AİHM'nden hükümete 'Can Atalay' sorusu: Milletvekili seçilme hakkı ihlal edilmiş midir?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili seçilen ama AYM kararlarına rağmen hala cezaevinde tutukluluğu devam eden ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay'ın durumuna ilişkin hükümetten savunma istedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Davası'nda mahkum edildiği ceza nedeniyle iki buçuk yıldır cezaevinde tutuklanan ve Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara rağmen hala tahliye edilmeyen ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay için hükümetten savunma istedi.
AİHM tarafından yayımlanan bildiride, iktidara AYM'nin aldığı karara rağmen Yargıtay'ın tahliyeyi engellediği hatırlatılarak "Milletvekili seçilme hakkı ihlal edilmiş midir?" diye soruldu.
Hukukçu Kadir Öztürk’ün aktardığına bilgliye göre, AİHM’in hükümete yönelttiği sorular şunlar:
"1. Anayasa Mahkemesi'nin, milletvekili seçilmesinin ardından devam eden tutukluluğu nedeniyle ihlal tespitini dikkate alarak, başvuran Sözleşme'nin 5 § 1 maddesini ihlal edecek şekilde özgürlüğünden mahrum bırakılmış mıdır? Özellikle, Anayasa Mahkemesi'nin 25 Ekim ve 21 Aralık 2023 tarihli, başvuranın cezaevinden tahliyesine ve aleyhindeki ceza yargılamasının yeniden başlatılmasına ve askıya alınmasına hükmeden kararları göz önünde bulundurulduğunda, başvuranın özgürlüğünden mahrum bırakılmaya devam edilmesi, 5 § 1 maddesinin amaçları doğrultusunda "hukuka uygun" ve "kanunla öngörülen usule uygun" muydu (bkz. mutatis mutandis, Mehmet Hasan Altan / Türkiye, no. 13237/17, § 139, 20 Mart 2018)?
2. Başvuran, Sözleşme'nin 5 § 4 maddesinin gerektirdiği şekilde, tutukluluğunun yasallığına itiraz edebileceği etkili bir prosedüre sahip miydi? Özellikle, Anayasa Mahkemesi'nin başvuranın devam eden tutukluluğunun yasal olmadığı tespitine rağmen Yargıtay'ın başvuranı tahliye etmeyi reddetmesi nedeniyle bu hüküm ihlal edilmiş midir (bkz. Khlaifia ve Diğerleri / İtalya [BD], no. 16483/12, §§ 128-31, 15 Aralık 2016, ve Yılmaz Aydemir / Türkiye, no. 61808/19, §§ 36-38, 23 Mayıs 2023)?
3. Başvuranın Sözleşme'nin 5. maddesi ve Sözleşme'ye Ek 1 http://No.lu Protokol'ün 3. maddesine tekabül eden haklarının ihlal edildiğini tespit eden Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasına ilişkin yargılamalara Sözleşme'nin 6. maddesi uygulanabilir mi? Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararlarının uygulanmaması nedeniyle başvuranın Sözleşme'nin 6 § 1 maddesi kapsamındaki mahkemeye erişim hakkı ihlal edilmiş midir (ilgili ilkeler için bkz. Bursa Barosu Başkanlığı ve Diğerleri / Türkiye, no. 25680/05, §§ 133-35, 19 Haziran 2018, diğer referanslarla birlikte)?
4. Başvurucunun seçildikten sonra tutukluluğunun devam etmesi ve nihayetinde milletvekili statüsünü kaybetmesi nedeniyle Sözleşme'ye Ek 1 http://No.lu Protokol'ün 3. maddesi uyarınca serbest seçimlerde milletvekili seçilme hakkı ihlal edilmiş midir (bkz. Selahattin Demirtaş/Türkiye (no. 2) [BD], no. 14305/17, § 386, 22 Aralık 2020)?"
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AYM Başkanı Özkaya’dan Demirtaş ve Can Atalay açıklaması
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve...
AİHM’den İmamoğlu başvurusunda hükümete kritik sorular!
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ekrem İmamoğlu’nun bireysel başvurusunu öncelikli incelemeye...
TBB'den Can Atalay açıklaması: Anayasal düzen bakımından...
TBB, TBMM olağanüstü Genel Kurulu'nda Can Atalay'a ilişkin alınan karara tepki gösterdi. AYM...
Siyaset Haberleri
TümüCHP İzmir'den '29 Ekim' çıkarması: Yıkılmadık, asla...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak amacıyla...
YENİ Parti'nin 29 Ekim töreninde elektrik krizi: Başkan...
YENİ Parti İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı...
Özlale’den Kamu Denetçiliği Kurumuna fon krizi sorusu
Ümit Özlale, TBMM bütçe görüşmelerinde fon vurgunuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru...
Eski ilçe başkanından kurultay sonrası sert çıkış:...
YENİ Parti Bornova Kurucu İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kurultay delegesi listesine alınmamasının...
CHP'li Gülsever'den 'sosyal devlet' çağrısı: Hiçbir çocuk...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Tivi6’da yayımlanan Sözün Özü programında...
YENİ Partili Yücel'den 2027 bütçesine tepki: Bunun adı...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2027...
YENİ Parti kurultay tarihi belli oldu!
YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, YENİ Parti 'nin kurultay tarihinin 14 - 15 Kasım olduğunu...
CHP'li Gümrükçü: Çeşme’nin Rant Uğruna Talan Edilmesine...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Çeşme’de meslek odalarını ziyaret etti...
Yeni Partili Ösen'den Tugay'ın ziyaretlerine ilişkin...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı...
Antalya'da 3 İlçe Belediye Başkanının AK Parti'ye...
Antalya’da CHP’li 3 belediyenin daha AK Parti yönetimine geçebileceği iddiası siyaset...
Saray'da sürpriz görüşme: Erdoğan ve Bahçeli bir araya geldi
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Saray'da kabul etti. Görüşmenin...