BIST 100 13.284,42 %1,67 Altın 6.865,89 ₺/gr %0,94 Bitcoin $81.125 %0,40 Dolar 48,79 ₺ %0,08 Euro 56,11 ₺ %0,08 Sterlin 65,43 ₺ %0,11 Gümüş 103,93 ₺/gr %1,69 Ethereum $2.624,41 %0,81 İsviçre Frangı 59,37 ₺ %0,40 Kanada Doları 34,90 ₺ %0,15 Avustralya Doları 34,76 ₺ %0,25 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,99 ₺ %0,23 BAE Dirhemi 13,28 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,50 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,21
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Aşağı bakmak sağlığı tehdit ediyor

Aşağı bakmak sağlığı tehdit ediyor

Yanlış duruş pozisyonlarının omurga sağlığını bozduğunu, vücutta kalıcı hasarlara yol açtığını dile getiren Gaziemir Belediyesi Fizyoterapisti Nalan Önder Alakuş, “Teknolojik aletleri kullanırken ve ekran karşısında otururken aşağı bakmak sağlık sorunlarına yol açıyor. Sağlığınız için aşağı bakmayın” diye konuştu.

0Yorumlar
Aşağı bakmak sağlığı tehdit ediyor
Hayatın vazgeçilmez bir parçası olan cep telefonu kullanımı ve teknolojik aletlerin başında uzun süre vakit geçirmek iskelet yapısında bozukluklara yol açıyor. Gaziemir Belediyesi Fizyoterapisti Nalan Önder Alakuş, cep telefonu ve diğer teknolojik aletlerin kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarını ve bu sağlık sorunlarından korunma yollarını anlattı.



Başın öne eğilmesi çocukları tehdit ediyor

Koronavirüs salgını nedeniyle evlerine kapanan insanların teknolojik aletleri daha yoğun ve daha uzun süre kullandıklarının altını çizen Nalan Önder Alakuş, bu durumun insanların omurilik yapısında hasarlara yol açtığını söyledi. Uzaktan eğitim, evden çalışma, internet üzerinden alışveriş yapma zorunluluğunun gelmesi ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla teknolojik alet kullanımının arttığını söyleyen Alakuş, “Teknolojik aletlerin yoğun kullanımı nedeniyle duruş bozuklukları, baş boyun, sırt ve bel ağrılarının görülme yaş skalası oldukça genişlemektedir. Özellikle çocuklarda artan tablet ve telefon kullanım sıklığıyla başın sürekli öne eğilmesi, gelişme çağındaki bedenleri tehdit etmektedir” dedi.

Çare korunma ve egzersiz

“Tüm bu olumsuz koşullarda çare, korunma ve egzersizdir” diyen Fizyoterapist Nalan Önder Alakuş, bu konuda bazı önerilerde bulundu. Fizyoterapist Nalan Önder Alakuş doğru bilgisayar kullanımı için önerilerini şöyle sıraladı:
Bilgisayar başında çalışma alanı iyi düzenlenmelidir. Klavye, fare, yazma ve okuma alanı; dirsekler vücuda bitişik ve eller açılmış durumda iken dirseği masadan kaldırmadan çizilen yayın içinde olmalıdır. Otururken ayaklar düz olarak yere temas etmeli, diz ve dirsekler 90 derece açılı, omuzlar rahat ve bilekler nötral pozisyonda olmalıdır. Oturma pozisyonu 2 saatte bir değiştirilmelidir. Bilgisayar ekranı göz hizasına göre düzenlenmelidir. Hatta masa başında otururken evlerde sandalye yerine egzersiz topu da tercih edilebilir. Dengeyi geliştiren ve omurganın -mecburen- düzgün durmasını sağlayan bu yöntem de etkili olacaktır.”

Cep telefonu, tablet kullanımına dikkat

Son yıllarda hayatın vazgeçilmezi olan cep telefonlarının kullanımı sırasında başın öne eğilmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığına değinen Fizyoterapist Alakuş, “Cep telefonu ve tabletlerimizi doğru bir şekilde kullanırsak doğabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebiliriz. Cep telefonu ve tablet ekranına, başı öne eğerek 20 dakikadan daha uzun süre bakılmamalıdır. Cep telefonu ve tablet göz seviyesine yükseltilmelidir. Uzun süre boynu bir yana doğru eğerek telefon kullanılmamalı, kulaklık tercih edilmelidir. Cep telefonuna başı öne eğerek ya da sokakta hareket halindeyken -düşmeleri ve dikkat dağınıklığını önlemek için- bakılmamalıdır” diye konuştu.
Egzersiz yaparak omurgada meydana gelebilecek sağlık sorunlarının önüne geçileceğini ifade eden Fizyoterapist Nalan Önder Alakuş, boyun ve postür egzersizleri, bel egzersizleri, omuz kuşağı ve el egzersizleri gibi tüm eklemleri ve omurgayı çalıştıran egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılmasını öneriyor.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

CEV U18 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası Rüzgarı Foça’da...

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Türkiye...

1 saat önce

Bayraklı Tünelleri’ndeki tır yangını kısa sürede söndürüldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekipleri, Bayraklı Tünelleri’nin Çiğli istikametinde...

1 saat önce

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden reklam panoları...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Karşıyaka'da kaldırılan reklam panolarına ilişkin açıklama...

4 saat önce

Karşıyaka’nın tarihi sağlık merkezinde restorasyon başladı

Karşıyaka Belediyesi, 1950’li yıllarda inşa edilen ve ‘korunması gerekli taşınmaz kültür...

6 saat önce

Bayraklı’da Avrupa Hareketlilik Haftası renkli...

Bayraklı’da 7’den 70’e vatandaşlar Avrupa Hareketlilik Haftası için bir araya geldi. Turgut Özal...

6 saat önce

Buca’da kaçak atık dökümüne karşı kurumlar arası güç birliği

Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Atık Yönetimi Koordinasyon Toplantısı’nda...

7 saat önce

Kavacık Üzüm Festivali bu sene de çok beğenildi

Emeğin, üretimden gelen gücün ve dayanışmanın marka ismi 14’üncü Kavacık Üzüm Festivali, yoğun...

7 saat önce

Gökçealan Coğrafi İşaretli Osmancık Üzümü İle Şenlendi

Efes Selçuk’un coğrafi işaretli tarımsal zenginliği Osmancık üzümünü daha geniş kitlelere...

8 saat önce

Başkan Mutlu, gençlerle yapay zeka atölyesinde buluştu

Konak Belediyesi, gençlerin yapay zeka teknolojilerini doğru ve verimli kullanmalarını...

8 saat önce

Elektrikli araçta Büyükşehir modeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 100 elektrikli araçtan oluşan filosu bugüne kadar 7,5 milyon...

8 saat önce

Bornova’da hizmet sokakta şekilleniyor

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "Ortak Akıl ve Yerinde Çözüm" ilkesiyle başlattığı saha...

8 saat önce

İZDENİZ’in yaz seferlerine ilgi arttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ’in yaz döneminde düzenlediği Urla ve Mordoğan...

8 saat önce