BIST 100 14.235,83 %1,60 Altın 6.713,67 ₺/gr %0,10 Bitcoin $77.954 %1,52 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,22 ₺ %0,01 Sterlin 65,70 ₺ %0,02 Gümüş 98,75 ₺/gr %0,15 Ethereum $2.514,06 %1,21 İsviçre Frangı 59,51 ₺ %0,00 Kanada Doları 34,99 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,24 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset CHP'li Beko: Kadrosuz belediye işçileri yalnız değildir

CHP'li Beko: Kadrosuz belediye işçileri yalnız değildir

Zor koşullarda ve kadrosuz çalışan belediye şirket işçilerinin zorunlu emekli edildiklerini, asgari ücretten maaş aldıklarını ve kamu işçilerine verilen ikramiyeden yararlanamadıklarını söyleyen CHP'li Beko, "Kadro veriyoruz" denilerek, bütün hakları ellerinden alınan belediye emekçilerinin kadro ve özlük haklarının verilmesi çağrısında bulundu.

0Yorumlar
CHP'li Beko: Kadrosuz belediye işçileri yalnız değildir

Kadrosuz çalışan orman işçilerinden sonra 592 bin belediye şirket işçilerinin kadro sorununu da ülke gündeme taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kanun (KHK) ile taşeron yapılardan belediye şirketlerine yevmiyeci işçi olarak geçirilen 562 bin belediye işçisinin kadro için Ankara’ya yürüyüş yaptığını anımsattı.

 

KADRO VE ÖZLÜK HAKLARI VERİLMELİ

Belediye şirket işçilerinin taleplerini gündeme getiren CHP'li Beko, belediyede güvenlik görevlisi olarak çalışanların da aynı şekilde kadro taleplerini dile getirdi. İktidara seslenen Beko, "Zor koşullarda çalışan belediye emekçilerinin  öncelikle 4 temel isteği var. Bunlar Kadro, zorunlu emekliliğin kaldırılması, yüzde 4 değil gerçek enflasyon üzerinden zam yapılması, kamu işçilerine verilen 52 gün ikramiyesinin tüm taşeron belediye işçilerine verilmesidir. Sarayın danışmanları, atadığı bürokratlar, bakan yardımcıları 5-6 yerden maaş alırken, açlık ve yoksullukla mücadele eden belediye emekçilerinin bu taleplerini vermek çok mu zor? Kadrosuz belediye işçilerinin yanı sıra güvenlik görevlisi olarak çalışanların da kadro ile birlikte bütün özlük ve sosyal hakları verilmelidir" çağrısında bulundu.

 

KHK'LAR İŞÇİLERİN BAŞINA BELA EDİLDİ

Belediye şirket işçilerinin kamu görev yaptığını ve kamu personeli olduğunu anımsatan Beko, özlük haklarıyla beraber, belediyenin gerçek kadrosuna geçirilmesi gerektiğini söyledi. Zorunlu emeklilik diye bir sorunun 2018 yılında KHK ile belediye işçilerinin başına bela edildiğini de anımsatan CHP'li Beko, bu  uygulamanın da kaldırılması gerektiğini savunarak, "Bu emekçiler yıllardır çok ezildiler. Çünkü zorunlu emekli olmak istemiyorlar. Yaştan emekli ediyorlar ancak emekli maaşı bağlamıyorlar. Yani EYT'li oluyorlar. İş bulamıyorlar. Zorunlu emeklilik diye bir şey olabilir mi? Bu yanlış derhal düzeltilmelidir" dedi.

 

KADROLU KADROSUZ AYRIMI YAPILMAMALI

İşçilerin 6 ayda bir gerçek enflasyon oranında ücretlerinin iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Beko, İlave Hediye Kanunu'nu anımsatarak, "Bir anlamda memurlarla birlikte maaşlarına bir enflasyon koruması uygulanmalıdır. 6772 sayılı İlave Hediye Kanunu var. Biliyorsunuz kamu işçilerine 52 gün ikramiye veriliyor. Fakat bu emekçiler belediye şirketinde çalışıyor gösterdikleri için bu ikramiyeden de yararlanamıyorlar. Tüm belediye çalışanlarının da bundan yararlanması gerekir. Bu aynı zamanda Anayasanın eşitlik ilkesini de ihlal etmek anlamına geliyor. Kadrolu kadrosuz ayrımı yapılmamalı" eleştirisinde bulundu.

