CHP Sözcüsü Yücel, 1 Mayıs eylemleri sonrası yaşanan gözaltılara tepki gösterdi
CHP Sözcüsü Yücel, İstanbul’da 1 Mayıs’a yönelik yapılan ev baskınları ve 27 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin tepki göstererek "Gözaltına alınması gerekenler, 1 Mayıs’a katılanlar değil, 1 Mayıs’a katılanların anayasal hak ve hürriyetlerini gasp edenlerdir" ifadelerini kullandı. CHP Sözcüsü Yücel, 1 Mayıs eylemleri sonrası yaşanan gözaltılara tepki gösterdi
İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyenlere yönelik ev baskınları ve 27 kişinin gözaltına alınmasının ardından CHP Sözcüsü Deniz Yücel gözaltılara tepki gösterdi.
Erdoğan’ın ‘yumuşama dönemi’ sözlerine de değinen Yücel, "Asıl suçu alandaki yurttaşlara müdahale edenler, yurttaşları gözaltına alıp tutuklayanlar işlemiştir" dedi.
Yücel, şu sözlere yer verdi:
"İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları için Saraçhane'den Taksim'e yürümek isteyen gruba polis izin vermemiş, göstericilerle polis arasında arbede yaşanmıştı. 2 Mayıs sabahı bir dizi operasyon başlatıldı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı, 50'si tutuklandı. Bu sabah ise 1 Mayıs günü yaşananlarla ilgili yeni gözaltılar gerçekleşti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Mayıs eylemleriyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 39 şüpheliden 27'sinin gözaltına alındığını açıkladı.
Gözaltına alınan vatandaşlarımız, sadece anayasal hakları olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri haklarını kullanmak istemişlerdir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, sembolik mekân olan Taksim Meydanı’nda kutlamak istemişlerdir. Fakat karşılarında adeta düşman varmışçasına bir direniş ile karşı karşıya kalmışlardır.
Yurttaşlara yönelik işlenen suçlar 1 Mayıs günü yaşananlarla ilgili gözaltına alınan vatandaşlarımıza yönelik;
1- Biber gazı ve müdahalelerle “kasten yaralama suçu” işlenmiştir.
2- Hiçbir hukuki dayanağı olmadan gerçekleştirilen gözaltılar, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçu içermektedir.
3- 34. Madde ile anayasal güvence altına alınmış en temel haklardan biri olan "siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi" suçu işlenmiştir.
4- TCK’nin 115’inci maddesine göre "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellenmesi suçu” işlenmiştir.
5- Ve son olarak, yine TCK’NİN 256’ncı maddesine göre zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu işlenmiştir.
NORMALLEŞME SEÇİM YENİLGİSİNİN ÜRÜNÜ
Gözaltına alınması gerekenler, 1 Mayıs’a katılanlar değil, 1 Mayıs’a katılanların anayasal hak ve hürriyetlerini gasp edenlerdir. Siyasette yumuşama dönemi başlamıştır diyen Erdoğan’ın devam eden, tahammülsüz ve baskıcı tutumundan anlıyoruz ki, söylemleriyle yaptıkları örtüşmüyor. Anlıyoruz ki sözde yumuşama ve normalleşme süreci söylemleri, Erdoğan için seçim yenilgisi sonrası sığınmak istediği bir kaçış limanıymış.
YOKSULLAŞTIRMA VE BASKI POLİTİKALARIYLA MI NORMALLEŞECEĞİZ?
Bu nasıl normalleşme? Tasarruf paketi adı altında işçinin, memurun hakkını gasp etmeyi mi normalleştireceksiniz? Sıka sıka emekçinin memurun nefesini kesen, kemerde sıkacak delik bırakmayan, emekçiyi daha da yoksullaştıran politikalarınızı mı normalleştireceksiniz? Yetmez deyip bir de üstüne, hak arayışlarını haykırdıkları meydanlarda, emekçiyi karga tulumba gözaltına alarak, biber gazı sıkarak, yerlerde sürüyerek neyi normalleştireceksiniz?
1 Mayıslar, iktidarların anayasal özgürlüklere bakış açısını gözler önüne seren turnusol kağıtlarıdır. 1 Mayıslar hükümetlerin samimiyet testleridir. AKP’nin “siyaseten normalleşme süreci başladı söylemleri” seçim yenilgisinin doğurduğu söylemlerdir. Ne gerçekliği vardır ne de samimiyeti."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ölümü sevenlerini yasa boğmuştu... İşte Av. Yücel'in son...
Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden eski İzmir Barosu başkanı Özkan Yücel, vefatından bir gün...
CHP Sözcüsü Yücel, iktidara yüklendi: Ne yaparsanız yapın...
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Deniz Yücel, son dönemde CHP'li belediyeleri hedef alan...
CHP Sözcüsü Yücel'den AK Partili Çelik'e 'cunta' yanıtı
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Cumhuriyet Halk Partisi'ne yönelik...
Siyaset Haberleri
TümüCHP İzmir'den '29 Ekim' çıkarması: Yıkılmadık, asla...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak amacıyla...
YENİ Parti'nin 29 Ekim töreninde elektrik krizi: Başkan...
YENİ Parti İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı...
Özlale’den Kamu Denetçiliği Kurumuna fon krizi sorusu
Ümit Özlale, TBMM bütçe görüşmelerinde fon vurgunuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru...
Eski ilçe başkanından kurultay sonrası sert çıkış:...
YENİ Parti Bornova Kurucu İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kurultay delegesi listesine alınmamasının...
CHP'li Gülsever'den 'sosyal devlet' çağrısı: Hiçbir çocuk...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Tivi6’da yayımlanan Sözün Özü programında...
YENİ Partili Yücel'den 2027 bütçesine tepki: Bunun adı...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2027...
YENİ Parti kurultay tarihi belli oldu!
YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, YENİ Parti 'nin kurultay tarihinin 14 - 15 Kasım olduğunu...
CHP'li Gümrükçü: Çeşme’nin Rant Uğruna Talan Edilmesine...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Çeşme’de meslek odalarını ziyaret etti...
Yeni Partili Ösen'den Tugay'ın ziyaretlerine ilişkin...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı...
Antalya'da 3 İlçe Belediye Başkanının AK Parti'ye...
Antalya’da CHP’li 3 belediyenin daha AK Parti yönetimine geçebileceği iddiası siyaset...
Saray'da sürpriz görüşme: Erdoğan ve Bahçeli bir araya geldi
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Saray'da kabul etti. Görüşmenin...