Gündem, Suriyeliler... CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya soru önergesi
CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya seslendi. Geçici koruma altında olan Suriyelilerin hukuki statüsünün sona erdiğini söyleyen Bakan, Yerlikaya'ya geri dönüşler için hangi adımların atıldığını sordu.
Suriye’de HTŞ’nin Şam’ı ele geçirmesiyle birlikte Esad rejimi düştü. Gelişmelerin ardından Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönmesi konusu gündeme geldi.
CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, gelişmelerin ardından soru önergesi verdi.
Geçici koruma altında olan Suriyelilerin hukuki statüsünün sona erdiğini söyleyen Bakan, şu ifadeleri kullandı:
“Esat rejimi düştü ve resmi rakamlara göre 2 milyon 928 bin Suriyelinin hukuki statüsü sona erdi. Biz bu sayının çok daha üstünde olduğunu biliyoruz, İçişleri Bakanlığı geçici koruma altında olanların sayısını manipüle ediyor. Peki, bunların durumu ne olacak? Bunların Türkiye’de bulunmasının hukuki altyapısını Geçici Koruma Yönetmeliği belirliyordu. Geçici Koruma Yönetmeliği ne diyor? ‘Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye dönemeyen, acil ve geçici koruma amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen…’ Şimdi öyle bir durum kalmadı. Esat’ın zulmünden kaçmışlardı, Esat gitti. Bunların Türkiye’de bulunmasının ve geçici koruma altında olmalarının hukuki altyapısı ve insani altyapısı tamamen sona erdi. İçişler Bakanlığı’na sorduk, soru önergesiyle; bununla ilgili bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Elbette 3 milyon kişiyi otobüslere, trenlere doldurup gönderemezsiniz. Bunlar burada ev kurdular, yuva kurdular, iş kurdular. Ama bunların geçici koruma statüsünün kaldırılması ve bunların makul bir sürede evlerini taşıyabilecekleri, işlerini tasfiye edebilecekleri ve ülkelerine dönebilecekleri bir sürecin yaratılması gerekir. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sesleniyorum; bununla ilgili hangi adımı attın ya da hangi adımı atıyorsun? Türkiye’de akın akın Suriye’ye gidiş var deniyor, yine soruyoruz; geçici koruma altında olanların sayısında bir azalma var mı yani buradan Suriye’ye gidenleri geçici koruma altında olan sayıdan düşüyor musun? Bu soruların yanıtlarını bekliyoruz Türkiye yeterince misafirperverlik gösterdi artık onlar kendi ülkelerinde mutlu olsunlar biz de bu mutluluğun devamı için orada bir demokrasinin inşası için elimizden geleni yapalım.”
Bakan, konuyu TBMM gündemine de taşıyarak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi:
1- 08.12.2024 tarihi itibariyle Türkiye’de Geçici Koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibariyle Türkiye’de Geçici Koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır?
2- Geçici Koruma statüsünün kaldırılması yönünde İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?
3- Geçici korumaya dair hukuki dayanağın ortadan kalkmasıyla birlikte, Türkiye’de Geçici Koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin ülkemizdeki ilişiklerini makul sürede sonlandırarak, güvenli şekilde geri dönüşleri için hangi adımlar atılmaktadır?
4- Bu süreçte uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler gibi ilgili kurumların desteğinin sağlanmasına yönelik bir girişim planlanmakta mıdır?
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
DEM Partili Akın'dan 4 bakana 'Çeşme Projesi' için soru...
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Çeşme Turizm Projesi’ne yönelik 4 bakanlığa soru...
AK Partili Atmaca'dan İzBB Meclisi'nde 3 adet soru önergesi!
İzBB Ocak Ayı Meclis Toplantısı'nın birinci oturumu Meclis Başkanvekili Zafer Levent Yıldır...
CHP'li Yücel'den bakanlığa soru önergesi: Bu taşınmazlar...
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Meslek...
Siyaset Haberleri
TümüUtku Gümrükçü, 'yeniden yapılanma' sürecini anlattı:...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, partisinin İzmir’deki yeniden yapılanma sürecinde örgüt...
AK Partili Bursalı'dan yeni eğitim yılı mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı Aksoy, Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi'nde...
Tabela Kurultay Yapılmadan Değişebilir: YENİ Parti'de...
Siyaset sahnesine taze kan olarak giren YENİ Parti, henüz ilk kurultayını bile yapmadan...
CHP'li Gümrükçü'den 'Foça' çıkışı: CHP'lilerin oyları...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İl başkanlığı binasında yaptığı basın toplantısında Foça...
Yeni Parti'nin Yeni Gelini, Gelinliğiyle Sandık Başına Geldi
Efes Selçuk’ta Yeni Parti'nin delege seçimleri yoğun katılımla gerçekleştirilirken, seçim...
DEM Parti Heyetinden İmralı Ziyareti
DEM Parti İmralı Heyeti, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı...
15 İlde 'Ailem Güvende' Operasyonu! 9 Dernek ve 13...
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Mersin Cumhuriyet...
Yeni Parti İzmir'de delege seçimleri için sandık kuruluyor
YENİ Parti’de ön seçimin 26 Eylül’e ertelenmesi sonrası Genel Merkez, hukuki anlamda sıkıntı...
Bornova’nın bereketli topraklarında dayanışma hasadı
Bornova Belediyesi’nin Yakaköy’de 20 dönüm arazi üzerine kurduğu Dayanışma Bostanı, Belediye...
İstanbul Valisi Davut Gül'den YENİ Parti Lideri Özgür...
İstanbul Valisi Davut Gül, YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel'in mitingde Üsküdar Belediye...
AKP'li isimden 'mutlak butlan' paylaşımı: Üst yargıdan...
AKP'li Şamil Tayyar, CHP'nin 38'inci Olağan Kongresi'ne yönelik alınan 'mutlak butlan' kararına...
AK Partili İnan'ndan '12 Eylül' paylaşımı: Bir kez daha...
Eyyüp Kadir İnan, 12 Eylül darbesinin yıldönümü vesilesiyle yaptığı paylaşımda milletin...