İsveç’in NATO üyeliği muhalefeti ikiye böldü
TBMM’de İsveç’in NATO üyeliği oylamasında CHP “evet”, İYİ Parti “hayır” oyu verdi. CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, partisinin desteği için “NATO’nun genişlemesini destekliyoruz” dedi. İYİ Partili Naci Cinisli kararı “İsveç’ten garanti alınmadı” diye yorumladı.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Sarp Sağkal ve Merve Kılıç’ın haberine göre, İsveç’in NATO üyeliği önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda AKP, MHP ve CHP’nin oylarıyla kabul edildi. CHP’nin Meclis’teki Dışişleri Komisyonu üyesi Oğuz Kaan Salıcı, partisinin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği desteğe ilişkin açılamalarda bulundu.
‘NATO ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ’
Meclis’te verdikleri desteğin “NATO’nun genişleme stratejisi” kapsamında olduğunu belirten Salıcı, “NATO’nun askeri açıdan güçlenmesi, siyasi gücünün artması ve kapsayıcı bir yaklaşımı benimsemesi konunun temel sorularıdır. Siyasi işbirlikleri kurarken uzun vadede yönümüzü doğru belirlemek gerekir. Dünyanın en güçlü ekonomilerinin bulunduğu bir ittifakın kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarında katedeceği yolun gerisinde kalmanın maliyetini hesap etmemiz gerekir. Biz barış ve istikrar ortamını bozan her türlü tehdide karşı NATO’nun caydırıcı gücünü önemsiyoruz. NATO’nun yeni üyelerin katılımıyla genişleme politikasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İsveç’in terörle ilgili politikalarını eleştiren Salıcı, “Türkiye aleyhine faaliyet gösteren çeşitli terör örgütleri İsveç’in ve birçok benzer ülkenin demokratik sistemindeki boşluklardan yararlanıyor. İsveç NATO üyesi olduğunda NATO’nun terörle mücadele kapsamındaki yükümlülüklerine de dahil edilecektir” dedi.
‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
İsveç’in PKK ve FETÖ terör örgütlerine bakışına da değinen Salıcı, “İsveç, PKK’yı bir terör örgütü olarak tanıyor fakat FETÖ’yü tanımıyor. Bu konuyu sorduğumuzda iktidardan da bir cevap alamadık” dedi. İsveç’in hem PKK hem de FETÖ’ye üye teröristleri Türkiye’ye iade taleplerine yanıt vermediğini belirten Salıcı, “İsveç’ten toplam 69 kişiyi talep etmişiz; bunların 32’si terörden, 37’si adli suçlardan istenmiş. Sadece bir kişi iade edilmiş” ifadelerini kullandı. Salıcı, İsveç’in NATO üyeliğinden sonra yapacakları yasa değişikliklerinin kâğıt üstünde kalmaması için sürecin de takipçisi olacaklarını belirtti.
‘KAÇ TERÖRİST VERİLDİ?’
Teklife “Hayır” oyu veren İYİ Parti’nin Dış Politikalar Başkanı Naci Cinisli, AK Parti’nin son derece tutarsız bir politikası olduğunun altını çizerek “Süreç çok yanlış yürütüldü. Teknik anlamada daha alt seviyeden görüşmeleri yapan bir ekip olmalıydı” dedi. Cinisli, “Bizim NATO’ya ve genişleme politikalarına saygımız var. Ancak İsveç’ten herhangi bir garanti alınmadı. Bu sürece onay veren tüm partilere şu soruları yöneltiyorum: Kaç terörist istedik, kaçı verildi? Ülkemiz için son derece üzücü olmuştur. Ülkenin onuru kırılmıştır. Milli çıkarlar korunmamıştır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İsveç'te Sol Blok Zaferi: Başbakan Ulf Kristersson İstifa...
İsveç'te hafta sonu yapılan parlamento seçimlerini merkez sol muhalefetin kazanmasının...
NATO zirvesi bitti, gözaltılar serbest bırakıldı!
NATO karşıtı eylemlerde gözaltına alınan çeşitli sol-sosyalist partisi üyesi toplam 230 yurttaş,...
HKP'li Çolak'tan serbest bırakılma sonrası ilk açıklama!
Dün NATO'ya karşı gerçekleştirdikleri eylem sonrasında 19 Halkın Kurtuluş Partisi yöneticisi ve...
Siyaset Haberleri
TümüMustafa Sarıgül, YENİ Parti'den istifa etti!
YENİ Parti Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, partisinden istifa ettiğini açıkladı.
CHP İzmir'den '29 Ekim' çıkarması: Yıkılmadık, asla...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak amacıyla...
YENİ Parti'nin 29 Ekim töreninde elektrik krizi: Başkan...
YENİ Parti İzmir İl Örgütü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı...
Özlale’den Kamu Denetçiliği Kurumuna fon krizi sorusu
Ümit Özlale, TBMM bütçe görüşmelerinde fon vurgunuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru...
Eski ilçe başkanından kurultay sonrası sert çıkış:...
YENİ Parti Bornova Kurucu İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kurultay delegesi listesine alınmamasının...
CHP'li Gülsever'den 'sosyal devlet' çağrısı: Hiçbir çocuk...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Tivi6’da yayımlanan Sözün Özü programında...
YENİ Partili Yücel'den 2027 bütçesine tepki: Bunun adı...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2027...
YENİ Parti kurultay tarihi belli oldu!
YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, YENİ Parti 'nin kurultay tarihinin 14 - 15 Kasım olduğunu...
CHP'li Gümrükçü: Çeşme’nin Rant Uğruna Talan Edilmesine...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Çeşme’de meslek odalarını ziyaret etti...
Yeni Partili Ösen'den Tugay'ın ziyaretlerine ilişkin...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı...
Antalya'da 3 İlçe Belediye Başkanının AK Parti'ye...
Antalya’da CHP’li 3 belediyenin daha AK Parti yönetimine geçebileceği iddiası siyaset...