CHP İl Başkanları bildirge yayınladı: “Demokrasi” vurgusu dikkat çekti
CHP’nin 37’nci Olağan kongrelerinde seçilen 43 il başkanı tarafından, 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimler hakkında değerlendirme yaparak bildirge yayınlandı. Bildirgede demokrasi vurgusu yapıldı.
Başlangıç aşamasında 43 ilin dahil olduğu Demokrasi ve Adalet Hareketi, Ankara’da ilk toplantısını yaparak bir bildirge yayınladı. Bildirgede parti içi demokrasi vurgusu ön plana çıktı. Bildirgede özellikle olağanüstü tüzük kurultayı ön plana getirildi.
Demokrasi ve Adalet Hareketi’nin yayınladığı o bildirge şu şekilde:
CHP'DE DEMOKRASİ VE ADALET HAREKETİ'NDEN DEMOKRATİK TÜZÜK ÇAĞRISI
"37. olağan kongrede seçilen ve bir kısmı hala görevde olan il başkanlarından kurultay delegelerinden 14 Mayıs 2023 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinin değerlendirilmesi sonucunda CHP genel merkezine ve kamuoyuna Demokrasi ve Adalet Hareketi olarak çağrı bildirgemizdir.
"DEĞİŞİM KAÇINILMAZ BİR HALE GELMİŞTİR"
28 Mayıs 2023 seçimlerine büyük bir beklenti ile giren fakat seçim sonucunda büyük bir hayal kırıklığı ve umutsuzluğun yaşandığı partimizde bir çok noktada değişim kaçınılmaz bir hale gelmiştir. CHP’nin hiçbir döneminde CHP örgütleri bu kadar örselenmemiş bu kadar ikinci plana itilmemiştir. Seçilen 169 milletvekili içinde parlamentoya giren 37. dönem seçilmiş ve aday olan il ve ilçe başkanlarının oranı sadece %5’e tekabül etmektedir.
"SOSYAL DEMOKRAT BİR PARTİDE TÜZÜĞÜN DEMOKRATİKLEŞMESİ EN ÖNEMLİ OLGUDUR"
Bu bağlamda önceliğimiz tüzükte, demokratik tüzük olgusuyla değişiklik yapılmasıdır. Demokratik bir tüzük parti emekçilerinin, partide siyaset yapan gençlerin, kadınların ve herkesin emeklerinin güvence altına alınması demektir. Hiçbir örgüt emekçisinin kaderinin bir kişinin veya birkaç kişinin iki dudağı arasında olmamasıdır. Bu amaçla sosyal demokrat bir partide tüzüğün demokratikleşmesi en önemli olgudur.
PARTİ İÇİ 'LİYAKAT' GÖNDERMESİ
Ayrıca üst düzey CHP kadrolarının seçiminde liyakat, emek ve birikim ön planda olmalıdır. Bu kadroların görevlendirilmesi Genel Başkanın isteğiyle değil Parti Meclisinin Görevlendirmesi ile gerçekleştirilmelidir. Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri parti içi seçimlerle belirlenmelidir. Bu partide siyaset yapan herkesin emeğinin karşılığını alabilmesi ve geleceğe güvenle bakabilmesi için demokratik tüzük zorunluluktur.
"ÇAĞRIMIZA OLUMLU BİR CEVAP GELMEZSE İMZA SÜRECİNİ KURULTAY DELEGELERİ OLARAK BAŞLATACAĞIZ"
Partimizin sosyal demokrasinin evrensel ilke ve değerlerine daha sıkı sarılarak, ekonomik ve sosyal adalet duygusunu ön plana çıkartarak, toplumla ve sivil toplum örgütleri ile işçi sınıfı ve emek cephesi ile daha sıkı bağlar kurması gerekmektedir. Bizler bu partide görev yapmış ve hala görev yapan il başkanları olarak partimizin sosyal demokrat ilkelere, emek cephesine daha duyarlı olmasını istiyoruz. Yapılacak olağan kurultayın demokratik bir tüzükle yapılması için acilen olağanüstü bir tüzük kurultayı çağrısı yapıyoruz. Bu çağrımıza olumlu bir cevap gelmezse mevcut tüzüğümüzün bize verdiği yetki ile imza sürecini kurultay delegeleri olarak başlatacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz."

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Özel'in partisine ilişkin Kılıçdaroğlu'ndan ilk...
Özgür Özel, partisinin dünkü grup toplantısında CHP’ye veda ederek yeni bir parti kurulacağını...
Narlıdere CHP'de kaldı: Başkan Uzun'dan kurultay çağrısı
Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, İzmir'de CHP'li belediye başkanları ve örgütlerinin art...
EİB '2026 yılı ilk yarı değerlendirme' toplantısı...
Ege İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirilen “2026 Yılı İlk Yarı Değerlendirme...
Siyaset Haberleri
TümüSinem Dedetaş'tan ilk açıklama: Aklım ve kalbim...
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda dün gözaltına alınan Belediye Başkanı...
MHP'li Feti Yıldız'dan 'parti kapatma' açıklaması!
MHP'li Feti Yıldız, "Siyasi Parti Kapatma nedenlerine 'rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak' da...
70 yıllık CHP'li Önder Sav, istifa ettiğini açıkladı!
70 yıldır CHP üyesi olan Önder Sav, partisinden istifa ettiğini ifade ederek, "Maalesef...
Bayındır Belediye Başkanı Sakarsu, CHP'den istifa etti!
Bayındır Belediye Başkanı Savut Sakarsu, CHP’den istifa ederek YENİ Parti’ye geçti.
Özel'den milletvekillerine talimat: CHP tartışmalarından...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM)...
CHP Selçuk'ta butlana pankartlı veda: Atanmış yönetime...
CHP Efes Selçuk'ta mutlak butlan kararının ardından ilçe başkanlığına atanan yönetim bugün görevi...
Güzelbahçe Başkan Vekili Akın da YENİ Parti'yi seçti!
Güzelbahçe’de Başkan Vekili Ayşe Akın, CHP’den istifa ederek YENİ Parti’ye geçeceğini açıkladı.
CHP'ye bir darbe de Tire'den geldi!
Mutlak butlan kararının ardından Özgür Özel tarafından YENİ Parti’nin kurulması ile İzmir’de...
Başkan Kırgöz ve CHP İlçe yönetimi istifa etti!
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz CHP’den istifa ederek YENİ Parti’ye geçti. CHP İlçe Başkanı...
Çeşme’de CHP’den toplu kopuş: İlçe örgütü ve meclis...
CHP Çeşme İlçe Başkanı Dolunay Onur, ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kolları yöneticileri ile...
YENİ Parti'de grup yönetimi belli oldu!
YENİ Parti'de gerçekleştirilen kapalı grup toplantısının ardından Meclis grup yönetiminde görev...
CHP Aydın'da 9 belediye başkanı istifa etti!
Aydın'a bağlı Efeler, Didim, Nazilli, Çine ve Germencik’in de bulunduğu 9 belediye başkanı ile...
