CHP'li Beko'dan iktidara 'Sağlık' eleştirisi: "Başarısızlığının bir göstergesidir"
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi olan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerine katılarak ‘AKP hükümetinin sağlık politikalarıyla’ ilgili önemli açıklamalar yaparak eleştirilerini dile getirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri devam ederken TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi olarak Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerine katılan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sağlıkta yaşanan aksamalar, şiddet, sağlık çalışanlarının sorunları ve hükümetin sağlık politikalarındaki yanlışlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık çalışanlarının sorunlarıyla konuşmasına başlayan Beko, ‘’2002 yılından itibaren ülkemizde uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla birlikte artık tamamen çöküşe giden sağlık politikaları alanında sağlık çalışanlarının özlük haklarından ve sorunlarından söz ederek sözlerime başlamak istiyorum. Sağlıkta şiddet vakalarının azalabilmesi için en başta Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla bozulan sağlık sistemi ve bu nedenle de günbegün ağırlaşan çalışma koşulları düzeltilmelidir. Bugün yoksullaşma, angarya, çalışma koşulları, düşük ücret ile şiddet başta olmak üzere çeşitli baskılarla karşılaşan sağlık emekçilerinin birçoğu yurt dışına gitme çalışmaları yapmaktadır. Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, yılın ilk on ayında 2.153 doktor yurt dışında çalışma vizesi anlamına gelen iyi hâl belgesi almıştır. Bu bir rekordur. Maalesef AKP Hükûmetinin başarısızlığının bir göstergesidir. Yurttaşlar hastane sıralarında doktor bulmak için çabalar hâle gelmiştir. Sağlık emekçilerinin temel ücretlerinde emekliye yansıyan düzenleme yerine "performans" ya da "teşvik ek ödemeleri, taban ek ödeme" gibi isimlerle ödeme yöntemleri getirilmiştir. Sağlık emekçilerine "ek ödeme, teşvik" gibi adlarla yapılan bu ödemeler ekip anlayışını bozmakta. Rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan bir ortam yaratmaktadır. Bunun yerine yoksulluk sınırının üzerinde tek kalemde tamamı emekliye yansıyacak şekilde temel ücret ödenmelidir “ dedi.
“HAK KAYIPLARI ÖNLENMELİ”
Meslek hastalıklarının çalışma yaşamının en önde gelen ve kangren olmuş sorunları arasında yer aldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,’’Sağlık Bakanlığının bütçesi bugün komisyondan geçerken vurgulamak isterim ki bu yasama döneminde de işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri yine ILO kriterlerine uygun hâle getirilmedi. 2002 yılından bu yana AKP tarafından işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri alınmadığı için 30 bin işçi iş cinayetlerinde öldü ve ölmeye devam edecekler. Meslek hastalıkları hastanesi hâlâ 78 ilimizde yok. Siz verileri açıklamasanız da her yıl 1 milyona yakın işçi meslek hastalığına yakalanıyor, yakalanmaya devam edecekler. Covid-19'u neden meslek hastalığı olarak saymadınız? Bugünlerde vakalar tekrar artmaya başladı. Bunun sorumlusu elbette siz olacaksınız. Yüzlerce hekim memleketi terk ederken onlarca hekim istifa dilekçelerini verirken Cumhurbaşkanı ‘Giderse gitsinler’ diyerek onları görmezden geldi ve sağlık sistemi çöktü. Bu süreçte siz neden hekimlerinize sahip çıkmadınız? ‘’diye konuştu.
