BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset Altılı masa hareketlendi: Hangi konularda uzlaşılacak

Altılı masa hareketlendi: Hangi konularda uzlaşılacak

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, altılı masa toplantısı öncesinde ikinci kez yapacağı ziyaretlerle, 'uzlaşı turuna' çıkmayı hedefliyor. Kulislere göre; 5 Ocak’ta masaya gelecek olan 'Temel Politikalar Belgesi'nde 'ihtilaflı' konularla ilgili uzlaşı aranacak. Masada ise iki konu var.

0Yorumlar
Altılı masa hareketlendi: Hangi konularda uzlaşılacak

'Adaylık' tartışmaları, siyasetin bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Son olarak, altılı masa 5 Ocak’ta Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek olan liderler buluşmasında bir araya gelecek.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; çalışmalarını seçim öncesi, seçim sırası ve seçim sonrası olmak üzere üçe bölen altılı masa, seçim öncesi ve seçim sırasında yurttaşa sunulacak vaatlerle ilgili ortak söylem arayışına girmiş ve bunun için de Temel Politikalar Ortak Çalışma Komisyonu kurulmuştu.

İHTİLAF ÇIKINCA BAZI BAŞLIKLARIN ÜZERİ ÇİZİLMİŞTİ

Çalışmalarını büyük oranda tamamlayan komisyon, 'Mülteci sorunu' ve 'İstanbul Sözleşmesi' gibi bazı başlıklarda ihtilaf yaşanması üzerine bu başlıkların üzerini çizerek sona bıraktı.

Komisyonun bu hafta bu konular üzerinde tekrar çalışmaya başladığı öğrenildi. Komisyon üyelerinin bu başlıklarla ilgili son görüşlerini komisyonun ortak görüşüne sunması ve sonrasında da bu görüşlerin genel başkanların önüne gelmesi bekleniyor.

5 OCAK ÖNCESİ İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Bu süreç tamamlandıktan sonra, 5 Ocak’taki buluşma öncesinde diğer genel başkanları gündemle ilgili ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, genel başkanları bir kez daha ziyaret edeceği ifade edildi.

Liderlerin birebir görüşmelerde, üzerinde anlaşılamayan başlıklarla ilgili uzlaşı yollarını araması ve masaya üzerinde anlaşılmış bir 'Temel Politika Belgesi'nin getirilmesi hedefleniyor.

DEMOKRAT PARTİ, 'ONURLU GERİ DÖNÜŞ' İFADESİNE KARŞI

Edinilen bilgiye göre ihtilaflı konuların başında mülteci sorunu geliyor. Altılı masa daha önce Göç Politikaları ile ilgili bir ortak komisyon kurmuş ancak bu komisyon üç toplantı yaptıktan sonra lağvedilmişti.

Toplantılarda, Gelecek Partisi’nin, Suriyeli mülteciler için ortak metne “Onurlu ve insani geri dönüş” ifadesini ekletmek istediği ancak özellikle Demokrat Parti’nin bu ifadeye karşı çıktığı iddia edilmişti.

Son yapılan değerlendirmelerde de Demokrat Parti’nin bu şerhinden vazgeçmediği ve liderlerin önüne sunulan son metinde de bu kısımla ilgili şerh bulunduğu öğrenildi.

SAADET PARTİSİ'NDEN 'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ' ŞERHİ

Öte yandan altılı masada tartışılan ve kamuoyuna da yansıyan diğer ihtilaflı başlık da İstanbul Sözleşmesi.

CHP ile İYİ Parti kadına şiddete karşı yürütülecek politikalar kapsamında Temel Politikalar Belgesi’ne İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanacağına dair bir taahhüt konulmasını istiyor. Ancak, Saadet Partisi’nin de bu taahhütle ilgili şerh düştüğü ve henüz bir uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

MUTABAKATA VARILAMADI

Bu arada, 5 Ocak’taki buluşmada masaya yatırılması beklenen diğer önemli başlık da, bizzat genel başkanlar tarafından yürütülen 'Geçiş Süreci Yol Haritası'nın ayrıntıları olacak.

Bu çalışma kapsamında da, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçilene kadar ülke yönetiminin nasıl şekilleneceği, ilk çıkarılacak kararnameler ile cumhurbaşkanı ile cumhurbaşkanı yardımcılarının yetki ve sorumlulukları ile ilgili vatandaşa net taahhütler verilmesi hedefleniyor.

Bu doğrultuda Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geçen günlerde genel başkanların yer alacağı bir 'eşgüdüm kurulu'nu gündeme getirmiş ve “Türkiye bir ‘koalisyon hükümeti’ varmış gibi yönetilecek” demişti.

Ancak, bu öneriyle ilgili de henüz bir mutabakata varılmadığı ve diğer genel başkanların, çekincelerini bu toplantıda masaya getireceği öğrenildi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Yeni Parti İzmir İlçe Yönetim Kurulu listeleri açıklandı

Yeni Parti’nin İzmir’deki ilçe teşkilatlanma çalışmaları sona erdi. 30 ilçenin Kurucu İlçe...

6 saat önce

Doğum oranlarının düşüşüne, Bahçeli'den 'beka' çıkışı!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, aile yapısının tehdit altında...

13 saat önce

Mansur Yavaş'ın adaylık tartışmasına Burhanettin...

YENİ Parti Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı...

2 gün önce

Başkan Güç, Roman vatandaşlarla bir araya geldi

YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Roman Soykırımı’nın ( Porajmos ) yıl...

2 gün önce

Gümrükçü'nün 'elitler gitti' çıkışına, Volkan Gürboğa'dan...

Gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Elitler gitmiştir, emekçiler burada CHP'ye sahip çıkmaya...

3 gün önce

Kılıçdaroğlu İzmir'e gelecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki 45 gün içerisinde İzmir'e geleceği...

3 gün önce

Gümrükçü'nden istifa eden başkanlara mesaj: Meclis...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'den istifa eden belediye başkanları ve meclis üyelerine...

3 gün önce

Gümrükçü'den Güç'e sert sözler: "Oyları cebine koyup...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, düzenlediği basın toplantısında CHP'deki ayrışma süreci ve...

3 gün önce

İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...

Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...

3 gün önce

Başkan Fıçı'dan siyasi süreç açıklaması: "Herhangi bir...

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin yazılı...

3 gün önce

Tunç Soyer, tutukluluk incelemesini protesto etti: SEGBİS...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kooperatif soruşturması kapsamında tutuklu bulunan önceki...

3 gün önce

Sinem Dedetaş'tan ilk açıklama: Aklım ve kalbim...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda dün gözaltına alınan Belediye Başkanı...

4 gün önce