BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.703 %0,67 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.352,21 %1,58 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset CHP’li Beko araştırma komisyonundan seslendi: Maden sözle...

CHP’li Beko araştırma komisyonundan seslendi: Maden sözleşmesi yerine getirilmezse daha çok işçi kaybederiz!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 41 madencinin ölümüyle sonuçlanan facia sonrasında TBMM'de kurulan 'Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu' toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

0Yorumlar
CHP’li Beko araştırma komisyonundan seslendi: Maden sözleşmesi yerine getirilmezse daha çok işçi kaybederiz!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, 'Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu' toplantısında yaptığı konuşmada Soma ve Ermenek maden kazalarının ardından Türkiye’nin uzun yıllardır beklettiği ILO 176 numaralı ‘Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni imzaladığını ancak sözleşmesinin uygulanmadığını ve iş cinayetlerinin de durdurulamadığını söyledi.

PARA CEZASINA RAĞMEN NEDEN ÖNLEM ALINMADI?

Konuşmasında Sayıştay raporlarına rağmen Bartın Amasra madenlerinde gerekli önlemlerin alınmadığını vurgulayan Beko, “2019 yılındaki Sayıştay raporunda burada tehlikeli ve riskli iş yerleri var diyor ve önlem alınmadığından dolayı bir para cezası kesiliyor. Yani Bartın'da madeni çalıştıran yöneticileri uyarmışlar. Bu, 2019 yılındaki Sayıştay raporlarında var, eğer bu para gerçekten kesildiyse... Şimdi, bu para ne için kesildi? Bu para kesilmesine rağmen hâlâ siz orada önlem almadıysanız bana göre çok büyük bir eksiklik” diyerek konuya dikkat çekti.

2002 yılından bu yana işçi sağlığı, işçi güvenliği önlemleri alınmadığından dolayı 30 bine yakın işçi kaybının olduğunu hatırlatan CHP’li Beko, “Kardeşimizi bu iş cinayetlerinde kaybettik. 176 sayılı Maden Yasalarına uygun bir şekilde biz önlemlerimizi alamazsak bu cinayetler bundan sonra da devam eder. Bu konu hassas bir konu. Lütfen, 176 sayılı ILO ile Türkiye arasında yapılan Maden Yasasına uyun diyorum” diyerek uyarıda bulundu.

BİRİ DE ÇIKSIN GERÇEKLERİ KONUŞSUN!

“Eğer Türkiye'de işçi sağlığı, iş güvenliği uzmanları bağımsız yani bağımsız kurum ve kuruluşlardan maaş almazsa, işverenlere bağlı kalırsa biz bu cinayetleri durduramayız!” diyerek konuyu detaylandıran Beko şu önemli bilgileri paylaştı: “Burada tam üç-dört saatten beri konuşuyoruz, neredeyse Bartın'daki, Amasra'daki işçi arkadaşlarımızı suçlu konumuna getireceğiz. Yani ben sunumlardan bunları anladım. Madenlerde siz de biliyorsunuz, havalandırma yani nefes boruları çok önemli. Sabahtan beri sorduk, sorduk, sorduk, cevabını alamadık. Ben de şimdi soruyorum size: Peki, burada 8 arkadaşımız tutuklanmış değil mi? Bazılarının ifadeleri alınmış. Bu arkadaşlar niye tutuklandı? Neden cezaevine gönderildi? Siz cezaevine gönderilen bu yöneticilerin arkadaşlarısınız, mesai arkadaşısınız. Gelin burada gerçekleri konuşalım. Yani ben şunu duymak istiyorum: "Evet arkadaşlar, burada işçi sağlığı, iş güvenliğiyle ilgili yeterli önlem alınamadı, şu şu şu nedenlerden dolayı biz 41 arkadaşımızı kaybettik." Bir arkadaşımız da çıksın, bu taşın altına elini koysun, eteğinizdeki taşları dökün, gerçekleri anlatın. Yıllardan beri biz konuşuyoruz, ben yıllardır tekrar ediyorum, 176 sayılı Maden Yasası'nı ILO'yla oturduk, hep beraber protokolü imzaladık. Peki neden uygulamıyorsunuz? Siz bunları uygulamadığınız müddetçe arkadaşlar, gerçekten biz bu cinayetleri durduramayız.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Yeni Parti İzmir İl Kongresi: Çağatay Güç yeniden başkan...

Yeni Parti İzmir 1. Olağan İl Kongresi'nde tek aday olarak seçime giren Kurucu İl Başkanı...

1 saat önce

Başkan Yıldız'dan Atatürk portresi haberlerine tepki:...

CHP’den istifa ederek AK Parti'ye katılan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın makam...

7 saat önce

Çağatay Güç'ün yeni yönetim listesi belli oldu

Yeni Parti İzmir İl Örgütü 1. Olağan İl Kongresi’ni düzenliyor.  

7 saat önce

Özgür Özel Manisa’da: Asla kötülüğe teslim olmayacağız

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin milletin talimatıyla kurulduğunu belirterek,...

7 saat önce

AK Parti Urla İlçe Başkanı Selim Kalemci hakkında iddialar

AK Parti Urla İlçe Başkanı Selim Kalemci'nin düzenlediği çalışmalar eleştirilere konu olmaya...

7 saat önce

Başkan Eşki'den sendikalara Cemil Tugay eleştirisi:...

Yeni Parti İzmir İl Kongresi'nde dikkat çeken konuşmalardan birini Bornova Belediye Başkanı Ömer...

9 saat önce

AK Partili bir isme vermesi bekleniyordu: Başkan Tugay...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK Parti'ye geçişi sonrasında meclisin yeni...

9 saat önce

Çağatay Güç kongrede konuştu: İzmir yeniden söz söylüyor

YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı Kongresi’nde...

10 saat önce

Yeni Parti İzmir'de il kongresi: Çağatay Güç tek aday

Yeni Parti İzmir İl Örgütü’nde kongre heyecanı yaşanıyor.

14 saat önce

Yeni Parti'de kurultay hazırlığı

Yeni Parti'de Parti Meclisi, 28 Ekim Çarşamba günü 1'inci Olağan Kurultay'ın tarihini belirlemek...

15 saat önce

Özgür Özel İzmir'e basın özgürlüğü yürüyüşe katılmak için...

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de basın özgürlüğü yürüyüşüne katılacak.

2 gün önce

2024'te rakiplerdi: Hamza Dağ'dan Başkan Tugay'a ziyaret!

2024 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan AK Parti MKYK...

2 gün önce