen’de 50 bin metrekare kapalı alana sahip, deprem izolatörlü ve...

1 ay önce

Büyükşehir'den ikinci Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi

Konak Center'da yer alan İzmir Sağlık ve Esenlik Merkezi'nde (İZSEM) açtığı Gönüllü Danışmanlık...

2 ay önce

Çiğli’de temizlik bayramda da tam gaz

Çiğli Belediyesi, Kurban Bayramı boyunca ilçe genelinde yürüttüğü kapsamlı temizlik...

2 ay önce

Çiğli’de temizlik bayramda da tam gaz

Çiğli Belediyesi, Kurban Bayramı boyunca ilçe genelinde yürüttüğü kapsamlı temizlik...

2 ay önce

DSÖ’den Ebola uyarısı: Bölgesel risk yüksek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika’da yayılmayı...

2 ay önce

Ebola salgını için acil durum uyarısı!

Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ve Uganda’da yayılan Ebola salgınından...

2 ay önce