“KANSERLİ HASTALARA SEKİZ AY SONRA RANDEVU VERİLİYOR”
Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne değinen Beko, ‘yaşanan sıkıntıları dile getirerek,kanserli hastalara sekiz ay sonra hastaneler randevu veriyor. Yurttaşlar bir randevu için aylarca beklemek zorunda kalıyorlar. Hekim emeğinin değersizleştirilmesi, çalışma koşulları nedeniyle son dönemlerde özellikle istifa veya emeklilik yoluyla kamu hastanelerinden ayrılan hekim sayısının artmasıyla kamu üniversiteleri, hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde randevu alınamama sorunu devam etmektedir. Aile Hekimliği Uygulaması içerisinde hizmet sunan aile hekimleri ve tüm sağlık profesyonellerinin hakları evrensel ilkelere, Anayasa'ya ve kanunlara uygun yönetmeliklerle düzenlenmeli. Bu çerçevede temel koruyucu sağlık hizmetlerini sunan aile hekimleri ve tüm sağlık profesyonellerinin mali hakları iyileştirilmeli. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle aile hekimlerimiz kira, elektrik, su, personel giderleri gibi temel maliyetlerini karşılayamaz duruma gelmişlerdir ve sizden bu maliyetlerin karşılanması için cari gider kalemlerine enflasyon oranında artış yapılmasını beklemektedirler’ ifadelerini kullandı.
“MESLEK GRUPLARI ATAMA İSTİYOR”
Bütçe görüşmelerinde,atama bekleyenleri umutlandıracak ve bilgilendirecek cevaplarda arayan Kani Beko, ‘meslek grubundan bizlere bütçe öncesi talepler gelmektedir. Ameliyathane teknikerleri, diyaliz teknikerleri, ağız ve diş sağlığı teknikerleri, biyomedikal teknikerleri, paramedik anestezi teknikerleri, çevre sağlığı teknikerleri, önlisans biyokimya teknikerleri, odyometrist ve evde hasta bakım teknikeri olmak üzere sağlık alanında çalışan arkadaşlarımızın özellikle istihdam sorunları bulunmaktadır. Bu alanlardan mezun olan genç arkadaşlarımız planlama bekliyor, atama bekliyor, çok az olan atamalarının artırılmasını bekliyorlar. Sağlıktan tasarruf olamayacağını hepimizin bilmesi gerekir’, diye belirtti.
--
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Arslan'ın eleştirilerine Çankırı'dan yanıt: İzmir'i pembe...
CHP'li Ednan Arslan'ın sosyal medya üzerinden AK Partili Ceyda Bölünmez Çankırı'ya 'su tesisi'...
AKP'li İnan'dan CHP liderine: 'Silivri rantçılarına'...
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in...
CHP’li Başarır’dan iktidara yönetim eleştirisi: “Türkiye...
CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda...
Siyaset Haberleri
TümüCHP İzmir'den '29 Ekim' çıkarması: Yıkılmadık, asla...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak amacıyla...
YENİ Parti'nin 29 Ekim töreninde elektrik krizi: Başkan...
YENİ Parti İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı...
Özlale’den Kamu Denetçiliği Kurumuna fon krizi sorusu
Ümit Özlale, TBMM bütçe görüşmelerinde fon vurgunuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru...
Eski ilçe başkanından kurultay sonrası sert çıkış:...
YENİ Parti Bornova Kurucu İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kurultay delegesi listesine alınmamasının...
CHP'li Gülsever'den 'sosyal devlet' çağrısı: Hiçbir çocuk...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Tivi6’da yayımlanan Sözün Özü programında...
YENİ Partili Yücel'den 2027 bütçesine tepki: Bunun adı...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2027...
YENİ Parti kurultay tarihi belli oldu!
YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, YENİ Parti 'nin kurultay tarihinin 14 - 15 Kasım olduğunu...
CHP'li Gümrükçü: Çeşme’nin Rant Uğruna Talan Edilmesine...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Çeşme’de meslek odalarını ziyaret etti...
Yeni Partili Ösen'den Tugay'ın ziyaretlerine ilişkin...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı...
Antalya'da 3 İlçe Belediye Başkanının AK Parti'ye...
Antalya’da CHP’li 3 belediyenin daha AK Parti yönetimine geçebileceği iddiası siyaset...
Saray'da sürpriz görüşme: Erdoğan ve Bahçeli bir araya geldi
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Saray'da kabul etti. Görüşmenin...