CHP'li Polat nakliye maliyetlerine dikkat çekti! 'Pazar yerleri cep yakacak'
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, TIR ve kamyoncu esnafının yaşadığı sorunları, artan nakliye maliyetlerine ve bunun çarşıya, pazara, gıda fiyatlarına nasıl yansıdığını rakamlarla açıkladı.
Otoyol, köprüler ve akaryakıta gelen zamlar, şehirlerarası nakliye maliyetlerini rekor düzeyde arttırdı. İstanbul –İzmir arasında yol kat eden ve nakliyecilik yapan TIR’ın yol masrafı 2022 yılında 5 bin 88 lira iken bu yıl ocak ayı itibariyle yüzde 233 artarak 16 bin 965 lira oldu.
Otoyol, köprüler ve akaryakıta gelen zamlar, şehirlerarası nakliye maliyetlerini rekor düzeyde arttırdı. İstanbul –İzmir arasında yol kat eden ve nakliyecilik yapan TIR’ın yol masrafı 2022 yılında 5 bin 88 lira iken bu yıl ocak ayı itibariyle yüzde 233 artarak 16 bin 965 lira oldu.
Aynı dönemde motorin yüzde 250, Osmangazi Köprüsü yüzde 332, otoyol ücreti yüzde 151, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yüzde 328 zamlandı.
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, TIR ve kamyoncu esnafının yaşadığı sorunları, artan nakliye maliyetlerine ve bunun çarşıya, pazara, gıda fiyatlarına nasıl yansıdığını rakamlarla açıkladı.
Polat şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘yüksek fiyatları boykot edin’ çağrısında bulundu. Bu yüksek fiyatların sorumlusu vatandaş hatta esnaf değil ki…Geçmiş yıllarda raflarda fiyat denetimi bile yapıldı, işe yaramadı. Stokçu denilerek insanlar neredeyse terörist ilan edildi işe yaramadı. Ama bir türlü gerçek sorunu itiraf edemiyorlar. Yanlış ekonomi politikaları, yandaş müteahhitlere akıtılan paraların maliyetinin sorumlusu vatandaş değil iktidarın kendisidir. Köprü ve otoyollara, benzine gelen her kuruş zam çarşı pazarı yangın yerine çeviriyor. Nakliye güzergahı boyunca gıda ürünü taşıyan 5. sınıf TIR; yap-işlet-devret kapsamında ücretli otoyolları kullanmak zorunda bırakılmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden Osmangazi Köprüsü kullanarak İstanbul-İzmir Otoyolu üzerinden varış noktasına ulaşan TIR’ın otoyol ve köprü ücret maliyeti 2022 yılında toplam 5 bin 88 lira ödüyordu. Aynı güzergah için aynı TIR 2025 ocak ayı itibariyle 16 bin 965 lira ödüyor. Artış oranı yüzde 233. Buyurun siz hesaplayın. Pompa fiyatları şehirlere göre değişiyor, hesabı neresinden yaparsanız yapın, en yüksek veya en düşük fiyatları da kıyaslasanız ortalama çıkan maliyetin altından kalkmak mümkün değil.
Sadece yol masrafları ile değil bir de bu araçların bakım ve mtv masraflarında yaşanan artışta 2 yılda yüzde 268-417 arasında.
Nakliye de yaşanan bu artışlar İstanbul halinde de etkisini gösteriyor. 2022 yılı Ocak ve 2025 yıllarındaki hal fiyatlarının en düşük oranları da tabloyu daha anlaşılır kılıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP'li Polat'tan Utku Gümrükçü'ye ziyaret: CHP'den...
Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir...
Rusya'da askeri nakliye uçağı düştü
Rusya'nın İvanovo bölgesinde "An-22" tipi askeri nakliye uçağının düştüğü açıklandı.
Deppo Efes’te Kantin Hizmete Başladı
Efes Selçuk Belediyesi tarafından üreticilere soğuk hava deposu olarak hizmet veren Deppo Efes,...
Siyaset Haberleri
TümüYeni Parti İzmir İl Kongresi: Çağatay Güç yeniden başkan...
Yeni Parti İzmir 1. Olağan İl Kongresi'nde tek aday olarak seçime giren Kurucu İl Başkanı...
Başkan Yıldız'dan Atatürk portresi haberlerine tepki:...
CHP’den istifa ederek AK Parti'ye katılan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın makam...
Çağatay Güç'ün yeni yönetim listesi belli oldu
Yeni Parti İzmir İl Örgütü 1. Olağan İl Kongresi’ni düzenliyor.
Özgür Özel Manisa’da: Asla kötülüğe teslim olmayacağız
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin milletin talimatıyla kurulduğunu belirterek,...
AK Parti Urla İlçe Başkanı Selim Kalemci hakkında iddialar
AK Parti Urla İlçe Başkanı Selim Kalemci'nin düzenlediği çalışmalar eleştirilere konu olmaya...
Başkan Eşki'den sendikalara Cemil Tugay eleştirisi:...
Yeni Parti İzmir İl Kongresi'nde dikkat çeken konuşmalardan birini Bornova Belediye Başkanı Ömer...
AK Partili bir isme vermesi bekleniyordu: Başkan Tugay...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK Parti'ye geçişi sonrasında meclisin yeni...
Çağatay Güç kongrede konuştu: İzmir yeniden söz söylüyor
YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı Kongresi’nde...
Yeni Parti İzmir'de il kongresi: Çağatay Güç tek aday
Yeni Parti İzmir İl Örgütü’nde kongre heyecanı yaşanıyor.
Yeni Parti'de kurultay hazırlığı
Yeni Parti'de Parti Meclisi, 28 Ekim Çarşamba günü 1'inci Olağan Kurultay'ın tarihini belirlemek...
Özgür Özel İzmir'e basın özgürlüğü yürüyüşe katılmak için...
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de basın özgürlüğü yürüyüşüne katılacak.
2024'te rakiplerdi: Hamza Dağ'dan Başkan Tugay'a ziyaret!
2024 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan AK Parti MKYK...