Etki Ajanlığı teklifi TBMM Genel Kurulu'na geliyor
Kamuoyunun tepkisini çeken Etki Ajanlığı düzenlemesini de içeren yasa teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlayacak. Yasa ile “cadı avı” döneminin başlayacağını söyleyen TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, “Bu yasa açıkça korku iklimi yaratmaya yönelik antidemokratik bir yasal düzenlemedir” dedi.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Sarp Sağkal’ın haberine göre, “Etki ajanlığı” olarak bilinen ve kamuoyunun tepkisini çeken yasa teklifine göre, yeni bir suç ihdas edilecek.
Devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Söz konusu yasanın görüşmeleri de bugün TBMM Genel Kurulu’nda başlayacak.
Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, yasa ile cadı avı döneminin başlayacağını belirterek “Siyasi iktidarını uzatabilmek için binbir yol deneyen AKP iktidarı, Dezenformasyon Yasası ile başlayan süreçte, korku iklimi çerçevesinde özgürlükleri ihlal edici, güvenlikçi yasa tekliflerini TBMM’ye getiriyor” dedi. Çok soyut kavramlar üzerinden bir suç tanımı yapılmasını eleştiren Bülbül “Maddede yer alan ‘siyasi yarar’ kavramı, iktidarın siyasi yararının her gün değiştiği konjönktürde nasıl belirlenecek?” sorusunu yöneltti.
‘BAKAN İZNİ SİYASALLAŞMANIN ÖRNEĞİ’
Öneriyle bir kişinin aynı suçtan iki kez yargılanmasının önünün de açılacağına dikkat çeken Bülbül, “Ayrıca bu maddeden yapılacak bir kovuşturma Adalet Bakanı’nın iznine tabii tutulmuştur. Partili cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanlar, partili cumhurbaşkanına sorumludur. TCK’da bulunan diğer casuslukla ilgili suç düzenlemelerinin soruşturma ve kovuşturması Adalet Bakanı’nın iznine tabii değilken yeni ihdas edilmeye çalışılan bu suçun kovuşturmasının Adalet Bakanının iznine tabii tutulması yargının siyasallaştığının açıkça bir örneğidir” tepkisini gösterdi.
Bülbül yasa teklifinin geri çekilmesi için çağrı yaptı.
AKP VE MHP'NİN 'ETKİ AJANLIĞI' SINAVI
"Etki ajanlığı" düzenlemesini Meclis'e sunmaya hazırlanan AKP'nin benzer bir düzenlemeyi yürürlüğe sokan Gürcistan'a karşı NATO Parlamenterler Meclisi’nde yayımlanan deklarasyona taraf olduğu ortaya çıkmıştı.
TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın "etki ajanlığı" olarak bilinen casusluk düzenlemesini içeren kanun teklifine ilişkin çarpıcı bir ayrıntıyı açıklamıştı.
Günaydın, benzer bir düzenlemenin Gürcistan Parlamentosu’ndan geçirilerek yasalaştırıldığını ve izleyen süreçte 24-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da toplanan NATO Parlamenterler Meclisi'nin bunun üzerine Gürcistan iktidarına bir çağrı yaptığını belirtmişti.
Günaydın'ın aktardığına göre, sözü edilen NATO Parlamenterler Meclisi’ne katılan ve 8 üyesi AKP, 4 üyesi CHP, 2 üyesi MHP, 2 üyesi DEM Parti, 1 üyesi İYİ Parti ile 1 üyesi Saadet/Gelecek grubundan oluşmak üzere 18 milletvekilinden oluşan heyetin tamamı "Gürcistan Etki Ajanlığı düzenlemesini demokrasi tehdidi" olarak niteleyen deklarasyona olumlu oy kullanmıştı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...
'Etki ajanlığı' tekliften çıkarıldı: Yeniden Meclis'e...
Noterlik Kanunu Teklifi'nin içinde bulunan ve kamuoyunda 'etki ajanlığı' olarak tanınan 16'ncı...
Karşıyaka’da Sosyal Etki ve Gönüllülük Festivali başladı
Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği SivilFest: Sosyal Etki ve Gönüllülük Festivali başladı. 104...
Siyaset Haberleri
TümüÖzelleştirme tartışması İzBB Meclisi'nde: AK Partili...
Köprü ve otoyolların özelleştirme programına alınması Meclis gündemine taşınırken, AK Parti Grup...
Başkan Vekili Akın'dan İzBB'ye tepki: Yapıcı irade...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündem dışı bölümünde söz alan Güzelbahçe Başkan Vekili...
YENİ Partili Dalgıç'tan 'otoyol özelleştirmelerine' tepki!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Çeşme Otoyolu’nun özelleştirilmesi gündeme geldi. YENİ...
MHP'li Altınkeser başkan vekilliği görevinden istifa etti!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Bahadır...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeni Eğitim Yılı Mesajı!...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2026-2027 eğitim öğretim yılı açılışında yaptığı konuşmada eğitim...
Butlan CHP'sinden 'kurultay' kararı: Temyiz incelemesi...
Butlan yönetimindeki CHP'nin Parti Sözcüsü Müslim Sarı, partisinin 38. Olağan Kurultay'a ilişkin...
AK Parti Urla’da dikkat çeken dönüş: İstifa ettirilen...
Ücretsiz yapılan tadilat için para alındığı iddiasıyla geçmişte partiyle ilişiği kesildiği öne...
Başkan Güç: "Delege seçimlerini başarılı bir şekilde...
YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, delege seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada,...
Utku Gümrükçü, 'yeniden yapılanma' sürecini anlattı:...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, partisinin İzmir’deki yeniden yapılanma sürecinde örgüt...
AK Partili Bursalı'dan yeni eğitim yılı mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı Aksoy, Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi'nde...
Tabela Kurultay Yapılmadan Değişebilir: YENİ Parti'de...
Siyaset sahnesine taze kan olarak giren YENİ Parti, henüz ilk kurultayını bile yapmadan...
CHP'li Gümrükçü'den 'Foça' çıkışı: CHP'lilerin oyları...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İl başkanlığı binasında yaptığı basın toplantısında Foça...