CHP'li Sertel'den Cumhur İttifakı'na itfaiyeci çıkışı!
Üç yüz yıldan fazla geçmişi olmasına rağmen Türkiye’de meslek olarak kabul edilmeyen itfaiyecilerin beklediği müjdeli haber Meclis’ten çıkmadı
Üç yüz yıldan fazla geçmişi olmasına rağmen Türkiye’de meslek olarak kabul edilmeyen itfaiyecilerin beklediği müjdeli haber Meclis’ten çıkmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik verdiği kanun teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM İçtüzüğü’nün 37’nci maddesi gereğince doğrudan Genel Kurul’da görüşüldü. Dünyanın birçok ülkesinde saygın mesleklerin başında gelen itfaiyeciliğin ülkemizde de meslek olarak kabul edilmesi için kanun teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bu partiler üstü bir durum. Yangın, deprem, sel, çığ demeden her türlü göreve fedakarca koşan itfaiyecilerimizin haklarını teslim etmeliyiz” dedi.
Saygın mesleklerden biri
Bugün Türkiye’de yüksekokullarıyla, meslek liseleriyle itfaiyeciliğin tabela üzerinde meslek olarak kabul edildiğini ancak kanunen tanınmadığını ifade eden Sertel, şunları söyledi:
“Her türlü felakette itfaiyeciler yanımızda. Trafik kazalarından yangına, göçükten sel felaketine, depreme kadar, suda boğulmalardan hayvan kurtarmaya kadar itfaiyeciler gerçekten zor ve meşakkatli bir iş yapıyorlar. Dünyanın her yerinde meslek olarak kabul edilen, Hollanda'da, Danimarka'da, Amerika'da en yüksek ücreti alan iş grubunda olan itfaiye teşkilatının ülkemizde de aynı statüde olması gerekiyor. İtfaiyeciliğin, bugün, Türkiye içerisindeki idari hizmetler sınıfından çıkarılarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesine ekleme yapılarak ‘itfaiye hizmetleri sınıfı’ olarak, itfaiyeciliğin bir meslek olarak kabul edilmesi gerekiyor.”
Şehit sayılmıyorlar
Konuşmasında Van’daki Çığ faciasında yaşamını yitiren itfaiyecilere de değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmediği gibi görevi başında yaşamını yitirenlerin de kanunen şehit sayılmadığını hatırlattı. Sertel, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz 4-5 Şubat tarihlerinde Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ düştü. Orada Emrullah Ensari amirimizi kaybettik, Fevzi Sevinç'i kaybettik. Emrullah Ensari 3 çocuk babasıydı, tecrübeli bir itfaiyeciydi. 48 yaşındaki itfaiyeci Fevzi Sevinç ise evli ve 8 çocuk babasıydı. Bu insanlar şehit olarak tabuta konuldu ama şehitlik kendilerine verilmedi. Şu anda 1 kişi daha çığın altında. Yedi ay önce Van Büyükşehir Belediyesinde itfaiye eri olarak göreve başlayan Mehmetcan Taşdemir, ikinci çocuğunu kucağına aldıktan sonra doğum iznindeyken çağrıldığı görevine koştu ve çocuğunun henüz kırkı çıkmadan çığın altında kaldı ve hâlâ çığın altında. Can kurtarırlar ama meslek değiller, can verirler ama şehit değiller. Tüm itfaiye teşkilatı buradan çıkacak müjdeli haberi bekliyor. Gelin partiler üstü bu konuyu oylayalım ve itfaiyeci kardeşlerimize haklarını teslim edelim.”
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmanın ardından 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören ve itfaiyeciliği ayrı bir meslek grubu olarak tanımlamayı içeren kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP’li Sertel’den ‘Foça’ çıkışı: Tek suçlu yapay zeka!
Eski CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...
Cumhur İttifakı 'çerçeve yasa'da fire verdi: 9...
2. Açılım Süreci kapsamında hazırlanan 'çerçeve yasa'nın 467 oyla kabul edildiği TBMM oylamasına...
Karabağlar Belediye Meclisi'nde çoğunluk Cumhur...
CHP'de "mutlak butlan" kararının ardından yaşanan ayrışma, İzmir'deki belediye meclislerine de...
Siyaset Haberleri
TümüCHP İzmir'den '29 Ekim' çıkarması: Yıkılmadık, asla...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak amacıyla...
YENİ Parti'nin 29 Ekim töreninde elektrik krizi: Başkan...
YENİ Parti İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı...
Özlale’den Kamu Denetçiliği Kurumuna fon krizi sorusu
Ümit Özlale, TBMM bütçe görüşmelerinde fon vurgunuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru...
Eski ilçe başkanından kurultay sonrası sert çıkış:...
YENİ Parti Bornova Kurucu İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kurultay delegesi listesine alınmamasının...
CHP'li Gülsever'den 'sosyal devlet' çağrısı: Hiçbir çocuk...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Tivi6’da yayımlanan Sözün Özü programında...
YENİ Partili Yücel'den 2027 bütçesine tepki: Bunun adı...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2027...
YENİ Parti kurultay tarihi belli oldu!
YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, YENİ Parti 'nin kurultay tarihinin 14 - 15 Kasım olduğunu...
CHP'li Gümrükçü: Çeşme’nin Rant Uğruna Talan Edilmesine...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Çeşme’de meslek odalarını ziyaret etti...
Yeni Partili Ösen'den Tugay'ın ziyaretlerine ilişkin...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı...
Antalya'da 3 İlçe Belediye Başkanının AK Parti'ye...
Antalya’da CHP’li 3 belediyenin daha AK Parti yönetimine geçebileceği iddiası siyaset...
Saray'da sürpriz görüşme: Erdoğan ve Bahçeli bir araya geldi
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Saray'da kabul etti. Görüşmenin...