 

"KADRO VERİYORUZ" DİYE KANDIRILDILAR

Saray yönetiminin, 2018’yılında çıkartılan bir OHAL’de, 696 sayılı KHK ile Belediye işçilerinin, "Kadro veriyoruz" müjdesiyle belediye şirketlerine geçirildiğini anımsatan Beko, kamu işçisi olacağını düşünen işçilerin tüm hakların ellerinden alınarak kandırıldığını ifade ederek, “Bi işçiler OHAL kararnamesine itiraz edemedikleri için bu haksızlığı mecburen kabullenmek zorunda bırakıldılar. Belediye işçileri 2018’in dördüncü ayına kadar asgari ücret zamlarından doğrudan yararlanıyordu. Çünkü ihaleleri asgari ücret farklarına göre yapılıyordu. 2018’in nisan ayından sonra getirilen KHK ile asgari ücret çarpanlarından çıkarttılar ve günlük yevmiyeye çevirdiler. Çevirirken OHAL kararnamesiyle de şöyle söylediler: ‘Sizi belediye şirketlerine geçiriyoruz ama en son gelen toplu iş sözleşmesinden yararlanacaksınız’. Bu da şu demekti; 2020 yılının temmuz ayına kadar yüzde 6 aylık dilimlerle yüzde 4 zamlara muhtaç bırakıldılar. Belediye işçileri yüzde 60-70  oranında enflasyon ortamında enflasyon farklarını alamadıkları gibi yüzde 4’lük zamlara muhtaç edildiler. Dolayısıyla bugün bütün belediye şirket işçileri, mühendisinden teknikerine, dış temizliğinden park bahçelerine, güvenliğinden amirliğine kadar hepsi asgari ücretle  çalışır hale getirildi" sözleriyle tepki gösterdi.

 

KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

Konuyu meclis gündemine de taşıyacağını belirten CHP'li Beko şöyle konuştu: "Kadro, çalışma hakkı her vatandaşımızın anayasal hakkıdır. Kamuda taşeron çalıştırmak anayasal iş güvencesine aykırıdır. Bu nedenle belediye işçileri, kamu çalışanları, ücretsiz öğretmenlere eşit işe eşit iş, eşit ücret ve güvence verilmelidir. Belediye işçileri yalnız değildir. Bu konuları  meclis gündemine taşıdım ve taşımaya devam edeceğim. Sonuna kadar takipçisi olacağım''.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Özelleştirme tartışması İzBB Meclisi'nde: AK Partili...

Köprü ve otoyolların özelleştirme programına alınması Meclis gündemine taşınırken, AK Parti Grup...

9 saat önce

Başkan Vekili Akın'dan İzBB'ye tepki: Yapıcı irade...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündem dışı bölümünde söz alan Güzelbahçe Başkan Vekili...

10 saat önce

YENİ Partili Dalgıç'tan 'otoyol özelleştirmelerine' tepki!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Çeşme Otoyolu’nun özelleştirilmesi gündeme geldi. YENİ...

10 saat önce

MHP'li Altınkeser başkan vekilliği görevinden istifa etti!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Bahadır...

12 saat önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeni Eğitim Yılı Mesajı!...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2026-2027 eğitim öğretim yılı açılışında yaptığı konuşmada eğitim...

14 saat önce

Butlan CHP'sinden 'kurultay' kararı: Temyiz incelemesi...

Butlan yönetimindeki CHP'nin Parti Sözcüsü Müslim Sarı, partisinin 38. Olağan Kurultay'a ilişkin...

17 saat önce

AK Parti Urla’da dikkat çeken dönüş: İstifa ettirilen...

Ücretsiz yapılan tadilat için para alındığı iddiasıyla geçmişte partiyle ilişiği kesildiği öne...

17 saat önce

Başkan Güç: "Delege seçimlerini başarılı bir şekilde...

YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, delege seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada,...

18 saat önce

Utku Gümrükçü, 'yeniden yapılanma' sürecini anlattı:...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, partisinin İzmir’deki yeniden yapılanma sürecinde örgüt...

19 saat önce

AK Partili Bursalı'dan yeni eğitim yılı mesajı

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı Aksoy, Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi'nde...

19 saat önce

Tabela Kurultay Yapılmadan Değişebilir: YENİ Parti'de...

 Siyaset sahnesine taze kan olarak giren YENİ Parti, henüz ilk kurultayını bile yapmadan...

19 saat önce

CHP'li Gümrükçü'den 'Foça' çıkışı: CHP'lilerin oyları...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İl başkanlığı binasında yaptığı basın toplantısında Foça...

19 saat önce