BIST 100 12.070,17 %0,40 Altın 6.642,11 ₺/gr %0,11 Bitcoin $82.346 %0,79 Dolar 49,53 ₺ %0,11 Euro 55,66 ₺ %0,08 Sterlin 65,85 ₺ %0,08 Gümüş 91,47 ₺/gr %0,11 Ethereum $2.458,29 %1,66 İsviçre Frangı 59,94 ₺ %0,10 Kanada Doları 34,93 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,29 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,20 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,49 ₺ %0,11 Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,11 Çin Yuanı 7,41 ₺ %0,11
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset Kaçak tarikat yurdu TBMM gündeminde!

Kaçak tarikat yurdu TBMM gündeminde!

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Karabağlar Uzundere’de uzun süredir kullanılamadığı belirtilen cemevi ile cemevine 300-500 metre mesafede ruhsatsız olduğu öne sürülen tarikat yurdunu Meclis gündemine taşıdı.

Kaçak tarikat yurdu TBMM gündeminde!

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Karabağlar Uzundere’de bulunan cemevinin durumunu ve bölgede ruhsatsız olduğu öne sürülerek uzun yıllardır tepki çeken tarikat yurdunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Akın, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle iki ayrı yazılı soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’ye yönelttiği soru önergesinde, Uzundere bölgesinde atıl durumda olduğu ifade edilen cemevine yaklaşık 300-500 metre mesafede ruhsatsız olduğu öne sürülen bir tarikat yurdunun faaliyet gösterdiğini dile getiren Akın, bölge sakinlerinin söz konusu yapı hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.

Akın açıklamasında, “İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere bölgesinde atıl kalmış olan bir cemevine yaklaşık 300-500 metre mesafede, ruhsatsız olduğu iddia edilen bir tarikat yurdu faaliyet göstermektedir. Bölge sakinleri, bu yapıya herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etmektedir. Aynı bölgede cemevi ihtiyacı karşılanmazken kaçak olduğu ileri sürülen bir yapının denetimsiz biçimde faaliyetini sürdürmesi, kamuoyunda eşitsizlik algısına ve haklı bir tepkiye yol açmaktadır” dedi.

Akın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdiği diğer soru önergesinde ise Uzundere Cemevi’nin mevcut durumunu gündeme taşıdı.

Akın açıklamasında, “İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere bölgesinde bulunan cemevinin uzun süredir kilitli olduğu, morgunun çalışmadığı ve binada yapısal hasarlar bulunduğu basına yansımıştır. Haberlere göre bu nedenle bölgede cenaze ve cem erkânları yerine getirilememekte, son olarak bir yurttaşın cenazesi sağanak yağmur altında açık alanda kaldırılmak zorunda kalınmıştır. Bölgeye yönelik hazırlanan ve ihale aşamasına gelen yeni cemevi projesinin ise iptal edildiği ifade edilmektedir. Karabağlar, Uzundere ve Gaziemir hattında yoğun bir Alevi nüfusu yaşamaktadır. Bu yurttaşların inanç hizmetlerine erişimi, eşit yurttaşlık ilkesinin doğrudan bir gereğidir” ifadelerini kullandı.
DEM Partili Akın'ın soruları şu şekilde:

"Söz konusu yurdun yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi bulunmakta mıdır?

Yurt olarak faaliyet göstermesi için gerekli izin ve lisanslar alınmış mıdır? Hangi kurum tarafından, hangi tarihte verilmiştir?

Yurdun hangi vakıf, dernek veya yapılanma tarafından işletildiği tespit edilmiş midir?

Bu yapı hakkında Valilik, kolluk birimleri veya ilgili belediyeye yapılmış bir ihbar ya da şikâyet var mıdır? Varsa hangi işlemler yapılmıştır?

Bakanlığınızın Uzundere Cemevi’nin mevcut durumundan haberi var mıdır? Bu konuda Bakanlığınıza ulaşan bir başvuru veya şikâyet bulunmakta mıdır?

Bakanlığınız İzmir ilindeki cemevlerine yapım, onarım ve işletme giderleri için ne kadar kaynak aktarılmıştır? Bu kaynaklardan Karabağlar ve Gaziemir ilçelerine düşen pay ne kadardır?

Uzundere Cemevi’nin onarımı, morgunun yeniden işler hâle getirilmesi veya bölgeye yeni bir cemevi yapılması için Bakanlığınızın planı var mıdır? Varsa takvimi nedir?

Cemevlerinin elektrik, su ve benzeri giderlerinin karşılanmasında Uzundere Cemevi bu kapsama alınmış mıdır?"



Siyaset Haberleri

Tümü

YENİ Parti aday çıkardı, CHP destekledi: Meclis başkan...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekilleri Zafer Levent Yıldır ve Elvin Sönmez'in AK...

8 saat önce

MHP'li Altınkeser'den YENİ Parti'ye 'transfer' çıkışı:...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti’ye geçen Başkan Tugay’ı eleştiren meclis...

9 saat önce

AK Partili Yıldız, Ümit Özlale'yi işaret etti, Cemil...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin birinci oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil...

9 saat önce

YENİ Partili Özkan'dan 'Cemil Tugay'a çağrı: Gözümüzün...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin birinci oturumunda söz alan YENİ Parti Grup Başkan Vekili...

9 saat önce

Başkan yardımcısı görevden alınmıştı... Arslan'dan 'Güce...

Yunusemre Belediye Başkan Yardımcılığı görevine son verilen Emine Özge Arslan’dan dikkat çeken...

10 saat önce

Eski İlçe Başkanlarından kongre sürecine ilişkin...

İzmir'de önceki dönem ilçe başkanlarından Yeni Parti İzmir İl Kongresi'ne yönelik bir açıklama...

13 saat önce

2 saatte 2 bin imza: Kocaoğlu’nun adaylığı YENİ Parti’yi...

YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine 3 gün kala Aziz Kocaoğlu’nun adaylığını açıklaması...

14 saat önce

Karşıyaka'da CHP'den istifa eden meclis üyeleri Yeni...

Yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) meclis üyesi seçilen Dilek Bilgin, Sedredil...

14 saat önce

CHP'li Kılıç'tan Ankara'daki İzmir zirvesine tepki:...

AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat...

15 saat önce

Kocaoğlu için imzalar toplanmaya başlandı

Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Yeni Parti İzmir İl Başkanlığına adaylığını...

15 saat önce

Aziz Kocaoğlu adaylığını açıkladı: Herkes elini taşın...

Yeni Parti'nin 18 Ekim Pazar günü gerçekleştireceği İzmir İl Kongresi için aday olup olmayacağı...

16 saat önce

Muhalefetin yer bulamadığı TRT'ye Cemil Tugay çıktı:...

CHP'den ayrılarak yoluna bağımsız devam eden daha sonra da AKP'ye geçen İzmir Büyükşehir...

17 saat önce